05. април – Пастор:Кандидатура ради војвођанских интереса

НОВИ САД – Кандидат Савеза војвођанских Мађара (СВМ) за председника Србије Иштван Пастор изјавио је данас да је његова кандидатура за новог шефа државе важна и ради “артикулисања војвођанског интереса”, односно да се кроз ту кандидатуру представе одређене идеје и програми, како би имали веће шансе да буду остварени.

Пастор је у интервјуу Тањугу рекао да је “потпуно извесно да ће у првом кругу бити једини војвођански кандидат” и да ће стога моћи да рачуна не само на гласове мађарске мањине, него и на велики број гласова осталих грађана у Војводини.

Поводом уверења појединих политичара и аналитичара о томе да само двојица председничких кандидата могу да рачунају на други круг, а да остали немају никакве шансе, Пастор је рекао да су таква становишта неоснована, јер би, по тој логици, у фудбалској Лиги шампиона требало да учествују само оне екипе које су у финалу.

“Интерес је да се у предизборној трци на председничким изборима појаве они који нуде решења, па нека грађани изаберу”, нагласио је Пастор.

Он је оценио да ће истовремено одржавање председничких и осталих избора утицати на кампању СВМ утолико што ће та странка морати да за десетак дана прикупи 10.000 потписа, што је обавеза и велики напор за малу странку попут те.

Пастор је поводом своје предстојеће председничке кампање рекао да бирачима нема ништа ново да поручи у односу на досадашња иступања.

У погледу политичких порука и саме садржине кампање ту посебно неће бити ништа ново, рекао је Пастор и напоменуо да ће се кампања ” више градити на председничком кандидату лично”, а да се политичке поруке СВМ-а неће мењати.

СВМ ће и у кампањи за председничке изборе заступати програм који носи слоган “За Војводину у нормалној Србији”, истакао је Пастор и додао да су у 12 тачака тог програма обухваћена питања која су релевантна за Србију “и што се тиче спољне политике и локалнних нивоа и с тог аспекта није потребно било шта мењати”.

Председник СВМ очекује да ће на предстојећим парламентарним изборима та странка освојити најмање 100.000 гласова, што би јој омогућило да у будућем републичком парламенту има шест мандата или два више него до сада.

У војвођанској скупштини СВМ би с таквим изборним резултатом повећао број својих посланика са девет на 13 или 14, проценио је Пастор и додао да би на локалним изборима у Војводини могли да буду “најјачи или са апсолутном већином” у Суботици, Кањижи, Сенти, Бачкој Тополи, Малом Иђошу, Бечеју и Чоки.

Пастор је рекао да после предстојећих избора очекује наставак сарадње СВМ-а, унутар парламентарне већине, са оним странкама са којима су и до сада сарађивали, а то је са Демократском странком и политичким санагама око ДС-а.

Политичке амбиције СВМ-а значајно се подударају са основним опредељењима ДС-а, а то су европске интеграције, економски развој Србије, социјална стабилност, истакао је Пастор, напомињући да странка коју предводи значајну пажњу поклања питањима статуса Војводине, регионализације и мањинским, очекујући да ће у новом мандату будући коалициони договори о свему томе бити успешније остваривани.
Извор: Танјуг

Један коментар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *