04. april – Simatović na privremenoj slobodi do kraja aprila

HAG – Haški tribunal odlučio je danas da na privremenu slobodu pusti bivšeg pomoćnika načelnika Službe državne bezbednosti Srbije Franka Simatovića zvanog Frenki, optuženog za zločine nad nesrbima u Hrvatskoj i BiH, 1991-95.

Prema odluci raspravnog veća, Simatović će u pritvor suda morati da se vrati 26. aprila.

Vlasti Srbije dale su garanciju da će se Simatović vratiti na nastavak suđenja, zakazan za 30. april.

Krajem prošle godine, vlada u Beogradu odbila je da Simatoviću da tu garanciju usled čega on nije bio pušten na privremenu slobodu, iako su sudije to prethodno odobrile.

Veće predsedavajućeg Alfonsa Orija još nije donelo odluku o zahtevu prvooptuženog Jovice Stanišića da bude privremeno oslobođen za vreme pauze u procesu koja je počela 30. marta.

Prema nalazima lekara u Hagu i Beogradu, Stanišić već duže vreme pati od hroničnog oboljenja organa za varenje (pauchitis) i teške depresije.

Sudije su jednomešečnu pauzu dale kako bi se Simatovićeva odbrana, koja trenutno izvodi dokaze, dodatno pripremila dokazni postupak.

Nekadašnji šef SDB Srbije Stanišić i njegov saradnik Simatović uhapšeni su u akciji Sablja posle ubistva premijera Srbije Zorana Đinđića u martu 2003, a zatim su izručeni Tribunalu.

Suđenje je, posle jednog neuspešnog pokušaja, počelo u jesen 2009.

Tribunal je pre i tokom suđenja Stanišića i Simatovića više puta privremeno oslobađao.

Izvor: Beta, RTV

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *