04. април – Симатовић на привременој слободи до краја априла

ХАГ – Хашки трибунал одлучио је данас да на привремену слободу пусти бившег помоћника начелника Службе државне безбедности Србије Франка Симатовића званог Френки, оптуженог за злочине над несрбима у Хрватској и БиХ, 1991-95.

Према одлуци расправног већа, Симатовић ће у притвор суда морати да се врати 26. априла.

Власти Србије дале су гаранцију да ће се Симатовић вратити на наставак суђења, заказан за 30. април.

Крајем прошле године, влада у Београду одбила је да Симатовићу да ту гаранцију услед чега он није био пуштен на привремену слободу, иако су судије то претходно одобриле.

Веће председавајућег Алфонса Орија још није донело одлуку о захтеву првооптуженог Јовице Станишића да буде привремено ослобођен за време паузе у процесу која је почела 30. марта.

Према налазима лекара у Хагу и Београду, Станишић већ дуже време пати од хроничног обољења органа за варење (pauchitis) и тешке депресије.

Судије су једномешечну паузу дале како би се Симатовићева одбрана, која тренутно изводи доказе, додатно припремила доказни поступак.

Некадашњи шеф СДБ Србије Станишић и његов сарадник Симатовић ухапшени су у акцији Сабља после убиства премијера Србије Зорана Ђинђића у марту 2003, а затим су изручени Трибуналу.

Суђење је, после једног неуспешног покушаја, почело у јесен 2009.

Трибунал је пре и током суђења Станишића и Симатовића више пута привремено ослобађао.

Извор: Бета, РТВ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *