Izbor sistema PVO Rusije: Između ”Gunđala” i ”Gladijatora”

foto: RIA novosti

Ministarstvo odbrane Rusije sklopilo je ugovor sa koncernom Almaz-Antej za isporuku tri diviziona S-300V4. Serijska proizvodnja S-300V4 omogućiće da e brzo uveća udeo novih sistema u jedinicama PVO Rusije.

 

Protivraketni štit armije

Tri diviziona protivavionsko-raketnih sistema S-300V4, poznatih na zapadu kao SA-12 Gladijator treba da bude stavljeno na borbeno dežurstvo u Južnom vojnom okrugu. Tačno mesto lociranja za sada se ne precizira. Cilj postavljanja ovih sistema je pokrivae trupa i strateških objekata Južnog vojnog okruga uz korišćenje raketa malog i srednjeg dometa iz južnog pravca. Uporedo sa tim S-300V4 ima i vrlo dobre mogućnosti borbe protiv aerodinamičkih ciljeva (aviona, krstarećih raketa), što mu daj emogućnost da rešava zadatke i tradicionalne PVO.

Osnovna prednost modifikacije V4 je domet pogađanja ciljeva koji premašuje 300 kilometara. To približava sistem po mogućnostima široko poznatom S-400 (SA-21 Grovler – ”Gunđalo”). Šta više, dok ”teška raketa” 40N6 sistema S-400 još nije postavljena, S-300V4 je sistem PVO/PRO sa najvećim dometom u sastavu oružanih snaga Rusije.

U medijima nije navedena tačna cena sistema, ali po postojećim informacijama jedan divizion S-300V4 košta otprilike 25-28 milijardi rubalja (oko milijardu dolara), nekoliko puta skuplje od diviziona S-300P/S-400. Saopštavano je da su dva diviziona ovog sistema S-300V bili postavljeni na ostrvu Ruski kod Vladivostoka, radi odbijanja potencijalne ”raketne opasnosti” od strane Severne Koreje.

 

Koji sistem PVO je bolji?

Novi sistem S-400, razrađenih u inženjerskom birou Almaz-Antej, u sastavu istoimenog koncerna, koji je do 2010. godine bilo planirano da se postavlja već u količini do 5 diviziona godišnje, postavljan je nedovoljno brzim tempom. Sada se u stroju nalazi 6 diviziona sistema S-400, uvedenih 2007-12. godine. Na kraju je 2011. godine zbog neispunjenja državne odbrambene narudžbine za S-400 bio otpušten tadašnji generalni direktor Almaz-Anteja Igor Ašurbejli.

Ove godine njihov broj će se uvćati do devet. Serijska proizvodnja najmanje 5 diviziona godišnje planira se do sredine decenije, kada će biti pušteni u pogon novi proizvodni kapaciteti koncerna Almaz-Antej.

S-300V4 počeo je da stiče priznanje na stranom tržištu. Nekoliko diviziona Gladijatora kupila je Venecuela. Ova modifikacija učestvuje u tenderu za isporuku savremenog sistema PVO daljnjeg dometa za Tursku, pregovara se sa drugim potencijalnim kupcima. U tom kontekstu Ministarstvo odbrane Rusije je na kraju donelo odlku da se najnovija modifikacija S-300V4 uključi u državnu odbrambenu narudžbinu. To će omogućiti da se značajno uveća tempo obnove ruske PVO. Proizvodnja Gladijatora će se nastaviti bar dok ne bude puštena u serijsku proizvodnju raketa 40N6 za sistem S-400, a možda i kasnije, do pojave sistema S-500.

Izvor: Glas Rusije

Jedan komentar

  1. Bravo, samo tako možeeš da se odbrasniš od zlotvora !
    Dijsapora

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *