Ćorava posla

Piše Milorad Vučelić

Najveću moguću uslugu Srbiji napravio bi onaj ko bi u Briselu trajno zadržao sve srpske političare koji su tamo prošle nedelje boravili, a u višegodišnju komfornu izolaciju stavio naveći broj srpskih ekonomista, biznismena i političara okupljenih na Kopaoniku. Pa neka tamo do mile volje, ali samo u neposrednom okruženju, na tim strogo određenim lokalitetima, reformišu i preuređuju državu i ekonomiju, i iznose svoje projekte, privlače strane investicije. Medijsko praćenje bi kao i do sada bilo omogućeno, ali isključivo na specijalnim programima kablovske televizije, pa ko plati neka gleda ovaj rijaliti šou koliko mu se gleda. Program bi bio prošaran pevačkim i vic-tačkama naših politekonomskih delatnika. Bio bi to prvi ohrabrujući korak u ozdravljenju Srbije.
Dešavanja na obe pomenute lokacije bila su i ostala idealna prilika da se po ko zna koji put uverimo da nema nijednog nacionalno pogubnog idiotskog političko-socijalnog i ekonomskog projekta koji nije „stručno“ EU utemeljen i „teorijski“ zasnovan. Naravno, da bi posebno mesto zauzimale i velike naučno-političke inovacije poput onih da se gorući problem masovne nezaposlenosti može rešiti malim i srednjim preduzećima, a privredni rast obezbediti deindustrijalizacijom zemlje i novim „investicionim ciklusom“, uz istovremeno otpuštanje i uz sve veće zaduživanje, isključivo radi pokrivanja stalnog povećanja javne potrošnje u privatno-političke svrhe, uz podrazumevajuće smanjivanje državne teritorije, i tome slično.
Kod nas se razvija jedna posebna vrsta primitivnog i bezočnog cinizma državnih službenika. Tako guverner „Narodne banke“ Dejan Šoškić, suočen sa survavanjem kursa dinara, hladno kaže da je „dinar takav pošto nam je privreda takva“, baš kao da on sam nije deo te ekonomske stvarnosti zemlje, i kao da je on zadužen za ko-zna-šta, a ne za boljitak privrede zemlje u kojoj je guverner. Slično se može čuti i od ministra Olivera Dulića koji se na početku mandata hvalio što je svojim novim merama obustavio svaku izgradnju, a godinama nije donosio uredbe o sprovođenju zakona koji je doneo, da bi sada pred svima nama saopštavao da je građevinska operativa zemlje uništena. Najveći pravni drugosrbijanski autoritet Vojin Dimitrijević napada reformu pravosuđa izvršenu upravo pod njegovom dirigentskom palicom i ideološkim pokroviteljstvom. I traži novu reformu, naravno, na čelu s njim.

[restrictedarea]

Taktika kompletne vlasti sastoji se u tome da se tobože kritički odnosi prema socijalnoj, političkoj i ekonomskoj stvarnosti države koju su oni sami svojim neznanjem i neodgovornošću proizveli. Ili su po stranom nalogu i preuzetim obavezama kod postavljanja na vlast (jer od naroda na izborima 2008. godine birani nisu), to morali da proizvedu. Zahvaljujući tome će dobar broj njih moći da se pohvali pred svojim stranim poslodavcima da su zadatak obavili, jer je Srbija ozbiljno osakaćena. I to će im biti jedina preporuka da se ponovo kandiduju i budu na vlasti. I samo to – i ništa više.
Svaki pokušaj relativno ozbiljnijeg kritikovanja stanja u našoj politici je ništa drugo nego učitavanje viška značenja i smisla. Primera radi, a i da se malo zabavimo, kako bi izgledao pokušaj da se razmotri problem neophodnosti „afirmacije ženskog koda kod rešavanja problema“, čime je trenutno, zahvaljujući Borisu Tadiću, okupirana srpska javnost? Da li bi trebalo da se divimo „ženskom kodu“ i rešavanju problema na način kraljice Margo, Angele Merkel, gospođe Magde Gebels, Krvave Meri, kraljice Elizabete, Ledi Magbet, Biljane Plavšić, a da istovremeno onako „muški“ prokažemo i dekodiramo Čučuk Stanu, Kosovku devojku, Nadeždu Petrović, Jelenu Ćetković, Jovanku Orleanku, Goldu Meir, Milunku Savić, Majku Jugovića, Spartansku majku, Darinku iz Rajkovca, ili da sve to poželjno prekodiramo, „ženski osnažimo“ nekom pratiljom u izboru za mis leta, ili nekom transseksualkom?
Zato se treba okanuti ćorava posla kritikovanja, kada već nismo kvalifikovani stručnjaci za oblast mentalnog zdravlja naroda i pojedinaca. Doduše, ne bi to mogli učiniti ni kompetentni stručnjaci jer je za relevantnu dijagnozu neophodan neposredni pregled pacijenata, a onda bi se tu isprečila i profesionalna tajna, i tako dalje. Postoji bojazan da je nalaz gotovo nemoguć zato što je neverovatno da srpsko televizijsko gledalaštvo navijački i masovno iz večeri u veče uživa kada turski sultan Sulejman ruši Beograd, i Zemun pride, i kažnjava srpske nevernike. Može li iko zamisliti kakvo će tek oduševljenje i ushićenje obuzeti srpsku televizijsku publiku kada se vremenom suoči sa jedinstvenim turskim neimarskim poduhvatom – izgradnjom Ćele kule! I kakav bi tu stručnjak trebalo da to pojmi i objasni.
Da pojednostavimo, naši današnji vlastodršci toliko i tako brutalno lažu narod da je to prosto neverovatno. Na deo tih laži ukazuje veoma precizno tekst Nikole Vrzića „Od Ode radosti do pohvale ludosti“, u ovom broju „Pečata“. Zaista, više nije problem u tome što oni  toliko bezočno lažu već je problem u spremnosti naroda da im poveruje. Opstanak lažova zavisi pre svega od istinoljubivosti onih koji ih slušaju i gledaju, i na izborima glasaju ili ne glasaju za njih. Ima li ikoga pri zdravoj pameti ko će bez ozbiljnih teškoća po psihičko zdravlje izdržati dvomesečna laganja režima koja će uslediti?
Ima neke tajne simbolike i skrivenog značenja u tome što je nezavisno Kosovo sa zvezdicom doživelo svoju prvu regionalnu promociju u Danilovgradu, središtu Bjelopavlića, sa čuvenim snažnim srpskim znamenjima i tradicijom. Zagonetka je postavljena, samo je pitanje ko će je i kako odgonetnuti, i hoće li to biti istorijski prepoznatljiv ili neki potpuno nama do sada nepoznati i nečitak kod.

[/restrictedarea]

4 komentara

  1. Nama Srbima iz 5 opština je drago da je Babo na slobodi i nadamo se da će preuzeti vlast u Bihaću i Unsko-Sanskom kantonu na našu radost.Drvar, Grahovo, Glamoč, Kupres i Petrovac su za srpski narod bitniji od Beograda. Što više dece i zadržati u ovih 5 mesta stvarati srpsku većinu ako treba korak po korak još 100 godina.Svaki par bar petero dece pa ako treba i ovce pasti i mi travu sa njima opstati moramo kao narod neće nam pomoći niti Srbija niti Srpska . Od ovih pet opština formirati kanton sa sedištem u Drvaru i možemo onda ostati i u federaciji sa Bihaćom.I tako su muslimani u Bosni samo potomci Srba koji su pred smrtnom pretnjom primili Islam. A sad je vreme da se vrate svojoj pradedovskoj veri baš kao veliki Srbin Nemanja Kusturica.

  2. Ljubomir Kljakić prilikom prezentacije svoje knjige govori o porastu inostranog duga
    sa 14 milijardi eura od 2008.g. na 24 milijarde eura u ovoj. Neko je dobacio da se
    radi o 30,07 milijardi. U svakom slučaju radi se o zastrašujućim ciframa, bilo što se
    ne vide rezultati te potrošnje, bilo što je više no jasno da se novac prelio u kanale
    koji su dostupni našim političarima. Načeo sam temu u prošlom komentaru da je bolje
    momke poslati na farmu, a gospodin Vučelić je to sjajno elaborirao u svom komentaru.
    Nije čudo da se narod utrpava u ove naše silne partije jer je to jedini isplativ po-
    sao u zemlji. Kod naroda je da se domogne dinara u cilju preživljavanja, a kod naših
    momaka to je već teška opijenost vlašću jer su operaciju bogaćenja već okončali. Za-
    to nije iznaneđenje da je u odbrani te tekovine laž jedna od neophodnih alataka i mu-
    ka mi je već sada čega ću se naslušati do izbora. Biće to jedna od boljih tragikome-
    dija tako da će dramski opus Dušana Kovačevića biti potpuno zasenjen. To ne bi bio
    veliki problem kada ne bi izazvao zastoj u narodu koji se preko partija domogao rad-
    nog mesta, jer će oni pažljivo pratiti situaciju da bi stvorili sebi uslove da se u
    sekundi okrenu pobedniku. Ja im ne zameram jer to su pravila igre, a hleba nema, ali
    to će dovesti do dvomesečnog zastoja u jevnom sektoru gde je najviše takvih igrača.
    U svakom slučaju, jao si ga nama.

  3. Malo da se dignemo i oteramo dušmane!

    Evo kako ima dobrih ljudi!

    Portorikanka Samira Parrilla, voli Srbiju i navija za naše klubove, a i prelepo peva himnu, Bože pravde!

    Link na Jutjubu: http://youtu.be/qIPIHDF–u0

  4. Ipak, neprijatelji i kvislinški mentalitet kod domaćih faktora, u sadejstvu nastavljaju svoj pir !

    Posle podpisivanja trulog dogovora, Vuk Jeremić sad objašnjava nekim zemljama da zvanična Srbija nije priznala Kosovo*, eto dokaza ta je dogovor truo i antisrbski!

    Ekonomija se survala, tako da privreda i ne postoji, ali postoji i dalje težak lopovluk , korupcija, …pa je sad ispade normalno da firma koja trguje lekovima iz Ivanjice ide u stečaj sa dugom od preko 100 miliona evra i niko se ne uzbuđuje o čemu se tu radi i kakvim prevarama i dogovorima!? A narod jure i oduzimaju imovinu zbog neplaćanja TV pretplate ili Infostana, lihvarskih dugova….jadno i bedno stanje.

    Pored slučajnih krnjih mapa Srbije koje prikazuju Europljani, sad se i na domaćim kanalima ( Prva TV) uz razne serije, kao što je Sulejman Veličanstveni , baš uz sekvence kad Suljo prelazi preko Srbije, pušta REKLAMA u kojoj je Srbija bez pokrajina, nečuveno!???

    Reklama za Kalgon(za veš-mašine) i karta Srbije BEZ Vojvodine? i BEZ Kosmeta!?:

    http://youtu.be/jGd-4G4gf6g

    Dakle, režim u Srbiji je kvislinški,svi ćute, i akademici, stručna javnost, Sud, čak i opozicija odmara, uz izuzetke!? Dokle više ove učmalosti, samoobmane, samodestrukcije…kretenizma?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *