Ћорава посла

Пише Милорад Вучелић

Највећу могућу услугу Србији направио би онај ко би у Бриселу трајно задржао све српске политичаре који су тамо прошле недеље боравили, а у вишегодишњу комфорну изолацију ставио навећи број српских економиста, бизнисмена и политичара окупљених на Копаонику. Па нека тамо до миле воље, али само у непосредном окружењу, на тим строго одређеним локалитетима, реформишу и преуређују државу и економију, и износе своје пројекте, привлаче стране инвестиције. Медијско праћење би као и до сада било омогућено, али искључиво на специјалним програмима кабловске телевизије, па ко плати нека гледа овај ријалити шоу колико му се гледа. Програм би био прошаран певачким и виц-тачкама наших политекономских делатника. Био би то први охрабрујући корак у оздрављењу Србије.
Дешавања на обе поменуте локације била су и остала идеална прилика да се по ко зна који пут уверимо да нема ниједног национално погубног идиотског политичко-социјалног и економског пројекта који није „стручно“ ЕУ утемељен и „теоријски“ заснован. Наравно, да би посебно место заузимале и велике научно-политичке иновације попут оних да се горући проблем масовне незапослености може решити малим и средњим предузећима, а привредни раст обезбедити деиндустријализацијом земље и новим „инвестиционим циклусом“, уз истовремено отпуштање и уз све веће задуживање, искључиво ради покривања сталног повећања јавне потрошње у приватно-политичке сврхе, уз подразумевајуће смањивање државне територије, и томе слично.
Код нас се развија једна посебна врста примитивног и безочног цинизма државних службеника. Тако гувернер „Народне банке“ Дејан Шошкић, суочен са сурвавањем курса динара, хладно каже да је „динар такав пошто нам је привреда таква“, баш као да он сам није део те економске стварности земље, и као да је он задужен за ко-зна-шта, а не за бољитак привреде земље у којој је гувернер. Слично се може чути и од министра Оливера Дулића који се на почетку мандата хвалио што је својим новим мерама обуставио сваку изградњу, а годинама није доносио уредбе о спровођењу закона који је донео, да би сада пред свима нама саопштавао да је грађевинска оператива земље уништена. Највећи правни другосрбијански ауторитет Војин Димитријевић напада реформу правосуђа извршену управо под његовом диригентском палицом и идеолошким покровитељством. И тражи нову реформу, наравно, на челу с њим.

[restrictedarea]

Тактика комплетне власти састоји се у томе да се тобоже критички односи према социјалној, политичкој и економској стварности државе коју су они сами својим незнањем и неодговорношћу произвели. Или су по страном налогу и преузетим обавезама код постављања на власт (јер од народа на изборима 2008. године бирани нису), то морали да произведу. Захваљујући томе ће добар број њих моћи да се похвали пред својим страним послодавцима да су задатак обавили, јер је Србија озбиљно осакаћена. И то ће им бити једина препорука да се поново кандидују и буду на власти. И само то – и ништа више.
Сваки покушај релативно озбиљнијег критиковања стања у нашој политици је ништа друго него учитавање вишка значења и смисла. Примера ради, а и да се мало забавимо, како би изгледао покушај да се размотри проблем неопходности „афирмације женског кода код решавања проблема“, чиме је тренутно, захваљујући Борису Тадићу, окупирана српска јавност? Да ли би требало да се дивимо „женском коду“ и решавању проблема на начин краљице Марго, Ангеле Меркел, госпође Магде Гебелс, Крваве Мери, краљице Елизабете, Леди Магбет, Биљане Плавшић, а да истовремено онако „мушки“ прокажемо и декодирамо Чучук Стану, Косовку девојку, Надежду Петровић, Јелену Ћетковић, Јованку Орлеанку, Голду Меир, Милунку Савић, Мајку Југовића, Спартанску мајку, Даринку из Рајковца, или да све то пожељно прекодирамо, „женски оснажимо“ неком пратиљом у избору за мис лета, или неком транссексуалком?
Зато се треба оканути ћорава посла критиковања, када већ нисмо квалификовани стручњаци за област менталног здравља народа и појединаца. Додуше, не би то могли учинити ни компетентни стручњаци јер је за релевантну дијагнозу неопходан непосредни преглед пацијената, а онда би се ту испречила и професионална тајна, и тако даље. Постоји бојазан да је налаз готово немогућ зато што је невероватно да српско телевизијско гледалаштво навијачки и масовно из вечери у вече ужива када турски султан Сулејман руши Београд, и Земун приде, и кажњава српске невернике. Може ли ико замислити какво ће тек одушевљење и усхићење обузети српску телевизијску публику када се временом суочи са јединственим турским неимарским подухватом – изградњом Ћеле куле! И какав би ту стручњак требало да то појми и објасни.
Да поједноставимо, наши данашњи властодршци толико и тако брутално лажу народ да је то просто невероватно. На део тих лажи указује веома прецизно текст Николе Врзића „Од Оде радости до похвале лудости“, у овом броју „Печата“. Заиста, више није проблем у томе што они  толико безочно лажу већ је проблем у спремности народа да им поверује. Опстанак лажова зависи пре свега од истинољубивости оних који их слушају и гледају, и на изборима гласају или не гласају за њих. Има ли икога при здравој памети ко ће без озбиљних тешкоћа по психичко здравље издржати двомесечна лагања режима која ће уследити?
Има неке тајне симболике и скривеног значења у томе што је независно Косово са звездицом доживело своју прву регионалну промоцију у Даниловграду, средишту Бјелопавлића, са чувеним снажним српским знамењима и традицијом. Загонетка је постављена, само је питање ко ће је и како одгонетнути, и хоће ли то бити историјски препознатљив или неки потпуно нама до сада непознати и нечитак код.

[/restrictedarea]

4 коментара

 1. Nama Srbima iz 5 opština je drago da je Babo na slobodi i nadamo se da će preuzeti vlast u Bihaću i Unsko-Sanskom kantonu na našu radost.Drvar, Grahovo, Glamoč, Kupres i Petrovac su za srpski narod bitniji od Beograda. Što više dece i zadržati u ovih 5 mesta stvarati srpsku većinu ako treba korak po korak još 100 godina.Svaki par bar petero dece pa ako treba i ovce pasti i mi travu sa njima opstati moramo kao narod neće nam pomoći niti Srbija niti Srpska . Od ovih pet opština formirati kanton sa sedištem u Drvaru i možemo onda ostati i u federaciji sa Bihaćom.I tako su muslimani u Bosni samo potomci Srba koji su pred smrtnom pretnjom primili Islam. A sad je vreme da se vrate svojoj pradedovskoj veri baš kao veliki Srbin Nemanja Kusturica.

 2. Ljubomir Kljakić prilikom prezentacije svoje knjige govori o porastu inostranog duga
  sa 14 milijardi eura od 2008.g. na 24 milijarde eura u ovoj. Neko je dobacio da se
  radi o 30,07 milijardi. U svakom slučaju radi se o zastrašujućim ciframa, bilo što se
  ne vide rezultati te potrošnje, bilo što je više no jasno da se novac prelio u kanale
  koji su dostupni našim političarima. Načeo sam temu u prošlom komentaru da je bolje
  momke poslati na farmu, a gospodin Vučelić je to sjajno elaborirao u svom komentaru.
  Nije čudo da se narod utrpava u ove naše silne partije jer je to jedini isplativ po-
  sao u zemlji. Kod naroda je da se domogne dinara u cilju preživljavanja, a kod naših
  momaka to je već teška opijenost vlašću jer su operaciju bogaćenja već okončali. Za-
  to nije iznaneđenje da je u odbrani te tekovine laž jedna od neophodnih alataka i mu-
  ka mi je već sada čega ću se naslušati do izbora. Biće to jedna od boljih tragikome-
  dija tako da će dramski opus Dušana Kovačevića biti potpuno zasenjen. To ne bi bio
  veliki problem kada ne bi izazvao zastoj u narodu koji se preko partija domogao rad-
  nog mesta, jer će oni pažljivo pratiti situaciju da bi stvorili sebi uslove da se u
  sekundi okrenu pobedniku. Ja im ne zameram jer to su pravila igre, a hleba nema, ali
  to će dovesti do dvomesečnog zastoja u jevnom sektoru gde je najviše takvih igrača.
  U svakom slučaju, jao si ga nama.

 3. Василим

  Мало да се дигнемо и отерамо душмане!

  Ево како има добрих људи!

  Порториканка Samira Parrilla, воли Србију и навија за наше клубове, а и прелепо пева химну, Боже правде!

  Линк на Јутјубу: http://youtu.be/qIPIHDF–u0

 4. Василим

  Ипак, непријатељи и квислиншки менталитет код домаћих фактора, у садејству настављају свој пир !

  После подписивања трулог договора, Вук Јеремић сад објашњава неким земљама да званична Србија није признала Косово*, ето доказа та је договор труо и антисрбски!

  Економија се сурвала, тако да привреда и не постоји, али постоји и даље тежак лоповлук , корупција, …па је сад испаде нормално да фирма која тргује лековима из Ивањице иде у стечај са дугом од преко 100 милиона евра и нико се не узбуђује о чему се ту ради и каквим преварама и договорима!? А народ јуре и одузимају имовину због неплаћања ТВ претплате или Инфостана, лихварских дугова….јадно и бедно стање.

  Поред случајних крњих мапа Србије које приказују Еуропљани, сад се и на домаћим каналима ( Прва ТВ) уз разне серије, као што је Сулејман Величанствени , баш уз секвенце кад Суљо прелази преко Србије, пушта РЕКЛАМА у којој је Србија без покрајина, нечувено!???

  Реклама за Калгон(за веш-машине) и карта Србије БЕЗ Војводине? и БЕЗ Космета!?:

  http://youtu.be/jGd-4G4gf6g

  Дакле, режим у Србији је квислиншки,сви ћуте, и академици, стручна јавност, Суд, чак и опозиција одмара, уз изузетке!? Докле више ове учмалости, самообмане, самодеструкције…кретенизма?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *