26. mart – Srpska omladina o dijalogu Beograda i Prištine

U poređenju sa prošlom godinom mladi Srbi sa Kosova su mnogo bolje informisani o procesu dijaloga prištinskih i beogradskih vlasti koji se odvija u Briselu pod pokroviteljstvom Evropske unije, pokazuju preliminarni rezultati istraživanja putem fokus grupa koje realizuje Omladinski centar Gračanica.

Za razliku od prošle godine, kada tri četvtine ispitanika nije znalo odgovore na osnovna pitanja kao što su: ko su šefovi pregovaračkih timova ili gde se održavaju sastanci, iz Omladinskog centra je saopšteno da danas gotovo da nema osobe koja nema bazične informacije. Ipak, većina učesnika fokus grupa ocenjuje da proces dijaloga nije dovoljno transparentan, da mediji obaveštavaju jedino o protokolarnim aspektima, a ne i o suštinskim.

U saopštenju koje je dostavljeno KIM radiju, navodi se da oprečne izjave šefova pregovaračkih timova Edite Tahiri i Borka Stefanovića izazivaju konfuziju i iritiraju i srpsku, ali i albansku javnost.

Mladi Srbi sa Kosova ukazuju na pad popularnosti i poverenja prema pregovaračima u odnosu na početni period (februar – jun 2011.) kada su smatrali da je dijalog neophodno i pozitivno rešenje kroz koji se mogu rešavati tzv. „tehnički“ problemi, odnosno doprineti unapređenju kvaliteta života srpske zajednice na Kosovu.

Borku Stefanoviću i Editi Tahiri zameraju što nisu prisutni u lokalnim sredinama, odnosno da nisu dovoljno informisani o stvarnim problemima i potrebama zajednice, posebno mladih i pozivaju ih da ih posete, kako bi lično doživeli ona pitanja oko kojih treba da se vode pregovori u budućnosti.

Međunarodnu zajednicu vide kao pristrasnu prema jednoj i to albanskoj strani i smatraju da su pritisci na Vladu Srbije nepravični.

Rezultati istraživanja putem fokus grupa pokazuju da srpsku omladinu na Kosovu posebno iritira to što nisu upoznati sa konkretnom sadržinom dogovora u Briselu, kako bi prema tome zauzeli pozitivan ili negativan stav.

Smatraju da su sva dogovorena rešenja isključivo u korist albanske zajednice („dobili su mogućnost da sa kosovskim dokumentima putuju u Srbiju i predstavnici Vlade Kosova mogu da učestvuju u svim regionalnim forumima“).

“Dogovorom o slobodi kretanja uvode se obavezne i isključive saobraćajne tablice Kosova za čije su izdavanje neophodna kosovska dokumenta, što većina učesnika sa severa odbija da učini, smatrajući sebe građanima Republike Srbije. Plaćanje, po njihovom mišljenju, nerazumno visoke cene osiguranja dodatno otežava slobodu kretanja, umesto da se sve čini u pravcu njene relaksacije i olakšavanja”, piše u saopštenju.

Dodaje se da upotreba starih jugoslovenskih tablica u saobraćaju južno od Ibra uskoro neće biti dozvoljena, tako da mladi Srbi veruju da ovim sporazumom iz Brisela ne samo da ništa nisu dobili, već su naprotiv izgubili i ono što su ranije imali.

Dogovor o regionalnom predstavljanju Kosova sa zvezdicom, odnosno fusnotom u kojoj se pominje Rezolucija SB UN 1244 i mišljenje Međunarodnog suda pravde, vide isključivo kao iznuđeni ustupak Vlade Srbije koji je bio neophodan za dobijanje kandidature za ulazak u Evropsku uniju. Većina mladih Srba sa Kosova veruje da će ta zvezdica vremenom nestati i ostati samo Kosovo, jer ključnu ulogu u dijalogu, kao i u stvarnosti, imaju moćne sile iz međunarodne zajednice, pre svega Amerika i Nemačka, koje žele da vide Kosovo kao nezavisnu državu.

Izvor:http://www.radiokim.net

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *