26. март – Српска омладина о дијалогу Београда и Приштине

У поређењу са прошлом годином млади Срби са Косова су много боље информисани о процесу дијалога приштинских и београдских власти који се одвија у Бриселу под покровитељством Европске уније, показују прелиминарни резултати истраживања путем фокус група које реализује Омладински центар Грачаница.

За разлику од прошле године, када три четвтине испитаника није знало одговоре на основна питања као што су: ко су шефови преговарачких тимова или где се одржавају састанци, из Омладинског центра је саопштено да данас готово да нема особе која нема базичне информације. Ипак, већина учесника фокус група оцењује да процес дијалога није довољно транспарентан, да медији обавештавају једино о протоколарним аспектима, а не и о суштинским.

У саопштењу које је достављено КИМ радију, наводи се да опречне изјаве шефова преговарачких тимова Едите Тахири и Борка Стефановића изазивају конфузију и иритирају и српску, али и албанску јавност.

Млади Срби са Косова указују на пад популарности и поверења према преговарачима у односу на почетни период (фебруар – јун 2011.) када су сматрали да је дијалог неопходно и позитивно решење кроз који се могу решавати тзв. „технички“ проблеми, односно допринети унапређењу квалитета живота српске заједнице на Косову.

Борку Стефановићу и Едити Тахири замерају што нису присутни у локалним срединама, односно да нису довољно информисани о стварним проблемима и потребама заједнице, посебно младих и позивају их да их посете, како би лично доживели она питања око којих треба да се воде преговори у будућности.

Међународну заједницу виде као пристрасну према једној и то албанској страни и сматрају да су притисци на Владу Србије неправични.

Резултати истраживања путем фокус група показују да српску омладину на Косову посебно иритира то што нису упознати са конкретном садржином договора у Бриселу, како би према томе заузели позитиван или негативан став.

Сматрају да су сва договорена решења искључиво у корист албанске заједнице („добили су могућност да са косовским документима путују у Србију и представници Владе Косова могу да учествују у свим регионалним форумима“).

“Договором о слободи кретања уводе се обавезне и искључиве саобраћајне таблице Косова за чије су издавање неопходна косовска документа, што већина учесника са севера одбија да учини, сматрајући себе грађанима Републике Србије. Плаћање, по њиховом мишљењу, неразумно високе цене осигурања додатно отежава слободу кретања, уместо да се све чини у правцу њене релаксације и олакшавања”, пише у саопштењу.

Додаје се да употреба старих југословенских таблица у саобраћају јужно од Ибра ускоро неће бити дозвољена, тако да млади Срби верују да овим споразумом из Брисела не само да ништа нису добили, већ су напротив изгубили и оно што су раније имали.

Договор о регионалном представљању Косова са звездицом, односно фуснотом у којој се помиње Резолуција СБ УН 1244 и мишљење Међународног суда правде, виде искључиво као изнуђени уступак Владе Србије који је био неопходан за добијање кандидатуре за улазак у Европску унију. Већина младих Срба са Косова верује да ће та звездица временом нестати и остати само Косово, јер кључну улогу у дијалогу, као и у стварности, имају моћне силе из међународне заједнице, пре свега Америка и Немачка, које желе да виде Косово као независну државу.

Извор:http://www.radiokim.net

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *