17. март – Кредит за кампању

Српска напредна странка намерава да се за финансирање предизборне кампање задужи и узме два или три кредита како би покрила трошкове предизборних активности.

Заменик председника напредњака Александар Вучић рекао је Танјугу да СНС не може да се мери са актуелном влашћу и додао да су „сви закупили огроман број билборда три месеца пред изборе“.

Он указује да једино напредњака још нема на билбордима и да ће та странка такав вид промовисања оставити за последње две или три седмице, па ће кампању првенствено заснивати на разговору са градјанима и то од врата до врата.

Као и напредњаци, и радикали намеравају да кампању финансирају из кредита. Како је рекла шефица Изборног штаба СРС Вјерица Радета, за финансирање изборне кампање радикали планирају да утроше укупно 100 милиона динара, од чега ће 80 милиона динара обезбедити из краткорочног кредита који ће узети.

„У ту суму се уклапамо како знамо и умемо“, рекла је Радета и додала да ће радикали поштовати и нова законска правила о финансирању странака, па ће процес отварања посебног рачуна бити готов већ данас, а поднеће и изборно јемство како би добили буџетски новац за финансирање кампање.

Уједињени региони Србије, пак, немају намеру да подижу кредите за финансирање кампање, већ ће потребна средства обезбедити буџетским новцем, као и чланаринама.

Како је рекла чланица Председништва УРС Сузана Грубјешић, УРС је већ отворио рачун за потребе кампање сходно новом Закону о финансирању политичких активности.

И Демократска странка, према речима шефа Изборног штаба демократа Марка Ђуришића, намерава да предизборну кампању финансира новцем који ће добити из буџета, а делом од донација грађана и правних лица.

Слично ће своју кампању финансирати и Демократска странка Србије, а како је рекао шеф њеног Изборног штаба Милован Милошевић, ДСС ће за презентацију свог програма и кандидата користити новац из буџета, прилоге и донације чланова и симпатизера.

ДСС ће, према Милошевићевим речима, водити „скромну“ кампању која ће се базирати на директном контакту са грађанима.

За покриће трошкова изборне кампање за парламентарне изборе из јавних извора странке ће, према Закону о финансирању политичких активности, добити 0,1 одсто расхода републичког буџета, односно 890 милиона динара.

Та средства се, како пише у том закону, распоређују у висини од 20 одсто у једнаким износима подносиоцима проглашених изборних листа који су том приликом дали изјаву да ће користити средстава из јавних извора за покриће трошкова изборне кампање.

Ова средства уплаћују се у року од пет дана од дана проглашења свих изборних листа. Преостали део – 80 одсто, додељује се подносиоцима изборних листа које су освојиле мандате, сразмерно броју освојених мандата, у року од пет дана од дана проглашења изборних резултата, без обзира да ли су користили средства из јавних извора за покриће трошкова изборне кампање.

У Закону о финансирању политичких активности се наводи да се политички субјекти финансирају из јавних и приватних извора, а средства користе за финансирање трошкова редовног рада и трошкове изборне кампање.

Потребно је да странке отворе посебан рачун за финансирање изборне кампање, како предвидја Закон у којем је наглашава да се тај рачун не може користити у друге сврхе.

Прецизирано је да су они који не поседују такав рачун дужни да га отворе након расписивања избора, а пре проглашења изборне листе. Сва средства намењена за финансирање изборне кампање уплаћују се на тај рачун и сва плаћања трошкова изборне кампање врше се са тог рачуна.

Они који намеравају да користе средства из јавних извора за покриће трошкова кампање дужни су и да положе изборно јемство, што је такође новина.

„Изборно јемство,…, састоји се у полагању готовог новца, банкарске гаранције, државних хартија од вредности или у стављању хипотеке за износ јемства на непокретној имовини лица које даје јемство“, пише у Закону. То јемство се враћа уколико се на изборима освоји најмање један одсто важећих гласова, односно најмање 0,2 одсто ако се представља и заступа интерес националне мањине, у року од 30 дана од дана проглашења коначних изборних резултата.

Такође, странке могу да се задужују код банака и других финансијских организација у Србији, у складу са законом. Они који не освоје потребан број гласова дужни су да врате добијена средства, у року од 30 дана од дана проглашења коначних изборних резултата, а уколико то не учине извршиће се повраћај тих средстава из положеног јемства.

Извор: http://2012.izbori.org.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *