14. mart – Dačić: Podelili bi Srbiju kao slavski kolač

Danijela MILINKOVIĆ

Zamenik premijera Ivica Dačić: Tadiću neće proći ideja o ostavci u aprilu, jer će imati izbore na leto. Podsetiću predsednika kako je prošao Milošević skraćujući sebi mandat

E bacam rukavicu u lice Borisu Tadiću. Samo tražim fer-plej. Ako želimo korektne odnose, on mora što pre da se odluči da li ćemo imati i predsedničke izbore. Ako se odluči da hoćemo, onda ne sme da kalkuliše i čeka, već mora odmah da podnese ostavku. Ukoliko bude kalkulacija, SPS će na to imati odgovor – poručuje u intervjuu za “Novosti” Ivica Dačić, zamenik premijera, ministar policije i lider socijalista.

* I kakav će biti odgovor socijalista u slučaju ovakve strategije DS?

Pokazalo se da Tadić i Nikolić u ovom slučaju imaju zajednički interes. Oni žele predsedničke izbore pre roka da bi podelili Srbiju kao slavski kolač. E, pa, neće moći! Srbija je mnogo veća nego što su njih dvojica. U meni i socijalistima imaće žestokog protivnika. Borićemo se da pobedimo i DS i naprednjake.

* “Zapretili” ste da bez vas ne može da se tempira datum predsedničkih izbora, jer njih raspisuje predsednica parlamenta, koja može da preseče po svome. Kakvu reakciju Tadića očekujete na ove vaše poruke?

– Ne pretim, samo upozoravam Tadića da nema kalkulacija. Ako neko želi da se igra sa nama i narodom, poručujem da i mi imamo adute za igru. Neće proći ideja da se zahukta parlamentarna i lokalna kampanja, pa da on onda početkom aprila podnese ostavku i da se krene i u predsedničku kampanju. On može da podnese ostavku, ali to mu ne garantuje da će Slavica Đukić-Dejanović raspisati izbore za 6. maj. Ona to može da učini 30 do 90 dana od podnošenja ostavke. Znači, za šefa države može se glasati i na leto.

* Zašto ste toliko protiv objedinjavanja izbora?

– Ako imamo redovne izbore za parlament i lokal, onda ne vidim koji je to logičan argument da se raspišu vanredni predsednički. Ali, ako se već to želi, onda karte moraju odmah da se otvore.

* Imate li vi uopšte komunikaciju sa Tadićem na ovu temu?

– Razgovarao sam sa njim i jasno izneo svoj stav.

* I kakav ste odgovor dobili – hoće li biti izbora za šefa države?

– Oni još nisu načisto sa tim. Ta odluka još nije doneta, ali bi morala brzo da se donese. U svakom slučaju, rekao sam Tadiću da ću se boriti i protiv njega i Nikolića. Ne mogu da učestvujem na izborima, a da navijam za jednog ili drugog.

* Zašto je demokratama u interesu da izbori budu u paketu, a vama nije?

– Ne kažem da se mi plašimo tih izbora, naprotiv. Što se tiče demokrata, njima je važno da kandidatura Tadića da podsticaj stranačkoj listi. Upozoravam ih da u to uđu veoma pažljivo, kako im se ne bi desila sudbina Miloševića iz 2000. On je tada sam sebi skratio mandat da bi dao podršku listi SPS, ujedinio protiv sebe celu opoziciju i doživeo poraz.

* Mnogi bi rekli da je ovakva reakcija rezultat straha od toga da bi narednu vladu mogli da formiraju DS i SNS, mada i jedni i drugi to isključuju…

– Ne kažem da oni žele u koaliciju, već samo da su njihovi interesi slični. A to je da i jedni i drugi eliminišu što više stranaka, da dominiraju na političkoj sceni. Srbija se ne može podeliti na demokrate i naprednjake, u Srbiji postoji i treći put.

* A, SPS u vladi sa naprednjacima – da ili ne?

– Mi ne učestvujemo na izborima da bismo bili treći ili da bismo pomogli Tadiću. Učestvujemo da bismo pobedili. Odluku s kim ćemo eventualno ući u novu vladu donećemo posle izbora, na osnovu broja osvojenih glasova i, naravno, političkog programa i odnosa potencijalnih partnera prema nama.

* Pa, zar niste zadovoljni dosadašnjom saradnjom sa DS i njihovim odnosom prema socijalistima?

– Iskreno, bilo je tu dosta šumova na vezama. Naš doprinos za sve što je postignuto u protekle četiri godine ne ceni se dovoljno. Imam korektne odnose sa predsednikom Tadićem, i to nije sporno, iako nekada imamo suprotstavljene političke interese i stavove. Manje-više smo zadovoljni kako je funkcionisala koalicija, ali o našim odnosima u budućnosti se mora razgovarati na potpuno novim osnovama. Ako je odnos DS prema SPS da u vreme predizborne kampanje rehabilituju Dražu Mihailovića, onda mi na to ne možemo da ćutimo.

* Na izbore idete u istom društvu, sa PUPS i JS. Kako ste zadovoljili “apetite” lidera PUPS Krkobabića, koji je tražio trećinu osvojenih mandata?

– Protekle četiri godine potvrdile su svu vitalnost naše koalicije. Uz dužno poštovanje svih ostalih, da nije bilo odluke naše koalicije da uđe u vladu, stvari bi danas izgledale znatno drugačije u Srbiji. Mi se nismo sakupili sa različitih političkih opcija samo zarad boljeg izbornog rezultata. Naši stavovi povezani su u jedinstven blok.

* Na čemu temeljite optimizam da će vaša koalicija na izborima ostvariti duplo bolji rezultat nego 2008?

– Na svim rezultatima istraživanja javnog mnjenja, na vrednovanju onoga što smo radili. DOS je imao 12 godina da poboljša život u Srbiji. Da li se danas živi bolje nego 2000? Bojim se – ne mnogo. Uostalom, politički osećaj me nikada nije prevario za svih ovih 20 godina.

Izvor: http://www.novosti.rs

2 komentara

  1. Ha, ha, ha alaj se borimo za vlast!!!Sad progovra socijalista!!A sta je sa koalicijom!!

  2. Ovog treba neko da podseti da je poslednje 4 godine u vlasti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *