14. март – Дачић: Поделили би Србију као славски колач

Данијела МИЛИНКОВИЋ

Заменик премијера Ивица Дачић: Тадићу неће проћи идеја о оставци у априлу, јер ће имати изборе на лето. Подсетићу председника како је прошао Милошевић скраћујући себи мандат

Е бацам рукавицу у лице Борису Тадићу. Само тражим фер-плеј. Ако желимо коректне односе, он мора што пре да се одлучи да ли ћемо имати и председничке изборе. Ако се одлучи да хоћемо, онда не сме да калкулише и чека, већ мора одмах да поднесе оставку. Уколико буде калкулација, СПС ће на то имати одговор – поручује у интервјуу за “Новости” Ивица Дачић, заменик премијера, министар полиције и лидер социјалиста.

* И какав ће бити одговор социјалиста у случају овакве стратегије ДС?

Показало се да Тадић и Николић у овом случају имају заједнички интерес. Они желе председничке изборе пре рока да би поделили Србију као славски колач. Е, па, неће моћи! Србија је много већа него што су њих двојица. У мени и социјалистима имаће жестоког противника. Борићемо се да победимо и ДС и напредњаке.

* “Запретили” сте да без вас не може да се темпира датум председничких избора, јер њих расписује председница парламента, која може да пресече по своме. Какву реакцију Тадића очекујете на ове ваше поруке?

– Не претим, само упозоравам Тадића да нема калкулација. Ако неко жели да се игра са нама и народом, поручујем да и ми имамо адуте за игру. Неће проћи идеја да се захукта парламентарна и локална кампања, па да он онда почетком априла поднесе оставку и да се крене и у председничку кампању. Он може да поднесе оставку, али то му не гарантује да ће Славица Ђукић-Дејановић расписати изборе за 6. мај. Она то може да учини 30 до 90 дана од подношења оставке. Значи, за шефа државе може се гласати и на лето.

* Зашто сте толико против обједињавања избора?

– Ако имамо редовне изборе за парламент и локал, онда не видим који је то логичан аргумент да се распишу ванредни председнички. Али, ако се већ то жели, онда карте морају одмах да се отворе.

* Имате ли ви уопште комуникацију са Тадићем на ову тему?

– Разговарао сам са њим и јасно изнео свој став.

* И какав сте одговор добили – хоће ли бити избора за шефа државе?

– Они још нису начисто са тим. Та одлука још није донета, али би морала брзо да се донесе. У сваком случају, рекао сам Тадићу да ћу се борити и против њега и Николића. Не могу да учествујем на изборима, а да навијам за једног или другог.

* Зашто је демократама у интересу да избори буду у пакету, а вама није?

– Не кажем да се ми плашимо тих избора, напротив. Што се тиче демократа, њима је важно да кандидатура Тадића да подстицај страначкој листи. Упозоравам их да у то уђу веома пажљиво, како им се не би десила судбина Милошевића из 2000. Он је тада сам себи скратио мандат да би дао подршку листи СПС, ујединио против себе целу опозицију и доживео пораз.

* Многи би рекли да је оваква реакција резултат страха од тога да би наредну владу могли да формирају ДС и СНС, мада и једни и други то искључују…

– Не кажем да они желе у коалицију, већ само да су њихови интереси слични. А то је да и једни и други елиминишу што више странака, да доминирају на политичкој сцени. Србија се не може поделити на демократе и напредњаке, у Србији постоји и трећи пут.

* А, СПС у влади са напредњацима – да или не?

– Ми не учествујемо на изборима да бисмо били трећи или да бисмо помогли Тадићу. Учествујемо да бисмо победили. Одлуку с ким ћемо евентуално ући у нову владу донећемо после избора, на основу броја освојених гласова и, наравно, политичког програма и односа потенцијалних партнера према нама.

* Па, зар нисте задовољни досадашњом сарадњом са ДС и њиховим односом према социјалистима?

– Искрено, било је ту доста шумова на везама. Наш допринос за све што је постигнуто у протекле четири године не цени се довољно. Имам коректне односе са председником Тадићем, и то није спорно, иако некада имамо супротстављене политичке интересе и ставове. Мање-више смо задовољни како је функционисала коалиција, али о нашим односима у будућности се мора разговарати на потпуно новим основама. Ако је однос ДС према СПС да у време предизборне кампање рехабилитују Дражу Михаиловића, онда ми на то не можемо да ћутимо.

* На изборе идете у истом друштву, са ПУПС и ЈС. Како сте задовољили “апетите” лидера ПУПС Кркобабића, који је тражио трећину освојених мандата?

– Протекле четири године потврдиле су сву виталност наше коалиције. Уз дужно поштовање свих осталих, да није било одлуке наше коалиције да уђе у владу, ствари би данас изгледале знатно другачије у Србији. Ми се нисмо сакупили са различитих политичких опција само зарад бољег изборног резултата. Наши ставови повезани су у јединствен блок.

* На чему темељите оптимизам да ће ваша коалиција на изборима остварити дупло бољи резултат него 2008?

– На свим резултатима истраживања јавног мњења, на вредновању онога што смо радили. ДОС је имао 12 година да побољша живот у Србији. Да ли се данас живи боље него 2000? Бојим се – не много. Уосталом, политички осећај ме никада није преварио за свих ових 20 година.

Извор: http://www.novosti.rs

2 коментара

  1. Ha, ha, ha alaj se borimo za vlast!!!Sad progovra socijalista!!A sta je sa koalicijom!!

  2. Ovog treba neko da podseti da je poslednje 4 godine u vlasti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *