13. mart – Vodeće stranke još bez odgovora o koalicijama

BEOGRAD – Funkcioneri vodećih političkih stranaka u Srbiji – DS, SNS, SPS, URS i LDP, u danu kada su raspisani izbori nisu mogli sa sigurnošću da kažu sa kim bi formirali buduću vladu, ističući da to zavisi od ponuđenih programa, ciljeva i volje građana.
Potpredsednik Demokratske stranke Dušan Petrović je u gostujući na TV B92 rekao je da će ova stranke biti spremna da pravi sledeću vladu na temeljnim principima za koje se zalagala poslednje četiri godine,
“Ko bude spreman da Srbiju približava Evropi i da brani nacionalni interes moći će sa DS da pravi sledeću vladu”, rekao je Petrović.
“Videćemo kako će se razvijati saradnja. Imamo pred sobom dva meseca, svako u kampanji se kvalifikuje da sa nekim bude parnter ili protivnik”, dodao je on.
Na pitanje da li je DS “digao ruke” od SNS, popredsednik DS je rekao da “nismo ni spuštali niti podižemo ruke”, jer DS sa SNS “nema dodirnih tačaka”.
On je dodao da partnteri DS ne mogu biti ni DSS i radikali jer te stranke smatraju da je EU loša za Srbiju.
DS je voljom građana Srbije na prošlim izborima dobila mandat da formira vladu, a okupili smo koaliciju koja je imala jasan cilj – približavanje EU a sa druge strane, da se borimo za državne ciljeve i odbranimo teritorijalni integritet. Uspeli smo da zaokružimo pun mandat što pokazuje da smo politički sazreli kao narod, naveo je on.
Potpredsednica SPS Slavica Đukić Dejanović navela je u istoj emisiji rekla da će u narednom periodu ta stranka imati bitnu ulogu u životu Srbije, jer će građani prepoznati da ono što čini osnovu programa SPS jeste da oni žive bolje.
“Građani će imati poverenja u one partije koje budu stavljale socijalne programe u prvi plan i koje su se već dokazale kvalitetom rada i rezultatima “, rekla je ona.
Na pitanje da li bi socijalisti napravili postizbornu koaliciju sa DS i URS, ona je rekla da će građani 6. maja izraziti svoju volju , a “već 7. maja će se moći razgovarati sa onima koji su programski bliski”.
“Tada ćemo znati ko će s kim”, kazala je Đukić Dejanović.
Lider Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić rekao je da ta stranka nije nikog pozivala u koaliciju, a da su se neki već izjasnili da neće sa njom.
Za ovu stranku, kako je istakao, što se tiče mogućih koalicija posle izbora, bitna su programska opredeljenja
“Ja želim da idem u koaliciju sa onima koji imaju iste ciljeve kao i mi”, rekao je Nikolić.
On smatra da će aktuelna koalicija želeti da ostane na vlasti, “ne zato što dobro radi nego zato što su neki od njih direktno ugroženi zbog onog što su radili protekle četiri godine”.
U Srbiji mora da dođe do promene, dodao je on.
Lider Ujedinjenih regiona Srbije Mlađan Dinkić je na pitanje da li bi voleo da ta stranka čini buduću vladu odgovorio da to zavisi od toga “kakva će se politika voditi”.
“Ako bude politika kontinuiteta ove vlade onda nećemo. Srbiji treba drugačija politika, a ja bih bio u vladi da sam se slagao s tom politikom”, kazao je Dinkić ukazujući da bi ta stranka bolje prošla politički da nije bila u vladi.
“Mi uopšte nismo zapeli da budemo u vladi, ako ona ne bude promenila politiku i ne bude imala jakog premijera koji ima političku odgovornost nećemo biti u njoj”, kazao je Dinkić.
On je kazao da URS na republičkom nivou ne bi sarađivao sa naprednjacima i radikalima.
Predsednik Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović rekao je da je politička obaveza te stranke da otvori prostor za politiku koja će građane učiniti “dostojanstvenim i ponosnim”.
Jovanović je kazao da je LDP posvećen izgradnji evropske demokratske Srbije i da će nastojati da se omogući bolji život građanima.
“Sada je došlo vreme za dogovor sa ljudima oko posla koji ćemo uraditi. nema zemlje koju je stvarala jedna stranka ili jedan pojedinac”, naveo je Jovanović i naglasio da će LDP insistirati na tome da se građanima govori samo istina.

Izvor: Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *