13. март – Водеће странке још без одговора о коалицијама

БЕОГРАД – Функционери водећих политичких странака у Србији – ДС, СНС, СПС, УРС и ЛДП, у дану када су расписани избори нису могли са сигурношћу да кажу са ким би формирали будућу владу, истичући да то зависи од понуђених програма, циљева и воље грађана.
Потпредседник Демократске странке Душан Петровић је у гостујући на TВ Б92 рекао је да ће ова странке бити спремна да прави следећу владу на темељним принципима за које се залагала последње четири године,
“Ко буде спреман да Србију приближава Европи и да брани национални интерес моћи ће са ДС да прави следећу владу”, рекао је Петровић.
“Видећемо како ће се развијати сарадња. Имамо пред собом два месеца, свако у кампањи се квалификује да са неким буде парнтер или противник”, додао је он.
На питање да ли је ДС “дигао руке” од СНС, попредседник ДС је рекао да “нисмо ни спуштали нити подижемо руке”, јер ДС са СНС “нема додирних тачака”.
Он је додао да партнтери ДС не могу бити ни ДСС и радикали јер те странке сматрају да је ЕУ лоша за Србију.
ДС је вољом грађана Србије на прошлим изборима добила мандат да формира владу, а окупили смо коалицију која је имала јасан циљ – приближавање ЕУ а са друге стране, да се боримо за државне циљеве и одбранимо територијални интегритет. Успели смо да заокружимо пун мандат што показује да смо политички сазрели као народ, навео је он.
Потпредседница СПС Славица Ђукић Дејановић навела је у истој емисији рекла да ће у наредном периоду та странка имати битну улогу у животу Србије, јер ће грађани препознати да оно што чини основу програма СПС јесте да они живе боље.
“Грађани ће имати поверења у оне партије које буду стављале социјалне програме у први план и које су се већ доказале квалитетом рада и резултатима “, рекла је она.
На питање да ли би социјалисти направили постизборну коалицију са ДС и УРС, она је рекла да ће грађани 6. маја изразити своју вољу , а “већ 7. маја ће се моћи разговарати са онима који су програмски блиски”.
“Tада ћемо знати ко ће с ким”, казала је Ђукић Дејановић.
Лидер Српске напредне странке Tомислав Николић рекао је да та странка није никог позивала у коалицију, а да су се неки већ изјаснили да неће са њом.
За ову странку, како је истакао, што се тиче могућих коалиција после избора, битна су програмска опредељења
“Ја желим да идем у коалицију са онима који имају исте циљеве као и ми”, рекао је Николић.
Он сматра да ће актуелна коалиција желети да остане на власти, “не зато што добро ради него зато што су неки од њих директно угрожени због оног што су радили протекле четири године”.
У Србији мора да дође до промене, додао је он.
Лидер Уједињених региона Србије Млађан Динкић је на питање да ли би волео да та странка чини будућу владу одговорио да то зависи од тога “каква ће се политика водити”.
“Ако буде политика континуитета ове владе онда нећемо. Србији треба другачија политика, а ја бих био у влади да сам се слагао с том политиком”, казао је Динкић указујући да би та странка боље прошла политички да није била у влади.
“Ми уопште нисмо запели да будемо у влади, ако она не буде променила политику и не буде имала јаког премијера који има политичку одговорност нећемо бити у њој”, казао је Динкић.
Он је казао да УРС на републичком нивоу не би сарађивао са напредњацима и радикалима.
Председник Либерално демократске партије Чедомир Јовановић рекао је да је политичка обавеза те странке да отвори простор за политику која ће грађане учинити “достојанственим и поносним”.
Јовановић је казао да је ЛДП посвећен изградњи европске демократске Србије и да ће настојати да се омогући бољи живот грађанима.
“Сада је дошло време за договор са људима око посла који ћемо урадити. нема земље коју је стварала једна странка или један појединац”, навео је Јовановић и нагласио да ће ЛДП инсистирати на томе да се грађанима говори само истина.

Извор: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *