13. mart – Lokalni i pokrajinski izbori na Đurđevdan

BEOGRAD,NOVI SAD – Lokalni izbori u Srbiji biće održani 6. maja, zajedno sa parlamentarnim i pokrajinskim, odlučila je danas predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović. Ona je u 14 sati u republičkom parlamentu potpisala Odluku o raspisivanju izbora za odbornike skupština jedinica lokalnih samouprava. Takođe, i izbori za Skupštinu Vojvodine biće održani 6. maja, zajedno sa lokalnim i parlamentarnim, saopštio je danas predsednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši.

Izbori u Vojvodini se sprovode po kombinovanom izbornom sistemu u skladu sa odlukom o izboru poslanika. Po toj odluci, od ukupno 120 poslanika u Skupštini Vojvodine, 60 se bira po proporcionalnom, a 60 po većinskom izbornom sistemu.

Takav sistem u Vojvodini je uspostavljen kako bi svaka od 45 opština i gradova u Vojvodini imala bar po jednog predstavnika u poslaničkom domu, odnosno da bi kandidati manjinskih nacionalnih zajednica imali veći izgled da budu izabrani.

Na izborima za Skupštinu Vojvodine koji su održani pre četiri godine ubedljivu pobedu odnela je lista “Za evropsku Vojvodinu-Demokratska stranka-G17 plus-Boris Tadić”.

Ta lista osvojila je 65 od ukupno 120 poslanika, Srpska radikalna stranka osvojila je 24 mandata, dok je Mađarska koalicija osvojila devet poslaničkih mesta.

Koalicija Demokratska stranka Srbije-Nova Srbija dobila je šest poslaničkih mandata, lista “Zajedno za Vojvodinu-Nenad Čanak” osvojila je pet, a koalicija Socijalističke partije Srbije i Partije ujedinjenih penzionera Srbije dobila je četiri mandata.

Jednog poslanika imala je Liberalno demokratska partija, dok su različite grupe građana raspolagale sa ukupno šest poslaničkih mesta.

Izvor: Beta, RTV

Jedan komentar

  1. pesmu “Djurdjevdan” znaju mnogi … a kako ide ona stara ” Ja se rastajem, Cigani sa vama … ” ?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *