13. март – Локални и покрајински избори на Ђурђевдан

БЕОГРАД,НОВИ САД – Локални избори у Србији биће одржани 6. маја, заједно са парламентарним и покрајинским, одлучила је данас председница Скупштине Србије Славица Ђукић Дејановић. Она је у 14 сати у републичком парламенту потписала Одлуку о расписивању избора за одборнике скупштина јединица локалних самоуправа. Такође, и избори за Скупштину Војводине биће одржани 6. маја, заједно са локалним и парламентарним, саопштио је данас председник Скупштине Војводине Шандор Егереши.

Избори у Војводини се спроводе по комбинованом изборном систему у складу са одлуком о избору посланика. По тој одлуци, од укупно 120 посланика у Скупштини Војводине, 60 се бира по пропорционалном, а 60 по већинском изборном систему.

Такав систем у Војводини је успостављен како би свака од 45 општина и градова у Војводини имала бар по једног представника у посланичком дому, односно да би кандидати мањинских националних заједница имали већи изглед да буду изабрани.

На изборима за Скупштину Војводине који су одржани пре четири године убедљиву победу однела је листа “За европску Војводину-Демократска странка-Г17 плус-Борис Тадић”.

Та листа освојила је 65 од укупно 120 посланика, Српска радикална странка освојила је 24 мандата, док је Мађарска коалиција освојила девет посланичких места.

Коалиција Демократска странка Србије-Нова Србија добила је шест посланичких мандата, листа “Заједно за Војводину-Ненад Чанак” освојила је пет, а коалиција Социјалистичке партије Србије и Партије уједињених пензионера Србије добила је четири мандата.

Једног посланика имала је Либерално демократска партија, док су различите групе грађана располагале са укупно шест посланичких места.

Извор: Бета, РТВ

Један коментар

  1. pesmu “Djurdjevdan” znaju mnogi … a kako ide ona stara ” Ja se rastajem, Cigani sa vama … ” ?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *