08. mart – Već prekršen dogovor o Kosovu

Predstvanici Ministarstva prosvete Srbije nastupali su juče na regionalnom skupu u Danilovgradu zajedno sa predstavnicima nelegalnih šiptarskih struktura, kršeći sporazum postignut između Borka i Edite.

Naime, na pločici ispred predstavnika nelegalnih šiptarskih struktura pisalo je samo Kosovo, sa zvezdicom, bez teksta fusnote koja objašnjava da naziv ne prejudicira status i da je u skladu sa Rezolucijom 1244 i mišljenjem MSP.

Takođe, nije ni trebalo da zvaničnici Srbije prisustvuju skupu sa predstavnicima nelegalnih šiptarskih struktura, jer srpska vlada još nije usvojila dogovor iz Brisela, niti je dala zvanične instrukcije kako da se ponašaju državni činovnici.

I, treće, na snazi je i stara instrukcija Vlade da naši državnici napuste skup ukoliko predstavnici nelegalnih šiptarskih struktura ne nastupaju pod nazivom „Unmik-Kosovo“. Sve dok ta odluka ne bude povučena, nemaju prava ni da sede za stolom.

Kako se dogodilo da instrukcije kasne, da državne delegacije nemaju uputstva i da li je prekršen sporazum ukoliko je na tabli bila samo zvezdica, a ne i tekst, juče niko nije umeo da objasni.

– Zaista nemam informaciju o tome šta se dogodilo na skupu u Danilovgradu. Vlada još nije usvojila dogovor postignut u Briselu, tako da ga do tada ne primenjujemo. Prema sporazumu, na tabli mora da bude naveden ceo tekst fusnote – tvrdi za „Novosti“ Borislav Stefanović.

U debati na temu „Platforme zapadnog Balkana za obrazovanje“, jedno do drugog sedeli su Zoran Kostić, pomoćnik ministra obrazovanja, i Rive Prekorogja, predstavnica „kosovskog ministra obrazovanja“.

„Od MSP nismo dobili nikakvo posebno uputstvo pred ovaj skup, ni da ga napustimo, niti da pročitamo tekst fusnote“ (što je, prema ranijim saznanjima „Novosti“, takođe namera vlasti). „Ispred predstavnika Prištine stajala je tabla sa imenom i prezimenom učesnika, kao i naziv Kosovo, sa zvezdicom, ali ne i tekst fusnote“ – objašnjava Kostić za „Novosti“.

On kaže da je domaćin, „na početku, pozdravljajući prisutne, pročitao tekst fusnote – da naziv Kosovo ne prejudicira status i u skladu je sa Rezolucijom 1244 i mišljenjem MSP – i naglasio da je ona navedena u svim zvaničnim dokumentima, što je za našu delegaciju bilo sasvim prihvatljivo“.

Ministar obrazovanja Žarko Obradović rekao je za naš list da Vlada još nije usvojila uputstvo da naši predstavnici čitaju tekst fusnote na regionalnim skupovima:

– Iako je, praktično, još na snazi pravilo da se napuštaju skupovi ukoliko predstavnici nelegalnih šiptarskih struktura nisu predstavljeni pod formulacijom „Unmik-Kosovo“, zvaničnici Ministarstva su ostali na sastanku.

Novo uputstvo sledeće nedelje

Kako je „Novostima“ rečeno u Vladi, ministri bi naredne nedelje trebalo da usvoje instrukciju o potezima naših zvaničnika na regionalnim skupovima. Na snazi će i dalje ostati obaveza da Vladini zvaničnici napuštaju skupove koji su međunarodnog karaktera, a na njima se pojave predstavnici nelegalnih šiptarskih struktura. Znači, na zasedanjima UN, OEBS, Saveta Evrope i ostalim organizacijama koje čine predstavnici nezavisnih država, Kosovo neće moći da bude predstavljeno ni sa zvezdicom.

Izvor: Novosti, http://www.in4s.net

3 komentara

  1. Rekla svinja neće više jesti …
    A u Svinjcu gorem od “Životnjske farme” svinje se smjenjuju a svinjarije i baljegarije ostaju. Dokle?

    • Naknadno se sjetih: a đe bi dični ministar od Berana i svita iz tijeh krajeva? Ne misle valjda da se Srbija brani na Dedinju, Senjaku, Terazijama i drugim atraktivnim lokacijama gdje imaju više stambenog prostora no zemlje u crnogorskoj Otadžbini, kako bi to rekao, da parafraziram, Matija Bečković. Možda su bili na aukciji ženskih torbi, breiselskim brifinzima ili su uređivali baštu izvjesne gospođe Vorlih – baštu otrovnih biljaka.

  2. Na snazi je još uvek pravilo: “Napuštaju se skupovi ukoliko predstavnici nelegalnih šiptarskih struktura nisu predstavljeni pod formulacijom „Unmik-Kosovo“”.Svaki dalji komentar je suvišan.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *