08. март – Већ прекршен договор о Косову

Предстваници Министарства просвете Србије наступали су јуче на регионалном скупу у Даниловграду заједно са представницима нелегалних шиптарских структура, кршећи споразум постигнут између Борка и Едите.

Наиме, на плочици испред представника нелегалних шиптарских структура писало је само Косово, са звездицом, без текста фусноте која објашњава да назив не прејудицира статус и да је у складу са Резолуцијом 1244 и мишљењем МСП.

Такође, није ни требало да званичници Србије присуствују скупу са представницима нелегалних шиптарских структура, јер српска влада још није усвојила договор из Брисела, нити је дала званичне инструкције како да се понашају државни чиновници.

И, треће, на снази је и стара инструкција Владе да наши државници напусте скуп уколико представници нелегалних шиптарских структура не наступају под називом „Унмик-Косово“. Све док та одлука не буде повучена, немају права ни да седе за столом.

Како се догодило да инструкције касне, да државне делегације немају упутства и да ли је прекршен споразум уколико је на табли била само звездица, а не и текст, јуче нико није умео да објасни.

– Заиста немам информацију о томе шта се догодило на скупу у Даниловграду. Влада још није усвојила договор постигнут у Бриселу, тако да га до тада не примењујемо. Према споразуму, на табли мора да буде наведен цео текст фусноте – тврди за „Новости“ Борислав Стефановић.

У дебати на тему „Платформе западног Балкана за образовање“, једно до другог седели су Зоран Костић, помоћник министра образовања, и Риве Прекорогја, представница „косовског министра образовања“.

„Од МСП нисмо добили никакво посебно упутство пред овај скуп, ни да га напустимо, нити да прочитамо текст фусноте“ (што је, према ранијим сазнањима „Новости“, такође намера власти). „Испред представника Приштине стајала је табла са именом и презименом учесника, као и назив Косово, са звездицом, али не и текст фусноте“ – објашњава Костић за „Новости“.

Он каже да је домаћин, „на почетку, поздрављајући присутне, прочитао текст фусноте – да назив Косово не прејудицира статус и у складу је са Резолуцијом 1244 и мишљењем МСП – и нагласио да је она наведена у свим званичним документима, што је за нашу делегацију било сасвим прихватљиво“.

Министар образовања Жарко Обрадовић рекао је за наш лист да Влада још није усвојила упутство да наши представници читају текст фусноте на регионалним скуповима:

– Иако је, практично, још на снази правило да се напуштају скупови уколико представници нелегалних шиптарских структура нису представљени под формулацијом „Унмик-Косово“, званичници Министарства су остали на састанку.

Ново упутство следеће недеље

Како је „Новостима“ речено у Влади, министри би наредне недеље требало да усвоје инструкцију о потезима наших званичника на регионалним скуповима. На снази ће и даље остати обавеза да Владини званичници напуштају скупове који су међународног карактера, а на њима се појаве представници нелегалних шиптарских структура. Значи, на заседањима УН, ОЕБС, Савета Европе и осталим организацијама које чине представници независних држава, Косово неће моћи да буде представљено ни са звездицом.

Извор: Новости, http://www.in4s.net

3 коментара

  1. Rekla svinja neće više jesti …
    A u Svinjcu gorem od “Životnjske farme” svinje se smjenjuju a svinjarije i baljegarije ostaju. Dokle?

    • Naknadno se sjetih: a đe bi dični ministar od Berana i svita iz tijeh krajeva? Ne misle valjda da se Srbija brani na Dedinju, Senjaku, Terazijama i drugim atraktivnim lokacijama gdje imaju više stambenog prostora no zemlje u crnogorskoj Otadžbini, kako bi to rekao, da parafraziram, Matija Bečković. Možda su bili na aukciji ženskih torbi, breiselskim brifinzima ili su uređivali baštu izvjesne gospođe Vorlih – baštu otrovnih biljaka.

  2. На снази је још увек правило: “Напуштају се скупови уколико представници нелегалних шиптарских структура нису представљени под формулацијом „Унмик-Косово“”.Сваки даљи коментар је сувишан.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *