02. mart – RAZLIČITO O KANDIDATURI

Srbi na Kosovu i Metohiji različito reguju na odluku o dobijanju satusa kandidata za EU – južno od Ibra očekuju da će to pomoći rešavanju problema s kojima se preostali Srbi suočavaju i da će se pokrenuti proces povratka, dok su oni severno od Ibra skoro jednoglasni u stavu da je Beograd izdao Srbe i priznao kosovsku nezavisnost.
Predsednik Srpske opštine Priština Nebojša Nikolić smatra da je dobijanje statusa kandidata dodatni vetar u leđa Srbiji i srpskoj zajednici na Kosmetu, te da je Beograd dobijanjem statusa kandidata stekao poverenje Evrope, što će umnogome olakšati rešavanje problema na Kosmetu, posebno u delu koji se odnosi na funkcionisanje srpskih institucija.
“Uveren sam da Srbija neće priznati kosovsku nezavisnost, kao što tvrde pojedinci, i da je dobijanje statusa kandidata samo ojačalo poziciju Beograda” – kaže Nikolić.
Pomoćnik ministra unutrašnjih poslova samoproklamovane republike Kosova Saša Rašić smatra da je odluka EU došla u pravom trenutku i da će ona značiti odgovornije i predanije pristupanje svim problemima.
“Odluka znači stabilizaciju prilika i u regionu i u Evropi. U svakom slučaju, ni Kosovo ni Srbija više ne mogu posezati za jednostranim odlukama” – kaže Rašić.
Krstimir Pantić, predsednik Kosovske Mitrovice kaže da se raduje odluci EU, jer se pokazalo da barikade koje Srbi drže po severu Kosova nisu bile kamen spoticanja, ali ističe da je “očigledno da je jedini uslov bio i ostao da Vlada Srbije faktički prizna nezavisnost Kosova”.
Sa tom ocenom saglasan je i Marko Jakšić, koji optužuje vlasti Srbije da su “izdale nacionalne interese Srba i da su počinile istorijski neoprostivu izdaju”.
“Istorija će suditi o ovoj i ovakvoj vlasti. Odluka EU je kolonizacija Srbije, i to njenog centralnog dela, bez Kosova i Metohije, i legalizacija stvaranja fantomske države Kosovo”, smatra Jakšić.

Izvor:  Srna, TV Most

2 komentara

  1. Ovo izdajsto sa ŠENLUČENJEM je PARASTOS DRŽAVI SRBIJI MI nemamo
    više svoje JA ni Svije NE imaćemo samo pognute glave kao ROBOVI
    ČETVRTI RAJH počinje da vlada nad Evropom.

  2. Citajuci izjave Nebojise Nikolica i Sase Rasica sjetio sam se studentskih dana.Sta je objektivno a sta ne ucili smo iz primjera “fingirane” pljacke banke u jednoj juznoj drzavi SAD. Glavni “glumac” pljackas banke je bio plavokos i izrazite bjeloputi mladic, bez ikakve maske. Na pitanja policajaca tj. onih koji su organizirali “pretstavu” slucajni prolaznici (svjedoci) u 95% sulcajeva svoj iskaz su pocinjali sa ” BIO JE TO JEDAN VISOKI I RUZNI C R N A C…….”

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *