02. март – РАЗЛИЧИТО О КАНДИДАТУРИ

Срби на Косову и Метохији различито регују на одлуку о добијању сатуса кандидата за ЕУ – јужно од Ибра очекују да ће то помоћи решавању проблема с којима се преостали Срби суочавају и да ће се покренути процес повратка, док су они северно од Ибра скоро једногласни у ставу да је Београд издао Србе и признао косовску независност.
Председник Српске општине Приштина Небојша Николић сматра да је добијање статуса кандидата додатни ветар у леђа Србији и српској заједници на Космету, те да је Београд добијањем статуса кандидата стекао поверење Европе, што ће умногоме олакшати решавање проблема на Космету, посебно у делу који се односи на функционисање српских институција.
“Уверен сам да Србија неће признати косовску независност, као што тврде појединци, и да је добијање статуса кандидата само ојачало позицију Београда” – каже Николић.
Помоћник министра унутрашњих послова самопрокламоване републике Косова Саша Рашић сматра да је одлука ЕУ дошла у правом тренутку и да ће она значити одговорније и преданије приступање свим проблемима.
“Одлука значи стабилизацију прилика и у региону и у Европи. У сваком случају, ни Косово ни Србија више не могу посезати за једностраним одлукама” – каже Рашић.
Крстимир Пантић, председник Косовске Митровице каже да се радује одлуци ЕУ, јер се показало да барикаде које Срби држе по северу Косова нису биле камен спотицања, али истиче да је “очигледно да је једини услов био и остао да Влада Србије фактички призна независност Косова”.
Са том оценом сагласан је и Марко Јакшић, који оптужује власти Србије да су “издале националне интересе Срба и да су починиле историјски неопростиву издају”.
“Историја ће судити о овој и оваквој власти. Одлука ЕУ је колонизација Србије, и то њеног централног дела, без Косова и Метохије, и легализација стварања фантомске државе Косово”, сматра Јакшић.

Извор:  Срна, ТВ Мост

2 коментара

  1. Ovo izdajsto sa ŠENLUČENJEM je PARASTOS DRŽAVI SRBIJI MI nemamo
    više svoje JA ni Svije NE imaćemo samo pognute glave kao ROBOVI
    ČETVRTI RAJH počinje da vlada nad Evropom.

  2. Citajuci izjave Nebojise Nikolica i Sase Rasica sjetio sam se studentskih dana.Sta je objektivno a sta ne ucili smo iz primjera “fingirane” pljacke banke u jednoj juznoj drzavi SAD. Glavni “glumac” pljackas banke je bio plavokos i izrazite bjeloputi mladic, bez ikakve maske. Na pitanja policajaca tj. onih koji su organizirali “pretstavu” slucajni prolaznici (svjedoci) u 95% sulcajeva svoj iskaz su pocinjali sa ” BIO JE TO JEDAN VISOKI I RUZNI C R N A C…….”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *