Odgovor Rusije na EvroPRO

foto: RIA Novosti

Šef ruskog Generalštaba, general Makarov, je na konferenciji za novinare u Moskvi nastavio davnašnji spor s SAD povodom razvoja sistema PRO u blizini ruskih granica.

Izjava načelnika Generalštaba o tome da postoje sredstva, koja omogućavaju da se adekvatno reaguje na stvaranje morskog sistema PRO NATO izaziva interesovanje i zbog njegovih reči o približavanju „tačke posle koje nema povratka“ u protivrečnostima između Rusije i NATO na temu PRO. Nikolaj Makarov nije konkretizovao mogući ruski odgovor, ali tu i nema tako mnogo varijanti. Morsku komponentu sistema PRO SAD i njihovih saveznika čine rakete-lovci SM-3, koje se nalaze na krstaricama tipa Ticonderoga, razaračima Arleigh Burke i brodovima sličnih mogućnosti.

Kad je reč o sredstvima za reagovanje na ovakav sistem, pre svega treba imati u vidu tehniku i naoružanje, koji su u stanju da se bore s nadvodnim brodovima protivnika. Dakle, radi se o obnavljanju na novom tehnološkom nivou analoga sovjetskih snaga „protiv nosača aviona“, koje su ovog puta pre svega usmerene na lovljenje brodova PRO.

Radovi se istovremeno odvijaju u nekoliko pravaca. Podvodna flota do 2025. godine treba da sačuva u svom sastavu 4-6 atomskih podvodnih krstarica iz projekta 949A, koje će biti modernizovane i tehnički opremljene novim protivbrodskim raketama „Oniks“. Njima će se pridružiti osam atomskih podmornica iz projekta 885, naručenih u okviru državnog programa naoružanja do 2020. godine, koje su opremljene istim takvim raketama. Do 2025. godine broj ovih podmornica može dostići 10-12 jedinica.

Rusko ratno vazduhoplovstvo, koje je u svoj sastav uzelo i morsku avijaciju nosača raketa sprema svoje argumente. Između ostalog, to je i modernizacija bombardera na većim distancama Tu-22M i varijanta M3M, kao i serijska proizvodnja bombardera Su-34, koji su sasvim sposobni da zamene i podrže T-22M na manjim distancama (radijus borbe Su-34 iznosi oko 2000 kilometara). Do sredine sledeće decenije RRS će raspolagati s 60-70 modernizovanih Tu-22M i 180-200 Su-34. Podmornice i avijacija, opremljene novim raketama, uz podršku nadvodne flote, u potpunosti će moći da pruže „topao prijem“ brodovima sistema PRO.

Međutim, izjava Makarova o mogućoj „tački posle koje nema povratka“ očigledno ne predviđa da će odmah uslediti borbena dejstva. Verovatno, pre treba govoriti o prelasku od upozorenja na realne mere suprotstavljanja, kako na moru, tako i na kopnu. Ukoliko posle majskog samita NATO sistem PRO u Evropi realno bude lociran, realnost će postati i pojava operativno-taktičkih kompleksa „Iskander“ u Kalinjingradskoj oblasti, i moguće je, ponovno razmatranje saradnje s Alijansom u vezi s nizom ključnih pravaca, uključujući i avganistanski tranzit.

Izvor: Glas Rusije

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *