Ministri traže nove poslove

foto: Arhiva

Ministarka za omladinu i sport Snežana Samardžić Marković podnela je ostavku na svoju funkciju pošto je imenovana za generalnog direktora Direktorata za demokratiju Saveta Evrope (SE).
Markovićeva se tako pridružila kolegama koji su iskoristili priliku da pred izbore potraže drugo zanimanje jer, kako ocenjuju politički analitičari, ne veruju da će za njih biti mesta u novoj vladi.
Prvi je napravio odstupnicu Božidar Đelić, koji se posle ostavke na vicepremijersku funkciju zaposlio u Evropskoj banci za obnovu i razvoj kao član grupe za pomoć arapskim vladama u reformama. I šef diplomatije Vuk Jeremić se kandidovao za predsedavajućeg Generalnom skupštinom UN, a sada se i ministarka sporta seli u Savet Evrope.
Sagovornici Pressa smatraju da blizina izbora podiže nervozu kod onih pripadnika političke elite koji su nesigurni u svoje pozicije u budućoj vlasti i zbog toga su prinuđeni da traže uhlebljenje na novim radnim mestima.
Politički analitičar Đorđe Vukadinović kaže da je odlazak ministara sa funkcija prilično simptomatičan.
– Svako od njih odlazi iz drugačijih razloga, ali činjenica je da to malo pokazuje i njihovu neizvesnost u pogledu ostanka na ministarskim mestima – kaže Vukadinović, koji smatra da se još ne može govoriti o lavini napuštanja funkcija, ali da ipak sve podseća na atmosferu „kud koji…”.
Antonić: Malo sa uporištem
– To nikako nije dobro jer šalje lošu poruku građanima. Još nije kritično, ali ukoliko bi samo još jedan ministar dao ostavku, to bi već sasvim sigurno napravilo atmosferu „spasavaj se ko može sa broda koji tone”. Opozicija će to onda svakako iskoristiti, što nikako nije dobar pokazatelj odlazeće vlade – ističe Vukadinović.
Profesor FPN-a Zoran Stojiljković kaže da blizina izbora podiže nervozu kod pripadnika političke elite.
– Ostavka Samardžić Marković dva meseca pred izbore nema neku težinu. To samo pokazuje stepen neizvesnosti izbora. Oni političari kojima je neizvestan aranžman u novoj vlasti skloni su da prihvate izazovnu ponudu i egzistencijalno se obezbede – komentariše Stojiljković.
Čast za mene, Srbiju i URS
Markovićeva je juče zbog priprema za stupanje na novu dužnost od 1. aprila premijeru i Skupštini Srbije uputila ostavku.
– Ovo imenovanje je priznanje celoj Srbiji. Sa tog mesta učiniću sve što mogu da pomognem našoj zemlji da što brže i što uspešnije prođe putem evropskih integracija. Prvi put u 63 godine dugoj istoriji Saveta Evrope neko sa naših prostora zauzeće ovu poziciju. Ovo imenovanje je čast za mene lično, a ogromno priznanje i za celu Srbiju i URS, kojem pripadam i kojem ću pripadati – izjavila je ministarka u ostavci.
Mlađan Dinkić: Ponosni na Snežu
Lider URS-a Mlađan Dinkić izjavio je da je imenovanje Samardžić Marković u Savet Evrope veliko priznanje URS-u i Srbiji.
– Ponosni smo što će neko iz Srbije, i to iz URS, biti na tako važnom mestu u jednoj od najstarijih institucija Evrope.

Politički analitičar Slobodan Antonić smatra da se političari pozicioniraju s obzirom na to da se bliže izbori, a nije sigurno da li će njihova stranka učestvovati u novoj vladi.
– Počelo je individualno snalaženje. Ova vlada je jedna od najnepopularnijih i postoji samo nekoliko ministara koje građani pozitivno ocenjuju. Osim jakih igrača, koji imaju čvrsto uporište u stranci, kao što su Dragan Đilas, Dragan Šutanovac, Dušan Petrović i Ivica Dačić, svi ostali moraju da razmišljaju o budućem poslu – ocenjuje Antonić.

Izvor: Srpska Dijaspora

3 komentara

  1. a sto ih ne bi ‘prodavali’ – k’o fudbalere ( ako ima neko lud, da to plati ) ?!

  2. Svetlost i toplina

    Neko će se izvući , a neko će stići do malo skučenog prostora
    za život,uz većeg broja “klupskih” kolega po delu.

  3. Opljačkana Srbija više nema šta da izvozi,osim organizacije “otpor” (uhapšeni u Egiptu)i propalih neoliberalnih političara-svilanović, jelašić,đelić,samardžić-marković,…(ko je sledeći).Zemlja je uništena i opljačkana,MENTORI prezadovoljni,i uhlebljuju svoje tehnokrate, tj. pripremaju-konzerviraju za sledeću njihovu destinaciju,da još neku državu usreće.Ministarstvo za sport-republički zavod za sport Srbije godinama plaća slobodana petrovića-podpresednika vlade kosova,ministra za lokalnu samoupravu,predsednika liberala-interesna grupacija “profesionalnih srba”-ološ,bagra,talog,….,možda se zato s.marković-nagrađuje,sramno,jadno,bedno,….,upravo kao i njihove ličnosti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *