Министри траже нове послове

фото: Архива

Министарка за омладину и спорт Снежана Самарџић Марковић поднела је оставку на своју функцију пошто је именована за генералног директора Директората за демократију Савета Европе (СЕ).
Марковићева се тако придружила колегама који су искористили прилику да пред изборе потраже друго занимање јер, како оцењују политички аналитичари, не верују да ће за њих бити места у новој влади.
Први је направио одступницу Божидар Ђелић, који се после оставке на вицепремијерску функцију запослио у Европској банци за обнову и развој као члан групе за помоћ арапским владама у реформама. И шеф дипломатије Вук Јеремић се кандидовао за председавајућег Генералном скупштином УН, а сада се и министарка спорта сели у Савет Европе.
Саговорници Пресса сматрају да близина избора подиже нервозу код оних припадника политичке елите који су несигурни у своје позиције у будућој власти и због тога су принуђени да траже ухлебљење на новим радним местима.
Политички аналитичар Ђорђе Вукадиновић каже да је одлазак министара са функција прилично симптоматичан.
– Свако од њих одлази из другачијих разлога, али чињеница је да то мало показује и њихову неизвесност у погледу останка на министарским местима – каже Вукадиновић, који сматра да се још не може говорити о лавини напуштања функција, али да ипак све подсећа на атмосферу „куд који…”.
Антонић: Мало са упориштем
– То никако није добро јер шаље лошу поруку грађанима. Још није критично, али уколико би само још један министар дао оставку, то би већ сасвим сигурно направило атмосферу „спасавај се ко може са брода који тоне”. Опозиција ће то онда свакако искористити, што никако није добар показатељ одлазеће владе – истиче Вукадиновић.
Професор ФПН-а Зоран Стојиљковић каже да близина избора подиже нервозу код припадника политичке елите.
– Оставка Самарџић Марковић два месеца пред изборе нема неку тежину. То само показује степен неизвесности избора. Они политичари којима је неизвестан аранжман у новој власти склони су да прихвате изазовну понуду и егзистенцијално се обезбеде – коментарише Стојиљковић.
Част за мене, Србију и УРС
Марковићева је јуче због припрема за ступање на нову дужност од 1. априла премијеру и Скупштини Србије упутила оставку.
– Ово именовање је признање целој Србији. Са тог места учинићу све што могу да помогнем нашој земљи да што брже и што успешније прође путем европских интеграција. Први пут у 63 године дугој историји Савета Европе неко са наших простора заузеће ову позицију. Ово именовање је част за мене лично, а огромно признање и за целу Србију и УРС, којем припадам и којем ћу припадати – изјавила је министарка у оставци.
Млађан Динкић: Поносни на Снежу
Лидер УРС-а Млађан Динкић изјавио је да је именовање Самарџић Марковић у Савет Европе велико признање УРС-у и Србији.
– Поносни смо што ће неко из Србије, и то из УРС, бити на тако важном месту у једној од најстаријих институција Европе.

Политички аналитичар Слободан Антонић сматра да се политичари позиционирају с обзиром на то да се ближе избори, а није сигурно да ли ће њихова странка учествовати у новој влади.
– Почело је индивидуално сналажење. Ова влада је једна од најнепопуларнијих и постоји само неколико министара које грађани позитивно оцењују. Осим јаких играча, који имају чврсто упориште у странци, као што су Драган Ђилас, Драган Шутановац, Душан Петровић и Ивица Дачић, сви остали морају да размишљају о будућем послу – оцењује Антонић.

Извор: Српска Дијаспора

3 коментара

  1. a sto ih ne bi ‘prodavali’ – k’o fudbalere ( ako ima neko lud, da to plati ) ?!

  2. Светлост и топлина

    Неко ће се извући , а неко ће стићи до мало скученог простора
    за живот,уз већег броја “клупских” колега по делу.

  3. Опљачкана Србија више нема шта да извози,осим организације “отпор” (ухапшени у Египту)и пропалих неолибералних политичара-свилановић, јелашић,ђелић,самарџић-марковић,…(ко је следећи).Земља је уништена и опљачкана,МЕНТОРИ презадовољни,и ухлебљују своје технократе, тј. припремају-конзервирају за следећу њихову дестинацију,да још неку државу усреће.Министарство за спорт-републички завод за спорт Србије годинама плаћа слободана петровића-подпреседника владе косова,министра за локалну самоуправу,председника либерала-интересна групација “професионалних срба”-олош,багра,талог,….,можда се зато с.марковић-награђује,срамно,јадно,бедно,….,управо као и њихове личности.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *