Атак и одбрана части

Пише Милорад Вучелић

Јаснију је свест о границама и демократском уређењу Србије имао Карађорђе на Сретење Господње 1804. године, него данашњи државни челници.
Пола године пре нових избора српски парламент је потпуно ван строја. Изгубљена је посланичка већина, и у Скупштини се више не може донети ниједан пропис, нити се може вршити било каква контрола извршне власти. Већина би могла да се окупи само око Декларације против референдума Срба на северу КиМ, какву је данас на државни празник Србије усвојио Тачијев парламент. Закони и одлуке које се не доносе директно утичу на функционисање правосуђа, па је тако Високи савет судства изгубио кворум још 23. новембра прошле године. Предлози кривичних закона, мада у супротности са сугестијама и налозима Европске комисије, не могу се усвојити. Јавне набавке су потпуно у рукама високо корумпиране власти и одвијају се без икакве контроле. Нико и не подноси рачун за почињено. Министри телефонске владе више изгледају као разуларена дружина, него као какав-такав колектив. Снежне падавине спадају у природне непогоде, али је садашња Влада Србије највећа економска невоља која нас је задесила. А сада смо препуштени пукој самовољи извршне власти и Кабинета. Нема сем Срба таквих који би ову владу у оваквим временима живи издржали.
Државу задужује ко и како хоће. Њихов љубљени ММФ нема с ким ни да разговара – оде и каза да се неће враћати у Србију до после избора. Представници извршне власти и разни чиновнички гмазови директно раде против Устава Србије и резолуција и декларација Скупштине, па тако међународно интегрисаним границама преграђују Србију и помажу независност „државе“ Косово. Спроводе у Савету безбедности УН неколико пута одбачени Ахтисаријев план. Тако је пред нама и најсрамнији наум наших власти да у српској јужној покрајини, грубо кршећи Устав, не распишу и забране изборе.
Побрајамо овде само недела и неподопштине које су непосредно видљиве, а о неким другим знатно скривенијим се, на пример, можете информисати у тексту Зорана Милошевића „Азербејџан и Србија: Заједно на Иран“, у овом броју „Печата“.

[restrictedarea]

Србија је тренутно државно и правно неуређена територија, у некаквом вануставном стању. Залуду је музејски примерак Сретењског устава свечано унет у Народну скупштину Србије када се данашњи властољупци и народни представници с презиром односе према правној држави и принципу уставности, а посебно према данашњем Уставу Србије. Хотимично је од стране власти произведена пометња и забуна у којој ће власт по начелу политичке користи радити шта и како хоће. Само у тако понижавајућем, прецизно испланираном хаосу могуће је да се негде између „Карађорђеве звезде“ Новака Ђоковића и „Медаље Обилића“ погинулих полицајаца Слободана Цветића, Александра Ркмана и Синише Хрњеза, смести и „Сретењски орден првог степена“ Акционом тиму за лоцирање и хапшење хашких оптуженика!
Доскора нисмо потпуно могли замислити шта се то и како по владиним, невладиним и амбасадорским Аугијевим шталама у Београду прича и како се нападају сви они који се са њима не слажу или им се противе. Викиликсове депеше показале су нам добар део те понижавајуће беде.
А онда је из Аугијевих штала пред нас на светло дана изронио немачки амбасадор у Србији Волфрам Мас. Није да га већ одавно нисмо запамтили, али овога пута било је то нешто посебно. Није ни чудо, јер Мас је пред собом угледао српске студенте који су учествовали у програму „Добродошли у Немачку“. А познато је какву и колику инспирацију добију званични представници немачке силе када се сусретну са српским ђацима и студентима. У свежем су нам историјском сећању њихове чувене посете школама у Србији.
Тако посебно надахнут Мас је, мислећи да разговара са српским званичницима, „оштро критиковао став председника ДСС-а Војислава Коштунице да Србија губи применом ССП-а: ‘Ко то тврди или је незналица, или, једноставно, лажов’“.
Војислав Коштуница, очигледно, није био спреман да, због традиционалног немачког надахнућа, пренебрегне Масову изјаву. Напротив. Уследио је јасан одговор:
„Амбасадор Немачке у Србији Волфрам Мас усудио се да у свом јавном обраћању злоупотреби поверење које му је држава Србија као странцу указала. Питам се како је могуће и одакле слобода Масу као Немцу да се обрати мени као председнику једне српске опозиционе странке речима да ‘не знам о чему се ради или да једноставно лажем’. Начин на који се Мас обратио захтева његово хитно и неодложно извињење пре свега држави Србији. Јер, неће бити да Немачка и њен амбасадор могу у Србији да се опходе као сила и да се овако обраћају једном опозиционом лидеру и некадашњем председнику државе и Владе Србије. Ако се то данас допусти, сутра ће немачки амбасадор у име своје државе бити још арогантнији. И Масов претходник (покојни Андреас Цобел – прим. М. В) је Србији јавно држао лекције и заводио ред у туђој земљи. Немачка јесте велика држава, али њени представници нису и никада неће бити власт у Србији. Неопходно је да се Мас научи познавању елементарног реда или у супротном нека изволи напустити Србију.
Нећу рећи да Мас лаже да је Србија на добитку од ССП-а, премда говори неистину. Али, пре било какве аргументоване расправе немачки амбасадор треба да усклади своје понашање са нормама цивилизованог понашања“.
Наравно, да би до препознатљиве баналности остао веран немачкој традицији коју је изабрао да следи, Мас је оштро напао Москву и Русију због тога што, за разлику од Немачке и ЕУ, не помаже Србији. У придржавању познатог рачуна „сто Срба за једног Немца“ Русија се појављује као реметилачки фактор.
У тим математичким комбинацијама и пропорцијама, Мас се прилично занео, одао и ушао у лик немачког гаулајтера. И добио је од Коштунице у његово и наше име заслужено оштар одговор. Само онај ко држи до части и достојанства може имати снагу и моћ да гаулајтерима узврати одговором какав су од Срба увек добијали.

[/restrictedarea]

6 коментара

 1. “Нема сем Срба таквих који би ову владу у оваквим временима живи издржали”.

  Ово је заиста најбоља дефиниција српске издржљивости.
  А онда, ако смо у стању да их такве претрајемо, ваљда ћемо бити кадри и да их доакамо. Једном за свагда! А после, видећемо. Ваљда смо за ових скоро четврт века, што је над нама, што споља, а што изнутра све испробано, понешто и научили и запамтили.

 2. Господо Србска, дошао је тренутак кад морамо да се саберемо, и да се упитамо: Знамо ли куда и камо идемо, и да ли знамо зашто идемо тамо камо идемо? Има још доста питања, која се тичу Србства и Србије, и ми, у овоме часу, можда, немамо одговоре на сва та силна питања (а како ствари стоје, вероватно да немамо одговора ни на једно питање!), али, на нама је да се, превасходно, питамо и упитамо, да се запитамо и пропитамо, јер ако ни до упитаности нисмо дошли, онда ми, заиста, нисмо одговорни, Господо Србска, ни пред Богом, ни пред Васељеном, а ни пред Родом својим, нити пред Прецима, а још мање пред Потомцима својим!
  Да ли Србство и Србија има било какав национални програм и план, да ли Србство и Србија има, песнички речено, Веће Мудраца, да ли Србство и Србија има било кога ко размишља и промишља, ко дејствује и нешто чини за спасеније Србства и Србије!?

  https://sites.google.com/site/djordjebojanicistorija/

 3. Василим

  Тачно тако, ММФ нам припрема омчу већ дуже време, а време измиче…..Збрисали су Томица-врач, па Ђелић-кауч, па Сњежана-балетанка,пре њих Динкић-деструктор,…….осипа се кварно-друштванце, а шта ради опозиција!?
  Да ли ће неко одговаати, за катастрофу … питање је и за опозицију, јер ако неће НИКО да одговара, онда нека се деси “април у Београду” нека се народ пробуди, или нека га нема.
  (какви бре избори, ако буде само курта-мурта!

  ____________
  У сулудом магновњеу измислили су неке ИЗВРШИТЕЉЕ судских ррешења(суд за сиротињу, а не за тајкуне), па прво кидишу на народ и наплату неких дуговања у вези инфостана, комуналија, грејања и сл.
  Пре месец дана објавише списак од стотињак имена , која дугују годинама и НИШТА!?(државна нису помињали, јер су ЗАКОНОМ пре месец дана опростили њихове дугове-пребацили на буџет?)

  Тајкуне нико не дира, јавна предузећа нико, само на веселе грађане јуришају , за тв претплату , па случај у крагујевцу, јер су БАНКЕ помахнитале, оне имају приоритет над свима(Лепо у снимку председник Еквадора Рафаел Кореа вели; приоритет је Еквадор, а не финансирање “непоштених дугова”, значи приоритет је живот него смрт и мафијашење Банака, отимање, распродаја имовине због неупоредиво малих дуговања)

  И где је ОПОЗИЦИЈА да се чује ,ПОДИГНЕ глас за народни спас!, пресвиснуће пола народа се народ због најаве УТЕРИВАЧА дугова, …бре!

  Опраштају тајкунске дугове, који гурају фирме у СТЕЧАЈ(које су раније у приватизацији ОПЕЉЕШИЛИ), па се Држава и Банке наплаћује само из стечајне масе, а НЕ дира се ПРИВАТНА имовина тајкуна-мафијаша!?
  А за инфостан, комуналије,мање и срердње кредите, ВРШИ СЕ крвничка ЗАПЛЕНА ПРИВАТНЕ имовине ОБИЧНИХ ГРАЂАНА, коме је укинуто право и на рад и на живот!

  ОВО је чист ТЕРОР , лоповске Државе и лихварско-кварних Банака!
  Народе, пробуди се, бре….

  ——————————

  *За ГЛАВНОГ Урденика,
  Одличан вам је видео снимак о случају “Еквадор”, ако имамо опозиције и ако та опозиција има куражи и воље, упорности(сумњам), нека проучи примере!
  Друго, на ту тему око омче ММФ-а и економских проблема, поред сталног члана редакције , раније сам помињао, па ето сад је актуелно , чланци господина Катића, су ипак врло поучни, не улазећи у приватност, чини ми се да човек врло трезвено анализира и храбро предлаже еконоске мере, објашњава домаће и светске економске прилике, врло луцидно!

  Ове вести, са десне стране “вести-печат” уоквирене у црну боју, јесу контраст, али мени баш не пријају кад сврнем на сајт(мој утаисак).
  Хвала.

 4. Василим

  Напомена, интерно разјашњење:
  У вези сугестије, са десне стране сајта “вести-печат”, које емитујете, мислио сам на тамну боју(оквира,наслова), а НЕ на садржај вести!(наравно ,мој утисак)
  Поздрав!

 5. GOSPODINE VUČELIĆU svedoci smo gubljenja časti i slobode ČOVEKA.
  To je počelo kada su Srbi izgubili svoju državu i ime Srpsko.
  Moramo priznati našu zabludu koju su sejali Intelektualci srpskog
  imena i prezimena,internacionala bilo koje boje dovela je Srbe
  u ovo stanje ponora svih vrednosti naroda Srpskog koje je stvarao
  vekovima pre ovih što vladaju Srbijom i nas koji živimo kako
  živimo,svojim činjenjem i nečinjenjem tusmo gde smo.Svest mora
  da se probudi da bi izašli iz ovog košmara a to može samo
  PATRIOTSKA SRBIJA da izvede posle pobede na izborima.POMOĆ DAJE
  NAŠ I VAŠ PEČAT DO POBEDE ŽIVELI!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *