28. februar – Ministri EU samo preporučili status za Srbiju, Rumunija protiv

BRISEL – Ministri spoljnih poslova Evroske unije odlučili su danas, posle vise od šest sati debate, da preporuče Evropskom savetu da na predstojećem dvodnevnom samitu 1. i 2. marta dodeli Srbiji status kandidata, saopšteno je u Briselu.

Predsedavajući ministarskog saveta EU i šeF danske diplomatije Nikolaj Vamen izjavio je danas da su ministri EU preporučili Savetu Unije da na predstojećem samitu 1. i 2. marta Srbiji dodeli status kandidata.

Vamen je rekao da su se sa preporukom saglasile sve zemlje članice EU.

“Nije tajna da su današnji razgovori o ovom pitanju bili dugi i žestoki, ali ministri su preporukom potvrdili da je Srbija ispunila kriterijume koji su joj postavljeni na samitu u decembru”, rekao je Vamen novinarima.

Preporuka takođe znači, istakao je Vamen, da je Evropska unija spremna da otvori novo poglavlje u odnosima sa Srbijom.

“Srbija neće sutra ući u EU, pred njom je dug put”, rekao je Vamen i dodao da je prilikom nedavne posete Beogradu bio impresioniran posvećenošću predsednika Srbije Borisa Tadića evropskom putu.

ŠeF danske diplomatije je istakao da preporuka da se Srbiji da status kandidata predstavlja jak signal da je, uprkos ekonomskoj krizi, proširenje EU i dalje otvoren proces.

SteFan file je izjavio da je uveren da će Savet EU potvrditi preporuku da se Srbiji dodeli status kandiata.

Ministri EU trebalo je danas da donesu odluku o statusu za Srbiju, a da je Savet EU na nivou šeFova država ili vlada članica potvrdi.

Umesto odluke, ministri su doneli preporuku.

Time je odluka praktično prepuštena Savetu EU, kako je to ranije danas kao mogućnost spomenuo i šeF Evropske komisije Žoze Manuel Barozo.

Od ukupno 27 članica, 26 njih, uključujući i Nemačku, bile su za davanje zelenog svetla Srbiji, a iznenađenje je tvrd stav koji je Rumunija danas zauzela zbog pitanja vlaške manjine u Srbiji.

Izvor: Tanjug

Jedan komentar

  1. To i nije nikakvo iznenadjenje jer se to i ocekivalo, ono sto smo trebali da dobijemo u decembru samo su pomerili za termin malo blize izborima u cilju podrske aktuelnoj vlasti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *