28. фебруар – Министри ЕУ само препоручили статус за Србију, Румунија против

БРИСЕЛ – Министри спољних послова Евроске уније одлучили су данас, после висе од шест сати дебате, да препоруче Европском савету да на предстојећем дводневном самиту 1. и 2. марта додели Србији статус кандидата, саопштено је у Бриселу.

Председавајући министарског савета ЕУ и шеФ данске дипломатије Николај Вамен изјавио је данас да су министри ЕУ препоручили Савету Уније да на предстојећем самиту 1. и 2. марта Србији додели статус кандидата.

Вамен је рекао да су се са препоруком сагласиле све земље чланице ЕУ.

“Није тајна да су данашњи разговори о овом питању били дуги и жестоки, али министри су препоруком потврдили да је Србија испунила критеријуме који су јој постављени на самиту у децембру”, рекао је Вамен новинарима.

Препорука такође значи, истакао је Вамен, да је Европска унија спремна да отвори ново поглавље у односима са Србијом.

“Србија неће сутра ући у ЕУ, пред њом је дуг пут”, рекао је Вамен и додао да је приликом недавне посете Београду био импресиониран посвећеношћу председника Србије Бориса Tадића европском путу.

ШеФ данске дипломатије је истакао да препорука да се Србији да статус кандидата представља јак сигнал да је, упркос економској кризи, проширење ЕУ и даље отворен процес.

СтеФан филе је изјавио да је уверен да ће Савет ЕУ потврдити препоруку да се Србији додели статус кандиата.

Министри ЕУ требало је данас да донесу одлуку о статусу за Србију, а да је Савет ЕУ на нивоу шеФова држава или влада чланица потврди.

Уместо одлуке, министри су донели препоруку.

Tиме је одлука практично препуштена Савету ЕУ, како је то раније данас као могућност споменуо и шеФ Европске комисије Жозе Мануел Барозо.

Од укупно 27 чланица, 26 њих, укључујући и Немачку, биле су за давање зеленог светла Србији, а изненађење је тврд став који је Румунија данас заузела због питања влашке мањине у Србији.

Извор: Танјуг

Један коментар

  1. To i nije nikakvo iznenadjenje jer se to i ocekivalo, ono sto smo trebali da dobijemo u decembru samo su pomerili za termin malo blize izborima u cilju podrske aktuelnoj vlasti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *