22. фебруар – Фуснота уздрмала Приштину, Тачи подиже безбедност

фото: Вестионлине

БРИСЕЛ/ПРИШТИНА – Док тимови за дијалог Београда и Приштине разговарају у Бриселу о регионалном представљању Косова, у Приштини је у центру пажње фуснота, због које косовске власти трпе притиске, а премијер Хашим Тачи наводно подиже ниво безбедности.
Приштини је, наиме, у овој фази дијалога највећи проблем садржај фусноте у којој се, на предлог Београда, помиње Резолуција 1244 СБ УН.
Позивајући се на неименовани извор, приштински лист Коха диторе пише да је косовски премијер Хашим Тачи позвао снаге безбедности да буду спремне у наредним данима, јер се могу очекивати немири због споразума о регионалном представљању Приштине.
“Премијер је свестан да је питање фусноте веома осетљиво и позвао је на опрез. Могуће су реакције, због чега треба бити спреман”, рекао је извор листа који је, како се наводи, присуствовао састанку косовског Савета за безбедност.
Штампа у Приштини пише да је ствар смиривала и америчка државна секретарка Хилари Клинтон. Она је, како наводе, пренела Тачију у телефонском разговору да Приштина има безрезервну подршку САД за чланство у ЕУ и НАТО, те да Вашингтон не би предлагао смер активности које би биле супротне интересима Косова.
Директорка Дома здравља у Грачаници Рада Трајковић изразила је данас наду да ће у новој рунди дијалога бити постигнут договор о регионалном представљању Косова и да ће то донети “релаксацију односа Београда и Приштине”.
У дуелу у Танјугу са председником општине Косовска Митровица Крстимиром Пантићем, она је оценила да би договор био “плафон” у дијалогу и да је свима било јасно да ће се преговори завршити “нечим што је регионално представљање Приштине”.
“Долазим из Приштине и знам да постоје превирања унутар албанског лидерства у вези са неприхватањем фусноте и многих елемената договора, које је међународна заједница тражила, и избоксовала вршеци притисак на лидере из Приштине”, рекла је Трајковићева.
Како је додала, косовски премијер Хашим Тачи је “у проблему” због фусноте с позивањем на Резолуцију 1244, која и унутар његове странке изазива супростављање.
Пантић је, с друге стране, поновио став да дијалог има за циљ да се косовским Албанцима да што више елемената државности, вршећи велики притисак на преговарачки тим Београда да учини уступке. “Делегација Приштине је увек добијала максимално оног што је тражила, а наша делегација морала је да се задовољавала ситницама”, сматра Пантић.
Шеф Канцеларије Владе Србије за сарадњу са медијима Миливоје Михајловић изјавио је данас да – уколико и у овој рунди не дође до договора – реално је очекивати нови талас притисака на Приштину, а вероватно и на Београд од међународне заједнице, односно ЕУ.

Извор: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *