21. фебруар – Већина за право гласа дијаспоре

фото: jscreationzs

БЕОГРАД – Скоро 60 одсто грађана Србије сматра да српска дијаспора треба да гласа на изборима, док је њих 24 одсто против, показало је истраживање агенције “Медијум галуп” које је данас достављено медијима.

Анкета је показала да се гласању дијаспоре на изборима најчешће противе Београђани (35 одсто) и Војвођани (28 одсто), а посебно грађани са најнижим примањима (52 одсто).

Истраживање које је спроведено од 27. до 31. јануара на узорку од 1.005 испитаника, показало је да скоро 60 одсто грађана сматра да би дијаспори требало омогућити учешће у политици Србије, док је против њих 23 одсто.

Такође, скоро 60 одсто грађана сматра да представницима дијаспоре треба дати одговорне државне функције на основу способности и стручности. Од тог процента, 35 одсто оцењује да треба да добију функције без обзира на страначку припадност, а 24 одсто само ако не припадају ни једној политичкој странци у Србији.

За 45 одсто грађана Србије углавном је важно да способни људи из дијаспоре буду укључени у нову владу, а 22 одсто сматра да је то веома важно, Сваки пети грађанин (20 одсто) није сигуран поводом тог питања.

Истраживање које је урађено за потребе Задужбине Студеница из Калифорније, показало је и да трећина грађана Србије не зна колико грађана живи и ради у иностранству, док њих 70 одсто не зна колико је дијаспора улагала у Србију у последњих 10 година.

Извор: Бета, РТВ

3 коментара

 1. Светлост и топлина

  Познато је ко је против права гласа дијаспоре – они који су
  склапали владу у Америчкој амбасади уз кумовање Амбасадора
  Мантера.Знају да тамо сигурно губе битку за фотељу.И када су
  “формално” давали дијаспори да гласа – то су могли само
  њихови људи по амбасадама,не и остали део народа расут у доста
  држава.Није им допуштемо да гласају писмима,нити преко интернета.Овако су имали лакшу контролу “сигурних” гласова за
  “жуту” дружину.Због тога је министарство за дијаспору припало
  једној мини партији СПО из власти као плен.

 2. ..trecina рађана Србије не зна колико грађана живи и ради у иностранству,

  Pa ovo nezna ni ministarstvo za raseljenje (manite se dijaspore) a kamoli narod. Sto se tice glasanja nas koji sno izvan zemlje postoji nepoverenje i strah za gubljenjem pozicije vlasti pa to proglasavaju toliko komplikovanim do skoro nemogucim. Oni uzimaju za primere veliki deo propisa i prakse drugih drzava samo ono sto ne ugrozava njihov opstanak u foteljama. Mislite da ovima odgovara da mi iz rasejanja glasamo? Ja ne.

 3. Dobar dan. Hteo bih da znam ,mogu li ja gradjanin i drzavljanin republike srbije sboravkom u inostranstvu primiti ucesce u izboru predsednika republike.
  navedite mi molim vas konkretno ,i moze li glasanje u elektronom vidu. Hvala van
  Naj lepse unapred

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *