21. фебруар – Конузин:Србија у ЕУ, не по цену односа са Русијом

фото: Архива

ЧАЧАК – Руски амбасадор у Србији Александар Конузин изјавио је данас да Русија није против уласка Србије у Европску унију, али да сама треба да одлучи коју цену је спремна да плати за то ново пријатељство.
“Русија нема ништа против да Србија има нове пријатеље, а на вама је да одлучите коју цену сте спремни да платите за ново пријатељство. Ја не бих желео да ова цена буде погоршање односа са Русијом”, рекао је Конузин.
“Не желимо да се мешамо, треба сами да се одлучите шта је боље за вас”, додао је амбасадор, коме је у Чачку додељена Децембарска награда града.
Подсетивши да је годишњи извоз српске привреде у Русију 800 милиона долара,а да око 90 одсто производа не подлеже царини према Споразуму о слободној трговини, Конузин је се запитао да ли ће “нови пријатељи дозволити даље постојање једног таквог споразума”.
Конузину је у Скупштини града награду уручио градоначелник Велимир Станојевић због, како се наводи у образложењу, изузетног доприноса развоју економске сарадње привреде овог краја и компанија из Русије.
Конузин се захвалио на признању и рекао да новчани део награде поклања чачанској организацији Црвеног крста.
На крају посете Чачку Конузин се обратио овдашњим привредницима, истичући да
Русија у Србији види једног од најважнијих економских партнера у овом делу Европе.
Он је навео да је обим трговинске размене између две земље у 2011.години достигао 3,5 милијарди долара,што је скоро за трећину више него годину дана раније.
Руски амбасадор је претходно присуствовао свечаности поводом давања назива Црвене армије једној од улица у Чачку.
Одлуку о томе донела је крајем прошле године Скупштина града на предлог месне организације СУБНОР-а и Друштва српско-руског пријатељства.
“Овим гестом српски народ чува успомену и на оне који су му помогли да стекне слободу. Никакви догађаји,ни тренутне политичке прилике нису у стању да избришу трагове наших историјских веза”,рекао је амбасадор.
Улица са новим именом,дуга два километра,налази се у насељу Љубић,на левој обали Западне Мораве, одакле су у јесен 1944.године јединице 93.дивизије Црвене армије и
Народно-ослободилачке војске Југославије,учествовале, у борбама за
коначно ослобођење Чачка.
У вишенедељним жестоким окршајима са јаким снагама Немаца, које су се повлачиле из Грчке, погинула су 1.132 борца НОВЈ и 449 црвеноармејца.

Извор: Танјуг

2 коментара

  1. Covek nista lose nije mislio jer i sam zna da je put ka evropskoj uniji neizbezan, ali mi kao narod cemo birati sa kakvom vladom cemo tamo ici, da li sa sadasnjom ili cemo najverovatnije dati sansu nekim novim ljudima

    • Leonardo,
      Lisabonski sporazum (ustav EU) zabranjuje da članice EU imaju različiti carinu sa trećim zemljama.Ulaskom u EU mi bismo automatski izgubili bescarinski ugovor sa Rusijom.Na to je ambasador mislio.
      Inače barem na ovom sajtu može da se upozna sa ostalim argumentima zbog kojih ne treba da postanemo deo neokolonijalnog projekta zvanog EU.Čudime da niste upoznati

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *