13. februar – POLITIČKA NEUTRALNOST BUDUĆNOST SRBIJE

Srbija treba da bude politički i vojno neutralna, ali da nastavi ekonomsku saradnju sa EU. Smisao neutralnosti je upravo u tome da sa svima ekonomski sarađujemo u obostranom interesu. Norveška i Švajcarska imaju izvanrednu ekonomsku saradnju sa EU iako nisu njene članice. Danas najveće svetske kompanije posluju u Srbiji iako nismo član EU. Kapital ide tamo gde postoje zakoni i institucije – kaže u intervjuu za Blic Nenad Popović, potpredsednik Demokratske stranke Srbije.

Uslov za kandidaturu je rešavanje pitanja regionalnog predstavljanja Kosovo na regionalnim formumima. Da li Srbija ima šanse ako ostane pri Rezoluciji 1244?

Rezolucija 1244 garantuje teritorijalni integritet Srbije i zato je ona kamen u cipeli svima koji se bore za nezavisnost Kosova. Srbija mora da insistira na ovoj rezoluciji kao što bi insistirala svaka država na svetu kada bi neko pokušao da joj otcepi deo teritorije.

Šta DSS predlaže za opstanak u ovako dubokoj krizi i teškoj ekonomskoj situaciji u kojoj se nalazimo?

Država mora da poveća ulaganja u domaću privredu i da joj obezbedi srednjeročne i dugoročne kredite za likvidnost sa periodom otplate od 5 do 7 godina i grejs periodom od najmanje dve godine.

S kim bi DSS mogao da formira koaliciju?

DSS je spremna da razgovara o najvažnijim nacionalnim pitanjima, a pre svega o tome da nova Skupština proglasi političku neutralnost. U tim razgovorima insistiraćemo na tri principa: na proglašavanju političke neutralnosti, što znači da Srbija treba da bude neutralna a ne da bude članica EU i NATO, zatim na doslednom poštovanju Ustava, koji garantuje očuvanje teritorijalne celovitosti Srbije, i ekonomskom programu koji na prvo mesto stavlja razvoj domaće privrede i proizvodnje.

Da li DSS može da formira koaliciju sa SNS-om, budući da su se naprednjaci izjasnili da su za evropske integracije?

Spremni smo da razgovaramo sa SNS i da iznesemo ubedljive argumente zašto je u političkoj neutralnosti budućnost Srbije. Osim toga, Evropska unija će još žešće nastaviti sa ucenama i pritiscima na Srbiju, a i produbiće se kriza u samoj EU.

Da li mislite da je koalicija DS i SNS moguća?

To je pitanje za ove dve stranke. DSS razmišlja samo o sebi i o tome kako da ostvarimo što bolje rezultate na sledećim izborima.

Neki smatraju da bi, ukoliko DS i SNS, ne formiraju vladu posle izbora lako mogli da dođemo u pat poziciju i da sledeća godina propadne u ekonomskom smislu. Šta vi na to kažete?

Ne verujem da će se to dogoditi, vlada će biti formirana, i najvažnije je da ta vlada proglasi političku neutralnost, da ponovo interesi Srbije budu na prvom mestu, a ne interesi nekih inostranih zemalja.

Izvor: Blic, www.dss.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *