13. фебруар – ПОЛИТИЧКА НЕУТРАЛНОСТ БУДУЋНОСТ СРБИЈЕ

Србија треба да буде политички и војно неутрална, али да настави економску сарадњу са ЕУ. Смисао неутралности је управо у томе да са свима економски сарађујемо у обостраном интересу. Норвешка и Швајцарска имају изванредну економску сарадњу са ЕУ иако нису њене чланице. Данас највеће светске компаније послују у Србији иако нисмо члан ЕУ. Капитал иде тамо где постоје закони и институције – каже у интервјуу за Блиц Ненад Поповић, потпредседник Демократске странке Србије.

Услов за кандидатуру је решавање питања регионалног представљања Косово на регионалним формумима. Да ли Србија има шансе ако остане при Резолуцији 1244?

Резолуција 1244 гарантује територијални интегритет Србије и зато је она камен у ципели свима који се боре за независност Косова. Србија мора да инсистира на овој резолуцији као што би инсистирала свака држава на свету када би неко покушао да јој отцепи део територије.

Шта ДСС предлаже за опстанак у овако дубокој кризи и тешкој економској ситуацији у којој се налазимо?

Држава мора да повећа улагања у домаћу привреду и да јој обезбеди средњерочне и дугорочне кредите за ликвидност са периодом отплате од 5 до 7 година и грејс периодом од најмање две године.

С ким би ДСС могао да формира коалицију?

ДСС је спремна да разговара о најважнијим националним питањима, а пре свега о томе да нова Скупштина прогласи политичку неутралност. У тим разговорима инсистираћемо на три принципа: на проглашавању политичке неутралности, што значи да Србија треба да буде неутрална а не да буде чланица ЕУ и НАТО, затим на доследном поштовању Устава, који гарантује очување територијалне целовитости Србије, и економском програму који на прво место ставља развој домаће привреде и производње.

Да ли ДСС може да формира коалицију са СНС-ом, будући да су се напредњаци изјаснили да су за европске интеграције?

Спремни смо да разговарамо са СНС и да изнесемо убедљиве аргументе зашто је у политичкој неутралности будућност Србије. Осим тога, Европска унија ће још жешће наставити са уценама и притисцима на Србију, а и продубиће се криза у самој ЕУ.

Да ли мислите да је коалиција ДС и СНС могућа?

То је питање за ове две странке. ДСС размишља само о себи и о томе како да остваримо што боље резултате на следећим изборима.

Неки сматрају да би, уколико ДС и СНС, не формирају владу после избора лако могли да дођемо у пат позицију и да следећа година пропадне у економском смислу. Шта ви на то кажете?

Не верујем да ће се то догодити, влада ће бити формирана, и најважније је да та влада прогласи политичку неутралност, да поново интереси Србије буду на првом месту, а не интереси неких иностраних земаља.

Извор: Блиц, www.dss.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *