09. februar – U petak počinje suđenje Tomislavu Merčepu

ZAGREB – Pred Županijskim sudom u Zagrebu u petak bi trebalo da počne suđenje ratnom pomoćniku ministra unutrašnjih poslova Hrvatske Tomislavu Merčepu za ratni zločin protiv civila srpske nacionalnosti na području Zagreba, Pakraca i Kutine, krajem 1991. godine.
Optužnica ga tereti za ubistvo 43 osobe, među kojima su i tri člana porodice Zec iz Zagreba, kao i za nestanak još tri osobe.
Suđenje Merčepu vodiće sudija Zdravko Majerović. Na prvom ročištu Merčep bi trebalo da se izjasni o optužbama koje je tokom istrage negirao. Preti mu zatvorska kazna od pet do 20 godina budući da se postupak vodi po starom zakonu.
Zbog moždanog udara koji je imao pre nekoliko godina, 60-godišnji Merčep odmah po hapšenju krajem 2010. smešten je u zatvorsku bolnicu, a podizanje optužnice sredinom prošle godine dočekao je u banji. Veštačenjem je utvrđeno da je on sposoban za suđenje uz napomenu da tokom procesa mora da bude pod kontrolom lekara.
Tomislav Merčep je optužen za nezakonito hapšenje 52 osobe s područja Kutine, Pakraca i Zagreba od kojih su 43 ubijene, tri se vode kao nestale, dok su ostali preživeli mučenja i zlostavljanja.
Optužnica bivšeg ratnog pomoćnika ministra policije tereti da je od 8. oktobra do sredine decembra 1991. kao savetnik u MUP-u i komandant rezervne jedinice MUP-a stacionirane u Pakračkoj poljani i delom u paviljonu 22 Zagrebačkog sajma, gde se nalazilo skladište, naređivao hapšenja, mučenja i ubistva civila.

Izvor: Beta

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *