09. фебруар – У петак почиње суђење Томиславу Мерчепу

ЗАГРЕБ – Пред Жупанијским судом у Загребу у петак би требало да почне суђење ратном помоћнику министра унутрашњих послова Хрватске Томиславу Мерчепу за ратни злочин против цивила српске националности на подручју Загреба, Пакраца и Кутине, крајем 1991. године.
Оптужница га терети за убиство 43 особе, међу којима су и три члана породице Зец из Загреба, као и за нестанак још три особе.
Суђење Мерчепу водиће судија Здравко Мајеровић. На првом рочишту Мерчеп би требало да се изјасни о оптужбама које је током истраге негирао. Прети му затворска казна од пет до 20 година будући да се поступак води по старом закону.
Због можданог удара који је имао пре неколико година, 60-годишњи Мерчеп одмах по хапшењу крајем 2010. смештен је у затворску болницу, а подизање оптужнице средином прошле године дочекао је у бањи. Вештачењем је утврђено да је он способан за суђење уз напомену да током процеса мора да буде под контролом лекара.
Томислав Мерчеп је оптужен за незаконито хапшење 52 особе с подручја Кутине, Пакраца и Загреба од којих су 43 убијене, три се воде као нестале, док су остали преживели мучења и злостављања.
Оптужница бившег ратног помоћника министра полиције терети да је од 8. октобра до средине децембра 1991. као саветник у МУП-у и командант резервне јединице МУП-а стациониране у Пакрачкој пољани и делом у павиљону 22 Загребачког сајма, где се налазило складиште, наређивао хапшења, мучења и убиства цивила.

Извор: Бета

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *