06. фебруар – Бујановац нема више “српских” улица

фото: Архива

Бујановац – Одборници албанских партија у Бујановцу усвојили су предлог којим се брише 17 српских назива улица у том граду на југу централне Србије.

Предлог о промени назива улица усвојила је седмочлана комисија у којој су четири представника албанске мањине прегласала три представника из редова српског народа.

За предлог су гласали само одборници из редова албанских партија, а незадовољни таквом одлуком, сви српски одборници су напустили седницу.

Том одлуком у Бујановцу се бришу називи улица: Цара Лазара, Царице Милице, Војводе Мишића, Војводе Степе, Радомира Путника, Димитрија Туцовића, Доситеја Обрадовића Светозара Марковића и других великана из српске историје, науке, просвете и културе.
У будуће би те улице требало да носе имена: Скендербег, Реџеп Хасани, Љам Брезница, Наим и Сами Фрашери, Идриз Сефери и других албанских књижевника и бораца, како је наведено, за албанско будјење.
Улицу ће у Бујановцу добити и Фатмир Ибиши из Гњилана, припадник Косовског заштитног корпуса, који је фебруара 2000. године код села Кончуљ, са терористичком групом извео бомбашки напад на полицијско возило МУП-а Србије, када је један полицајац убијен, а три тешко рањена.
Централни градски трг, који сада носи име вође Првог српског устанка, Карађорђа Петровића, требало би да се зове Трг Скендербега. О овој одлуци Скупштине општине Бујановац, коначн суд даће надлежна комисија Министарства за државну управу, локалну самоуправу, људска и мањинска права.
Српски одборници су гласање албанских одборника доживели као пораз мултиетничке политике заједништва и почетак новог заоштравања ионако крхких међунационалних односа.
На заседању је др Стојанча Арсић, дугогодишњи председник Скупштине општине Бујановац, а сада заменик њеног председника, изразио жаљење због онога што се догодило.
“Од данас у Бујановцу ништа није као што је било досад. Коалиција више не постоји”, резигнирано је рекао Арсић и са свим српским одборницима напустио скупштинску салу. То, медјутим, није сметало одборницима из редова албанске мањине да рутински изгласају припремљени предлог одлуке.

Извор: Танјуг

4 коментара

  1. Бореал

    …мирна коегзистенција, или постоји ли још нека глупља фраза када су у питању Албанци са југа Србије (свакако урачунати и КиМ у то)? Ово је преокрет који нуди ЛДП, СПО и екипа, двоструки салто мортале са обавезним ломљењем кичме српском народу зарад кратковидих личних интереса лидера поменутих странака.

  2. Sta nam uradise ovi albanci!
    SRBIJO probudi se!Sta nam moze jedna mala opstina!

  3. Нису нам уважени Немања то урадили Шиптари, које ти називаш Албанцима.Прво, нису они Албанци, они су Шиптари јер се тако и сами ословљавају ШИПНИЈА им је назив за државу.Друго, у Бујановцу већину чине Срби и Роми( заједно их има више од Шиптара).Треће то нам чини наш БоТа( Тадић) коме је у коалицији вођа тих Шиптара Риза Халими.Вајна и вољена земљо моја, народе мој, коју ти несрећу и неправду чине.Склањају имена светаца, државника, ослободиоца, утемељивљчљ писмености да би “устоличили” терористе из УЧК-е, КиМ и УЧК-е Прешева и Бујановца.Ово је већа увреда од оних Чединих, којих је у последњих десет дана било три-Николаидис, РС геноцидна и СПЦ мутант.Питате се какве то везе има-има јер Шиптари управо то користе, наше унутрашње размирице и наше издајице и непријатеље.Зашто тадић не “преброји” Шиптаре у долини, јер, на попис нису хтели.Због ЕУ није смео да донесе закон, да они који нису пописани не могу да гласају.Грчка је у ЕУ али има тај закон.Тадићу да ли те је срам да се “склања” ВУк; доситеј, Пашић,цар Душан , Пашић….

  4. scenario otcepljenja za jug Srbije odavno je spremljen,ceka se da tadic da zeleno svetlo,onda ce se krenuti u delovanje i pripajanje siptarskih opstina na jugu Srbije kosovu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *