02. februar – Josipović nudi “kukavičje jaje” Tadiću

foto: Arhiva

Predsednici Srbije i Hrvatske, kao i članovi Predsedništva BiH, u okviru Igmanske inicijative koja se održava sutra na Jahorini, pokušaće da sklope trilateralni međudržavni sporazum o progonu ratnih zločinaca.

Prema pisanju hrvatske štampe, inicijator sporazuma je Ivo Josipović koji će kolegama predložiti da se ubuduće nadležnost za progon osumnjičenih određuje prema prebivalištu, što znači da bi svaka država sudila svojim državljanima. Države bi se takođe obavezale na saradnju u razmeni dokumentacije i istražnih spisa, a presude bi se priznavale u svakoj od država.

U Hrvatskoj i BiH još nema “opipljivijih” komentara na ovu inicijativu, dok ju je zamenik tužioca za ratne zločine Srbije Bruno Vekarić podržavao.

Ipak, ekspert u timu Vlade Srbije koji se bavi kontratužbom za genocid protiv Hrvatske, direktor Veritasa Savo Štrbac, upozorava da bi država trebalo da bude veoma oprezna u vezi sa najavljenim jahorinskim dokumentom.

– Dosadašnje iskustvo govori da nas je Hrvatska uvek “preveslala” u takvim dogovorima, a sudeći prema izjavama, to planira i sada. Ministarka spoljnih poslova Hrvatske Vesna Pusić kaže da je najbolje da i Hrvatska ukine zakon o ništavnosti optužnica i presuda iz Srbije, a Srbija nadležnost za procesuiranje ratnih zločina na teritoriji bivše SFRJ.

Neće biti da su ova dva zakona ista. Hrvatska je donela anticivilizacijski zakon, a onaj u Srbiji je čvrsto utemeljen u univerzalnoj nadležnosti država za procesuiranje ratnih zločina – kaže Štrbac.

Prema izveštaju Amnesti internešenela, Hrvatska nije procesuirala najmanje 540 slučajeva ratnog zločina pripadnika svojih oružanih snaga i paravnojnih formacija. Uostalom, veoma je teško poverovati u želju da se svi zločinci u Hrvatskoj kazne u situaciji kada je po ovom osnovu procesuirano, optuženo i osuđeno 3.800 Srba i tek nešto više od 80 Hrvata – zaključuje Štrbac.

On dodaje da sve i da se predsednici država dogovore, ostaje ključni problem, a to je da u Hrvatskoj nema iskrene volje da se ratni zločini procesuiraju.

S druge strane, nekadašnji predsednik Vojnog suda u Beogradu, a sada jedan od najpoznatijih beogradskih advokata Đorđe Trifunović pozdravlja inicijativu o sporazumu tri države, jer će se na taj način izbeći dosadašnja praksa “gluvih telefona”.

– Slučaj Dobrovoljačke ulice je propao zato što su u jednoj državi osumnjičeni, u drugoj dokazi, a pri tome nema političke volje da se ovaj slučaj procesuira. Ukoliko je ideja da sve tri države prihvate istovetne kriterijume o ravnopravnosti i objektivnosti suđenja, onda ima šanse da takva ideja uspe – kaže Trifunović.

Izvor: Đ. Barović, Vesti online

Jedan komentar

  1. Kakvi konji!!!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *