02. фебруар – Јосиповић нуди “кукавичје јаје” Тадићу

фото: Архива

Председници Србије и Хрватске, као и чланови Председништва БиХ, у оквиру Игманске иницијативе која се одржава сутра на Јахорини, покушаће да склопе трилатерални међудржавни споразум о прогону ратних злочинаца.

Према писању хрватске штампе, иницијатор споразума је Иво Јосиповић који ће колегама предложити да се убудуће надлежност за прогон осумњичених одређује према пребивалишту, што значи да би свака држава судила својим држављанима. Државе би се такође обавезале на сарадњу у размени документације и истражних списа, а пресуде би се признавале у свакој од држава.

У Хрватској и БиХ још нема “опипљивијих” коментара на ову иницијативу, док ју је заменик тужиоца за ратне злочине Србије Бруно Векарић подржавао.

Ипак, експерт у тиму Владе Србије који се бави контратужбом за геноцид против Хрватске, директор Веритаса Саво Штрбац, упозорава да би држава требало да буде веома опрезна у вези са најављеним јахоринским документом.

– Досадашње искуство говори да нас је Хрватска увек “превеслала” у таквим договорима, а судећи према изјавама, то планира и сада. Министарка спољних послова Хрватске Весна Пусић каже да је најбоље да и Хрватска укине закон о ништавности оптужница и пресуда из Србије, а Србија надлежност за процесуирање ратних злочина на територији бивше СФРЈ.

Неће бити да су ова два закона иста. Хрватска је донела антицивилизацијски закон, а онај у Србији је чврсто утемељен у универзалној надлежности држава за процесуирање ратних злочина – каже Штрбац.

Према извештају Амнести интернешенела, Хрватска није процесуирала најмање 540 случајева ратног злочина припадника својих оружаних снага и паравнојних формација. Уосталом, веома је тешко поверовати у жељу да се сви злочинци у Хрватској казне у ситуацији када је по овом основу процесуирано, оптужено и осуђено 3.800 Срба и тек нешто више од 80 Хрвата – закључује Штрбац.

Он додаје да све и да се председници држава договоре, остаје кључни проблем, а то је да у Хрватској нема искрене воље да се ратни злочини процесуирају.

С друге стране, некадашњи председник Војног суда у Београду, а сада један од најпознатијих београдских адвоката Ђорђе Трифуновић поздравља иницијативу о споразуму три државе, јер ће се на тај начин избећи досадашња пракса “глувих телефона”.

– Случај Добровољачке улице је пропао зато што су у једној држави осумњичени, у другој докази, а при томе нема политичке воље да се овај случај процесуира. Уколико је идеја да све три државе прихвате истоветне критеријуме о равноправности и објективности суђења, онда има шансе да таква идеја успе – каже Трифуновић.

Извор: Ђ. Баровић, Вести онлине

Један коментар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *