01. februar – Del Ponte:NATO sprečio istragu o trgovini organima

Foto: Arhiva

BEOGRAD – Bivši tužilac Haškog tribunala Karla del Ponte izjavila je da je NATO sprečio istragu o trgovini organima na Kosovu a da bi konačnu istinu o tome mogla da da samo istraga pod mandatom Ujedinjenih nacija.

“Međunarodna zajednica je, posle izveštaja Dika Martija, morala da reaguje, ali samo bi istraga pod mandatom Ujedinjenih nacija mogla da da konačnu istinu o ovim optužbama”, rekla je Del Ponte u intervjuu za najnoviji “Nedeljnik”.
Ona je dodala da postoji manjak političke volje da se ovaj slučaj rasvetli zato što je “situacija na Kosovu i dalje veoma krhka”.
Upitana da li se oseća odgovornom što su krajem 2005. po nalogu haškog tužiaštva uništeni uzorci iz “žute kuće”, Del Ponte je navela da je uništenje dokaza bila velika greška, a kako tvrdi, to je učinjeno bez konsultacija sa njom.
“Bila sam veoma iznenađena kada sam iz medija saznala da su dokazi uništeni. Ali, naravno da se ne osećam odgovornom za to jer nisam imala ovlašćenja da vodim istragu”, kazala je bivša haška tužiteljka.
Ona je navela da zna ko je doneo odluku o uništenju dokaza, jer je bila u stalnom kontaktu sa svojim naslednikom na poziciji tužioca, Seržom Bramercom, ali da o tome treba pitati kancelariju tužioca budući da ona više nije tamo i nije imala ništa sa uništavanjem dokaza.
Na konstataciju da je još 2004. u rukama imala Unmikov poverljiv izveštaj o zločinima u „žutoj kući” a da je istraga ipak suspendovana, Del Ponte je uzvratila da tužilaštvo nije bilo u mogućnosti da nastavi istragu “zbog mnogobrojnih prepreka”.
Kako je precizirala, “NATO i Unmik nam nisu dozvoljavali pristup važnim dokumentima, a Albanija nam nije dala da uđemo na njenu teritoriju i ispitamo grobove”.

Izvor: Tanjug

Jedan komentar

  1. Pandemija među činovnicima ”Novog svetskog poretka” – kad postanu potpuno nebitni i bez uticaja počnu govoriti istinu, a suprotno tome, verno i strastveno služe svojim gazdama, dok su uticajni, sakrivajući zločine NATO-a i NATO-pudlica, tovareći ih Srbima.Karla i slični su civilizacijska sramota i moralni otpad.Ni u svom ništakluku nisu dosledni,za razliku od Klarka, Holbruka, Silajdžića,Ganića i ostalih perjanica licemerja i beskrupuloznosti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *