01. фебруар – Дел Понте:НАТО спречио истрагу о трговини органима

Фото: Архива

БЕОГРАД – Бивши тужилац Хашког трибунала Карла дел Понте изјавила је да је НАТО спречио истрагу о трговини органима на Косову а да би коначну истину о томе могла да да само истрага под мандатом Уједињених нација.

“Међународна заједница је, после извештаја Дика Мартија, морала да реагује, али само би истрага под мандатом Уједињених нација могла да да коначну истину о овим оптужбама”, рекла је Дел Понте у интервјуу за најновији “Недељник”.
Она је додала да постоји мањак политичке воље да се овај случај расветли зато што је “ситуација на Косову и даље веома крхка”.
Упитана да ли се осећа одговорном што су крајем 2005. по налогу хашког тужиаштва уништени узорци из “жуте куће”, Дел Понте је навела да је уништење доказа била велика грешка, а како тврди, то је учињено без консултација са њом.
“Била сам веома изненађена када сам из медија сазнала да су докази уништени. Али, наравно да се не осећам одговорном за то јер нисам имала овлашћења да водим истрагу”, казала је бивша хашка тужитељка.
Она је навела да зна ко је донео одлуку о уништењу доказа, јер је била у сталном контакту са својим наследником на позицији тужиоца, Сержом Брамерцом, али да о томе треба питати канцеларију тужиоца будући да она више није тамо и није имала ништа са уништавањем доказа.
На констатацију да је још 2004. у рукама имала Унмиков поверљив извештај о злочинима у „жутој кући” а да је истрага ипак суспендована, Дел Понте је узвратила да тужилаштво није било у могућности да настави истрагу “због многобројних препрека”.
Како је прецизирала, “НАТО и Унмик нам нису дозвољавали приступ важним документима, а Албанија нам није дала да уђемо на њену територију и испитамо гробове”.

Извор: Танјуг

Један коментар

  1. Пандемија међу чиновницима ”Новог светског поретка” – кад постану потпуно небитни и без утицаја почну говорити истину, а супротно томе, верно и страствено служе својим газдама, док су утицајни, сакривајући злочине НАТО-а и НАТО-пудлица, товарећи их Србима.Карла и слични су цивилизацијска срамота и морални отпад.Ни у свом ништаклуку нису доследни,за разлику од Кларка, Холбрука, Силајџића,Ганића и осталих перјаница лицемерја и бескрупулозности.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *