31. januar – Obuka vehabija u školama u Federaciji BiH?

Foto: Tanjug

BANJALUKA – Ekspert za vehabizan i terorizam u BiH Dževad Galijašević tvrdi da vehabije na području Zeničko-dobojskog i Kantona Sarajevo prolaze ideološku i fizičku obuku u fiskulturnim salama osnovnih i srednjih škola.
Prema njegovim rečima, obuka radikalnih islamista pri školama, ali i džamijama podrazumeva ideološko učenje i obuku raznim borilačkim veštinama koje vrše profesionalni treneri, među kojima ima i reprezentativaca BiH.
“Potom se uče rukovanju oružjem u kampovima u naseljima Gornja Maoča, Šerići, Željezno Polje, Jezera na entitetskoj granici između teslićke i zeničke opštine, Mehurićima kod Travnika, na Vlašiću”, tvrdi Galijašević, prenosi Srna.
On napominje da je reč o mestima koja su naseljena, ali dosta izolovana tako da je onemogućeno njihovo nadgledanje, navodeći primer Željeznog Polja i Šerića koji su smešteni na brdsko-planinskom područjima i udaljeni nekoliko desetina kilometara od najbližih gradova.
Galijašević, inače, član Ekspertskog tima jugoistočne Evrope za borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala, kaže da u osnovnim i srednjim školama u Federaciji BiH pojedine radikalne hodže vehabije predaju veronauku deci, a imenuju se uz saglasnost glavnih imama. On je kao primer naveo škole u Maglaju.
“Islamska zajednica u BiH direktno u Federaciji BiH utiče na proces obrazovanja i u tom smislu posmatramo te obuke. Zašto bi rukovodstva škola bila protiv toga kad plaćaju pojedine radikalne hodže da uče veronauku”, naveo je Galijašević.
U školama u Zavidovićima i u školi “Hajderovići” na području Rujnica, kako se navodi, negiraju da se u tim obrazovim objektima vrši bilo kakva obuka.
O svim ugovorima koje te škole imaju upoznato je Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona, koje je zakonskim aktima regulisalo način izdavanja dvorana, tvrde u tim školama, a škola “Hajdarevići” kaže da i nema fiskulturnu salu.

Izvor: Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *