31. јануар – Обука вехабија у школама у Федерацији БиХ?

Фото: Танјуг

БАЊАЛУКА – Експерт за вехабизан и тероризам у БиХ Џевад Галијашевић тврди да вехабије на подручју Зеничко-добојског и Кантона Сарајево пролазе идеолошку и физичку обуку у фискултурним салама основних и средњих школа.
Према његовим речима, обука радикалних исламиста при школама, али и џамијама подразумева идеолошко учење и обуку разним борилачким вештинама које врше професионални тренери, међу којима има и репрезентативаца БиХ.
“Потом се уче руковању оружјем у камповима у насељима Горња Маоча, Шерићи, Жељезно Поље, Језера на ентитетској граници између теслићке и зеничке општине, Мехурићима код Травника, на Влашићу”, тврди Галијашевић, преноси Срна.
Он напомиње да је реч о местима која су насељена, али доста изолована тако да је онемогућено њихово надгледање, наводећи пример Жељезног Поља и Шерића који су смештени на брдско-планинском подручјима и удаљени неколико десетина километара од најближих градова.
Галијашевић, иначе, члан Експертског тима југоисточне Европе за борбу против тероризма и организованог криминала, каже да у основним и средњим школама у Федерацији БиХ поједине радикалне хоџе вехабије предају веронауку деци, а именују се уз сагласност главних имама. Он је као пример навео школе у Маглају.
“Исламска заједница у БиХ директно у Федерацији БиХ утиче на процес образовања и у том смислу посматрамо те обуке. Зашто би руководства школа била против тога кад плаћају поједине радикалне хоџе да уче веронауку”, навео је Галијашевић.
У школама у Завидовићима и у школи “Хајдеровићи” на подручју Рујница, како се наводи, негирају да се у тим образовим објектима врши било каква обука.
О свим уговорима које те школе имају упознато је Министарство за образовање, науку, културу и спорт Зеничко-добојског кантона, које је законским актима регулисало начин издавања дворана, тврде у тим школама, а школа “Хајдаревићи” каже да и нема фискултурну салу.

Извор: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *