24. januar – SRS:Hag odugovlači posetu lekara Šešelju

BEOGRAD – Predstavnici Srpske radikalne stranke saopštili su danas da Haški tribunal odugovlači sa davanjem dozvole za posetu lekarskog tima lideru radikala, haškom optuženiku Vojislavu Šešelju, koji se saglasio da ga pregleda tim na čelu s Milovanom Bojićem.
Bojić je na konferenciji za novinare SRS izjavio da je lekarski tim “ovog momenta spreman da uđe u avion za Hag” .
On je objasnio da će zadaci tog tima biti da pregleda celokupnu dokumentaciju o dosadašnjem lečenju lidera radikala i da ga konzilijarno pregleda. Trebalo bi napraviti i presek eventualnih grešaka u Šešeljevom lečenju i strategiju i prognozu za dalji tok lečenja, rekao je Bojić.
Prema njegovim rečima, Šešelju treba omogućiti da se leči u ustanovi koju odabere i da sam odluči koji lekari treba da se brinu o njegovom zdravlju.
Bojić se nada da će lekarskom timu biti omogućeno da pregleda Šešelja “u odgovarajućim bolničkim i kliničkim uslovima” a da ako se to ne omogući lekarskom timu, treba dozvoliti da unese portabilne aparate za dijagnostiku srca i pluća.
Bojić je ocenio da se Šešelj nalazi u “začaranom krugu, jer se šeta između civilne bolnice i haškog tribunala”.
Poslanik SRS Paja Momčilov, koji je i predsednik odbora za zdravlje i porodicu Skupštine Srbije, tvrdi da je Šešelj vitalno ugrožen u Hagu, kao i da po svim konvencijama o pritvoru onaj koji je utamničen i u istrazi mora da uživa sva prava kao i građani te države.
“Očekujem da će holandske kolege biti kolegijalne i da ćemo zajedno moći da procenimo Šešeljevo stanje”, zaključio je Momčilov.
Poslanik SRS Vjerica Radeta navela je da je Šešelj dobio pismo od zamenika šefa službe za pravnu pomoć i pitanja pritvora Ane Posure u kome se traži da pismeno saopšti da li želi da ga lekari posete i pregledaju.
“Šešelju je onemogućeno da se pismeno izjašnjava, jer mu upravnik pritvora ne dozvoljava da fotokopira to što preda, a on to kopira da bi imao dokaz da je predao zahtev”, rekla je Radeta.
Ona je podsetila da se Šešelj već saglasio da ga pregleda tim lekara predvođen Bojićem i dodala da Haški tribunal eskivira doktore koje je Šešelj izabrao.
Prema njenim rečima, u Pravilniku o pritvoru u Haškom tribunalu je navedeno da pritvorenik može samostalno da izabere lekara i zubara.
Ona je dodala i da je Šešelju prepisano 12 novih lekova i da ne bi trebalo da postoji prepreka da srpski lekari odmah pregledaju lidera radikala.
“Haški tribunal očigledno odugovlači i nema interesa da se utvrdi pravo stanje Vojislava Šešelja”, podvukla je Radeta i apelovala da se Šešelju omogući poseta.
U Šešeljevom izabranom timu se nalaze i kardiolog Zora Naumović i pulmolog Miodrag Vukčević.

Izvor: Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *