24. јануар – СРС:Хаг одуговлачи посету лекара Шешељу

БЕОГРАД – Представници Српске радикалне странке саопштили су данас да Хашки трибунал одуговлачи са давањем дозволе за посету лекарског тима лидеру радикала, хашком оптуженику Војиславу Шешељу, који се сагласио да га прегледа тим на челу с Милованом Бојићем.
Бојић је на конференцији за новинаре СРС изјавио да је лекарски тим “овог момента спреман да уђе у авион за Хаг” .
Он је објаснио да ће задаци тог тима бити да прегледа целокупну документацију о досадашњем лечењу лидера радикала и да га конзилијарно прегледа. Требало би направити и пресек евентуалних грешака у Шешељевом лечењу и стратегију и прогнозу за даљи ток лечења, рекао је Бојић.
Према његовим речима, Шешељу треба омогућити да се лечи у установи коју одабере и да сам одлучи који лекари треба да се брину о његовом здрављу.
Бојић се нада да ће лекарском тиму бити омогућено да прегледа Шешеља “у одговарајућим болничким и клиничким условима” а да ако се то не омогући лекарском тиму, треба дозволити да унесе портабилне апарате за дијагностику срца и плућа.
Бојић је оценио да се Шешељ налази у “зачараном кругу, јер се шета између цивилне болнице и хашког трибунала”.
Посланик СРС Паја Момчилов, који је и председник одбора за здравље и породицу Скупштине Србије, тврди да је Шешељ витално угрожен у Хагу, као и да по свим конвенцијама о притвору онај који је утамничен и у истрази мора да ужива сва права као и грађани те државе.
“Очекујем да ће холандске колеге бити колегијалне и да ћемо заједно моћи да проценимо Шешељево стање”, закључио је Момчилов.
Посланик СРС Вјерица Радета навела је да је Шешељ добио писмо од заменика шефа службе за правну помоћ и питања притвора Ане Посуре у коме се тражи да писмено саопшти да ли жели да га лекари посете и прегледају.
“Шешељу је онемогућено да се писмено изјашњава, јер му управник притвора не дозвољава да фотокопира то што преда, а он то копира да би имао доказ да је предао захтев”, рекла је Радета.
Она је подсетила да се Шешељ већ сагласио да га прегледа тим лекара предвођен Бојићем и додала да Хашки трибунал ескивира докторе које је Шешељ изабрао.
Према њеним речима, у Правилнику о притвору у Хашком трибуналу је наведено да притвореник може самостално да изабере лекара и зубара.
Она је додала и да је Шешељу преписано 12 нових лекова и да не би требало да постоји препрека да српски лекари одмах прегледају лидера радикала.
“Хашки трибунал очигледно одуговлачи и нема интереса да се утврди право стање Војислава Шешеља”, подвукла је Радета и апеловала да се Шешељу омогући посета.
У Шешељевом изабраном тиму се налазе и кардиолог Зора Наумовић и пулмолог Миодраг Вукчевић.

Извор: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *