200

Piše Milorad Vučelić

„Pečat“ neće nastojati da ostavi utisak lažne objektivnosti koja na svojoj najvišoj tački sija „poput meseca koji osvetljava put i pljačkašu i žrtvi“. Jer, time što ih istovremeno osvetljava, ne čini ih ravnopravnim, niti otkriva istinu o svetu. Pogotovo ne kada, kao danas, nije u pitanju romantična mesečina, već ubojit laserski reflektor koji je uperen na obnevidelu žrtvu tranzicije, koja bezizgledno i besmisleno tumara ovim svetom…
Gore navedene rečenice su deo uvodnika iz prvog broja „Pečata“ koji je izašao 22. februara 2008. godine. Naši čitaoci možda mogu da nam, posle četiri godine, mnogo šta zamere, ali da smo bili neborbeni i objektivistički posmatrači ili propagatori vlasti ne mogu.
Tada kada smo počinjali u Srbiji je još bilo nekakvih tragova ideoloških nesporazuma i programsko političkih razlika među partijama. Radikali još nisu bili podeljeni. Danas toga, uoči dvestotog broja „Pečata“, gotovo da nema. U javnom životu i medijima ubedljivo dominiraju političari i stranke koje o svim bitnim državnim i nacionalnim problemima misle isto. I naopako. Jedine razlike između najvećeg broja naših političara jesu njihove različite fizionomije i boja glasa. Novo je samo to što kvislinzi više ne deluju prikriveno. Tajne depeše Vikiliksa su svirepa potvrda za to.
Te 2008. godine nije bilo Statuta Vojvodine i nije bilo izdaje srpskog režima na Kosovu. Nisu se još mogle zamisliti ovako teške zloupotrebe vlasti osionih ministara i političara, ni ovoliki stepen korupcije u državi. U posleratnoj istoriji nije bilo toliko smenjenih sudija koliko ih ima u žutom pohodu na nezavisnost pravosuđa u Srbiji koje, po opštem mišljenju svih pravnika, nikada nije bilo u gorem stanju nego danas. Na brutalan način srpski režim u poslednje četiri godine demonstrira rušenje sistema podele vlasti i demonstrira jedinstvo lične i kabinetske vlasti. Skupština Srbije je postala prava karikatura parlamentarizma. To se isto može reći za Ustavni sud. Na meti za likvidaciju je sada sam Ustav Srbije.
Nije se tada ni moglo pomisliti da će Skupština Srbije doneti Zakon protiv slobode medija! Na čelu Skupštine je Slavica Đukić Dejanović koja se baš ove srede izvinila građanima Srbije zbog „medijskog mraka“ devedesetih. I izvinila se zbog „političkih ubistava“ i to u vreme kada je bila na vlasti, pokazujući, valjda, da i ona i stranka kojom je rukovodila, ima neposredne veze s tim ubistvima i da pri tome još smatra da je za takva zlodela dovoljno izvinjenje?

Nema kome se beogradski državni funkcioneri na čelu sa predsednikom Srbije u protekle četiri godine nisu izvinili. To je učinila i Skupština Srbije sramnom Rezolucijom o Srebrenici. Režim u Srbiji je ne samo pustio iz zatvora krivce za najteže zločine prema Srbima, nego ih je čak i rehabilitovao. Nema čime se beogradski vlastodršci nisu samookrivljavali i nema kome nisu išli na poklonjenje ne bi li se sa njima pomirili. I pored svega toga, njima se nije izvinio niko. Umesto izvinjenja stižu krajnje predvidiva i očekivana obaveštenja o obustavljanju istraga o zločinima u Dobrovoljačkoj, o pomilovanju Nasera Orića, o tome da ulice u BiH gradovima dobijaju imena ratnih zločinaca, da se slavi Ante Pavelić i NDH-a, da bi se ubijanja srpskih zvaničnika slavila u zvaničnoj Crnoj Gori kao „civilizacijski iskorak“, da Janković ne može biti slovenački premijer jer je srpskog porekla…
Stižu njima te vesti, ali i nama koji se ne izvinjavamo, niti očekujemo da se nama bilo ko izvini. Sve te pojave srpske vlasti i mediji pokušavaju da prikažu kao „incidente“ ili „slučajeve“. Mi ostali znamo da se sve to potpuno uklapa u pravila ponašanja koja imaju dug kontinuitet koji neće nikada biti prekinut. Odavno smo se s tim mi na budan i trezven način pomirili, i nema potrebe da se mirimo na lažima, kada i oni i mi znamo istinu i s njom možemo da živimo.
Kada je već o lažima reč tu beogradski režim nema premca. Predizbornim i izbornim lažima i falsifikatom izborne volje naroda su i pobedili i otada su stavili sve u službu tih laži, a pre svega medije. Pred izbore ponovo su u igri „Fijat“, besplatne akcije „Telekoma“, uljani škriljci, otvaranje obnovljenih benzinskih pumpi, kandidatura za EU…
Godine 2008. obećavano je narodu članstvo u EU, a sada se govori samo o kandidaturi. Razlika je u tome što pobednici na izborima 2008. godine nisu znali da se već ušlo u svetsku ekonomsku krizu, a sada su već čuli za nju i disciplinuju narod pretnjama o dolasku još veće krize za koju do juče nisu bili ni čuli i koja ih je onemogućila da još više lažu. Srpski glasači uoči izbora imaju jednu neverovatnu privilegiju. Kada se nađu pred nekim novopodignutim mostom oni ne znaju da li im je veće ushićenje zbog lepote mosta ili divljenje zbog  neviđenih razmera sopstvene opljačkanosti. Dah zastaje svakako.
Što se ekonomije tiče tu, ovom prilikom, nema šta da se kaže. Dovoljno je samo reći da je umesto da otvori 200.000 novih radnih mesta, Srbija danas zvanično dostigla stopu nezaposlenosti od 23,7 odsto.
Izazov Kosova i Metohije pred nama je danas u punoj snazi. Odazivanju na njega posvetili smo, sasvim zasluženo, primereno i sa punim uverenjem da činimo ono što je jedino ispravno, najveći deo prvog broja „Pečata“.
Tako je bilo, kao što znate, 2008. godine. I tako smo činili u ove četiri godine. Tako činimo i na 100. godišnjicu Oslobođenja Kosova. U te četiri godine, uz podršku zvaničnog Beograda, uloženi su veliki napori međunarodnih snaga. Uspeh nije izostao. O tome svedoči i naš „izveštač sa terena“ Matija Bećković. Za 200. broj „Pečata“ on je ekskluzivno pripremio „Izvode iz prvog ohrabrujućeg izveštaja EULEKSA KFORA  i UNPROFORA“.
Da bi, po običaju, završili uvodnik optimistički navodimo naslov Bećkovićevog „izveštaja“:
NIJE  SVE TAKO CRNO.

14 komentara

  1. Svi Srbi treba da podrže Tomislava Nikolića! To je jedina politička opcija koja može upaliti svijetlo u ovom mraku žute hobotnice crvene boje.
    Tomislav Nikolić je prekidač žuto-crvenoj hobotnici!
    Tomislav Nikolić zaslužuje prijemni ispit!
    Tomislav Nikolić treba da krcka žute orahe!
    Tomislav Nikolić može da zavrće crvene uši!
    Tomislav Nikolić sve naprijed navedeno može i “mora”!
    Realno Tomislav Nikolić!

    • Pazi da ne bude Kurta i Murta, pa da poslije rečemo: ups, opet smo se zaj…..!

    • ISKRENE ČESTITKE I ZAHVALNOST POVODOM 200. PEČATA ! PROMENA VLASTI JE NEOPHODNA U SRBIJI u tome se 100% svi slažemo ALI NIJE SVE JEDNO – KO ĆE NAS PREDSTAVLJATI I VODITI UBUDUĆE ! MOLIM S POŠTOVANJEM SVE BUDUĆE GLASAČE – pogledajte, pročitajte i poslušajte DVERI SRPSKE – pokret za život Srbije sajt “DVERI”

    • Pa neka mi neko kaže koja je to politička opcija koja realno može da pošalje u prošlost ovu abnormalnu žuto-crvenu dikataturu!?
      Koja, ako ne SNS?
      Koja opcija, naravno uz obrazloženje?
      Kad je to Toma Nikolić izdao Srbiju?
      Molim vas samo da ne pišete da je nije izdao, al’ će je tek izdati, jer to je prosto jeftino nagadjanje slično bacanju pasulja. ‘Ajmo pričati o činjenicama, jer realno svi su izdavali Srbiju osim SNS-a i Dveri!

  2. Iskrene čestitke na broju 200 uz ubeđenje da će broj 300
    izaći u lepšoj Srbiji, dok će broj 1.000 imati na naslovnoj
    strani predsednika Srbije Milorada Vučelića. Takav je život.
    Gospodinu i Srpskog Sarajeva poručujem da je kod Tomislava
    Nikolića problem u tome što je napravio silan preokret od
    svoje radikalne do naprednjačke politike, pa se bojim da mu
    ne pređe u naviku i napravi još jedan takav zaokret u ko zna
    kakvu politiku. Uskoro mu ni Vuk Drašković neće biti ni do
    ramena. Samo napominjem da treba malo opreznosti. Politika
    jasnog stava je danas prisutna samo kod Milorada Dodiga.
    Uveren sam da će Pečat svojim objektivnim informisanjem i
    kvalitetnim odabirom intelektualaca koji iznose svoje sta-
    vove pomoći Srbiji da se reši tereta i nađe svoj put. Tu-
    žno je što su nam političari spremni na svakojake obrte u
    cilju očuvanja fotelja, a još tužnije da se u toj masi koja
    pretenduje da dostigne nivo jedna partija na 100 ljudi nema
    ni jednog državnika. Poslednji državnik je bio Slobodan
    Milošević i to oni svi znaju. Od nedobijanja kandidature
    počeli su da govore u njegovom stilu, no tu je problem što
    govore zbog izbora a ne zato što tako misle.

    • ‘Ajmo malo više vere i pozitivnosti. Je li moguće načisto ukinuti taj strani faktor? Nažalost, nije! A je li moguće bar smanjiti korupciju? Verujemo, jeste. A da li će to žuti uraditi?
      Sigurno neće! Pa ko je onda taj kome možemo najviše verovati? Po meni to jesu Dveri, ali da li one realno mogu da osvoje većinu? Može li Koštunica? Sve pri ovom medijskom mraku i Đilasovoj (drugo ime za Gebelsovoj) propagandi. Zato, manje pljuvanja po opoziciji, e ne bi li se nekako ove zarazne žutice oslobodili.

  3. Kažete da se Tadić izvinio svima.Da li? Ako jeste onda bih ja trebao da menjam moje FB. ime Bo(Boris), Ta(Tadić), zajedno BoTa, to već znate, južnoafrikanac.Ali,ja mislim da se Tadić nije svima izvinio a najpre nije srpskom narodu za najveću katastrofu koju mu je donele njegova vlast.sačekaću još malo.Nije se izvinio srskim radnicima, penzioneima a pogotovu onima koji nemaju posao.
    SRPSKO SARAJEVO-daj bože da si u pravu, ai, šta ako je to isto? Šta ako tadić i Toma budu u koaliciji?Meni to mnogo smrdi.No, ja sam i za crnog đavola samo da žuti odu.Nije to u redu, ali je srpski, jer, mi već godinama ne glasamo za, već “za protiv”.
    Vama iz PEČATA ČESTIKE I HVALA ZA SVE.

  4. Čestitke za jubilej i hvala Vam što ste prešli na ćirilicu!

  5. Iskrene čestitke! Kako-god, jedni ste od retkih koji pokušavaju da spase ono malo zdravog razuma, što je u Srbiji ostalo. Da li će to biti dovoljno za spas sepskog naroda, videćemo.

  6. Da nema Vas, mi Srbi u Srbiji i u Dijaspori ne bi imali nadu da ćemo se ikada osloboditi a mi vratiti u Otadžbinu. Vi ste fenjer u beskrajnom mraku medijskog tunela koji se danas ѕove BoTin medijski mrak. Ni ovaj najduži, tunel koju su Švajcarci probili prošle godine kroѕ Alpe (54 km)nije uporediv sa medijskim tunelom koji su u Srbiji iskopali BoTa Iѕvinjaković i njegovi medijski i ostali podrepaši. I ѕato g. Vučeliću, Vama i vašim “Obilićima” i “Jugovićkama”,želim svu sreću od Boga i Srbije, koju još samo Vi možoete sa ponosom da “prosvetlite” i da udarite svoj pečat pod svaki Vaš tekst kojih se nikada nećete postideti pred nama Srbima, ma gde trenutno bili na ѕemaljskoj kugli.

  7. Zašto je najbolji SNS, možda je najbolje (po mom sudu) napisao i rekao Dragoslav Pavkov u tekstu “Sadržina madjioničarskog šešira”.
    S’ tim da moram reći da sam ja izmedju ostalog izvukao takav zaključak i u potpunosti tvrdim sad da je tako.

  8. Potrebno je što više analitičkih tekstova i komentara urađenih od strane profesionalaca, “ni po babu ni po stričevima”.., o novom patrioskoj i političkoj opciji koju zastupaju “DVERI”. Oni su u medijskoj blokadi i o njima nepravedno malo znamo. Svi koji su za jačanje Srbije i zaustavljanje sunovrata, dajmo svoj doprinos kroz jačanje pritiska na “patriotske stranke” da se ujedine i jedna drugu ojačaju, da stvore “sinergiju” koja ohrabruje i motiviše glasače. Najveći motiv za građane je osećaj zajedništva, udruživanja, snaga zajedničke ideje oličene u više lidera, koji jedni druge nadgrađuju i dopunjuju, u sigurnosti građana da će njihov glas imati postizbornu snagu i sprovodljivost. Zajedništvo je moguće uz dogovor o opštem interesu očuvanja Srbije. To podrazumeva obuzdavanje ličnih ambicija lidera i podređivanje opštim interesima promene sistema vrednosti u Srbiji. Zreo je trenutak za preuzimanje šanse koju je narod pre 12 godina dao sadašnjoj vlasti, a koju je ona zloupotrebila. Takva situacija nameće podršku opcije “DVERI” kao kohezionog faktora u za sada razjedinjenim patriotskim snagama. To će biti dodatna opcija za one koji su izgubili motive za izlazak na izbore!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *