200

Пише Милорад Вучелић

„Печат“ неће настојати да остави утисак лажне објективности која на својој највишој тачки сија „попут месеца који осветљава пут и пљачкашу и жртви“. Јер, тиме што их истовремено осветљава, не чини их равноправним, нити открива истину о свету. Поготово не када, као данас, није у питању романтична месечина, већ убојит ласерски рефлектор који је уперен на обневиделу жртву транзиције, која безизгледно и бесмислено тумара овим светом…
Горе наведене реченице су део уводника из првог броја „Печата“ који је изашао 22. фебруара 2008. године. Наши читаоци можда могу да нам, после четири године, много шта замере, али да смо били неборбени и објективистички посматрачи или пропагатори власти не могу.
Тада када смо почињали у Србији је још било некаквих трагова идеолошких неспоразума и програмско политичких разлика међу партијама. Радикали још нису били подељени. Данас тога, уочи двестотог броја „Печата“, готово да нема. У јавном животу и медијима убедљиво доминирају политичари и странке које о свим битним државним и националним проблемима мисле исто. И наопако. Једине разлике између највећег броја наших политичара јесу њихове различите физиономије и боја гласа. Ново је само то што квислинзи више не делују прикривено. Тајне депеше Викиликса су свирепа потврда за то.
Те 2008. године није било Статута Војводине и није било издаје српског режима на Косову. Нису се још могле замислити овако тешке злоупотребе власти осионих министара и политичара, ни оволики степен корупције у држави. У послератној историји није било толико смењених судија колико их има у жутом походу на независност правосуђа у Србији које, по општем мишљењу свих правника, никада није било у горем стању него данас. На бруталан начин српски режим у последње четири године демонстрира рушење система поделе власти и демонстрира јединство личне и кабинетске власти. Скупштина Србије је постала права карикатура парламентаризма. То се исто може рећи за Уставни суд. На мети за ликвидацију је сада сам Устав Србије.
Није се тада ни могло помислити да ће Скупштина Србије донети Закон против слободе медија! На челу Скупштине је Славица Ђукић Дејановић која се баш ове среде извинила грађанима Србије због „медијског мрака“ деведесетих. И извинила се због „политичких убистава“ и то у време када је била на власти, показујући, ваљда, да и она и странка којом је руководила, има непосредне везе с тим убиствима и да при томе још сматра да је за таква злодела довољно извињење?

Нема коме се београдски државни функционери на челу са председником Србије у протекле четири године нису извинили. То је учинила и Скупштина Србије срамном Резолуцијом о Сребреници. Режим у Србији је не само пустио из затвора кривце за најтеже злочине према Србима, него их је чак и рехабилитовао. Нема чиме се београдски властодршци нису самоокривљавали и нема коме нису ишли на поклоњење не би ли се са њима помирили. И поред свега тога, њима се није извинио нико. Уместо извињења стижу крајње предвидива и очекивана обавештења о обустављању истрага о злочинима у Добровољачкој, о помиловању Насера Орића, о томе да улице у БиХ градовима добијају имена ратних злочинаца, да се слави Анте Павелић и НДХ-а, да би се убијања српских званичника славила у званичној Црној Гори као „цивилизацијски искорак“, да Јанковић не може бити словеначки премијер јер је српског порекла…
Стижу њима те вести, али и нама који се не извињавамо, нити очекујемо да се нама било ко извини. Све те појаве српске власти и медији покушавају да прикажу као „инциденте“ или „случајеве“. Ми остали знамо да се све то потпуно уклапа у правила понашања која имају дуг континуитет који неће никада бити прекинут. Одавно смо се с тим ми на будан и трезвен начин помирили, и нема потребе да се миримо на лажима, када и они и ми знамо истину и с њом можемо да живимо.
Када је већ о лажима реч ту београдски режим нема премца. Предизборним и изборним лажима и фалсификатом изборне воље народа су и победили и отада су ставили све у службу тих лажи, а пре свега медије. Пред изборе поново су у игри „Фијат“, бесплатне акције „Телекома“, уљани шкриљци, отварање обновљених бензинских пумпи, кандидатура за ЕУ…
Године 2008. обећавано је народу чланство у ЕУ, а сада се говори само о кандидатури. Разлика је у томе што победници на изборима 2008. године нису знали да се већ ушло у светску економску кризу, а сада су већ чули за њу и дисциплинују народ претњама о доласку још веће кризе за коју до јуче нису били ни чули и која их је онемогућила да још више лажу. Српски гласачи уочи избора имају једну невероватну привилегију. Када се нађу пред неким новоподигнутим мостом они не знају да ли им је веће усхићење због лепоте моста или дивљење због  невиђених размера сопствене опљачканости. Дах застаје свакако.
Што се економије тиче ту, овом приликом, нема шта да се каже. Довољно је само рећи да је уместо да отвори 200.000 нових радних места, Србија данас званично достигла стопу незапослености од 23,7 одсто.
Изазов Косова и Метохије пред нама је данас у пуној снази. Одазивању на њега посветили смо, сасвим заслужено, примерено и са пуним уверењем да чинимо оно што је једино исправно, највећи део првог броја „Печата“.
Тако је било, као што знате, 2008. године. И тако смо чинили у ове четири године. Тако чинимо и на 100. годишњицу Ослобођења Косова. У те четири године, уз подршку званичног Београда, уложени су велики напори међународних снага. Успех није изостао. О томе сведочи и наш „извештач са терена“ Матија Бећковић. За 200. број „Печата“ он је ексклузивно припремио „Изводе из првог охрабрујућег извештаја ЕУЛЕКСА КФОРА  и УНПРОФОРА“.
Да би, по обичају, завршили уводник оптимистички наводимо наслов Бећковићевог „извештаја“:
НИЈЕ  СВЕ ТАКО ЦРНО.

14 коментара

 1. Svi Srbi treba da podrže Tomislava Nikolića! To je jedina politička opcija koja može upaliti svijetlo u ovom mraku žute hobotnice crvene boje.
  Tomislav Nikolić je prekidač žuto-crvenoj hobotnici!
  Tomislav Nikolić zaslužuje prijemni ispit!
  Tomislav Nikolić treba da krcka žute orahe!
  Tomislav Nikolić može da zavrće crvene uši!
  Tomislav Nikolić sve naprijed navedeno može i “mora”!
  Realno Tomislav Nikolić!

  • Пази да не буде Курта и Мурта, па да послије речемо: упс, опет смо се зај…..!

  • ИСКРЕНЕ ЧЕСТИТКЕ И ЗАХВАЛНОСТ ПОВОДОМ 200. ПЕЧАТА ! ПРОМЕНА ВЛАСТИ ЈЕ НЕОПХОДНА У СРБИЈИ у томе се 100% сви слажемо АЛИ НИЈЕ СВЕ ЈЕДНО – КО ЋЕ НАС ПРЕДСТАВЉАТИ И ВОДИТИ УБУДУЋЕ ! МОЛИМ С ПОШТОВАЊЕМ СВЕ БУДУЋЕ ГЛАСАЧЕ – погледајте, прочитајте и послушајте ДВЕРИ СРПСКЕ – покрет за живот Србије сајт “ДВЕРИ”

  • Pa neka mi neko kaže koja je to politička opcija koja realno može da pošalje u prošlost ovu abnormalnu žuto-crvenu dikataturu!?
   Koja, ako ne SNS?
   Koja opcija, naravno uz obrazloženje?
   Kad je to Toma Nikolić izdao Srbiju?
   Molim vas samo da ne pišete da je nije izdao, al’ će je tek izdati, jer to je prosto jeftino nagadjanje slično bacanju pasulja. ‘Ajmo pričati o činjenicama, jer realno svi su izdavali Srbiju osim SNS-a i Dveri!

 2. Iskrene čestitke na broju 200 uz ubeđenje da će broj 300
  izaći u lepšoj Srbiji, dok će broj 1.000 imati na naslovnoj
  strani predsednika Srbije Milorada Vučelića. Takav je život.
  Gospodinu i Srpskog Sarajeva poručujem da je kod Tomislava
  Nikolića problem u tome što je napravio silan preokret od
  svoje radikalne do naprednjačke politike, pa se bojim da mu
  ne pređe u naviku i napravi još jedan takav zaokret u ko zna
  kakvu politiku. Uskoro mu ni Vuk Drašković neće biti ni do
  ramena. Samo napominjem da treba malo opreznosti. Politika
  jasnog stava je danas prisutna samo kod Milorada Dodiga.
  Uveren sam da će Pečat svojim objektivnim informisanjem i
  kvalitetnim odabirom intelektualaca koji iznose svoje sta-
  vove pomoći Srbiji da se reši tereta i nađe svoj put. Tu-
  žno je što su nam političari spremni na svakojake obrte u
  cilju očuvanja fotelja, a još tužnije da se u toj masi koja
  pretenduje da dostigne nivo jedna partija na 100 ljudi nema
  ni jednog državnika. Poslednji državnik je bio Slobodan
  Milošević i to oni svi znaju. Od nedobijanja kandidature
  počeli su da govore u njegovom stilu, no tu je problem što
  govore zbog izbora a ne zato što tako misle.

  • ‘Ајмо мало више вере и позитивности. Је ли могуће начисто укинути тај страни фактор? Нажалост, није! А је ли могуће бар смањити корупцију? Верујемо, јесте. А да ли ће то жути урадити?
   Сигурно неће! Па ко је онда тај коме можемо највише веровати? По мени то јесу Двери, али да ли оне реално могу да освоје већину? Може ли Коштуница? Све при овом медијском мраку и Ђиласовој (друго име за Гебелсовој) пропаганди. Зато, мање пљувања по опозицији, е не би ли се некако ове заразне жутице ослободили.

 3. Кажете да се Тадић извинио свима.Да ли? Ако јесте онда бих ја требао да мењам моје ФБ. име Бо(Борис), Та(Тадић), заједно БоТа, то већ знате, јужноафриканац.Али,ја мислим да се Тадић није свима извинио а најпре није српском народу за највећу катастрофу коју му је донеле његова власт.сачекаћу још мало.Није се извинио срским радницима, пензионеима а поготову онима који немају посао.
  СРПСКО САРАЈЕВО-дај боже да си у праву, аи, шта ако је то исто? Шта ако тадић и Тома буду у коалицији?Мени то много смрди.Но, ја сам и за црног ђавола само да жути оду.Није то у реду, али је српски, јер, ми већ годинама не гласамо за, већ “за против”.
  Вама из ПЕЧАТА ЧЕСТИКЕ И ХВАЛА ЗА СВЕ.

 4. Честитке за јубилеј и хвала Вам што сте прешли на ћирилицу!

 5. Iskrene čestitke! Kako-god, jedni ste od retkih koji pokušavaju da spase ono malo zdravog razuma, što je u Srbiji ostalo. Da li će to biti dovoljno za spas sepskog naroda, videćemo.

 6. Да нема Вас, ми Срби у Србији и у Дијаспори не би имали наду да ћемо се икада ослободити а ми вратити у Отаџбину. Ви сте фењер у бескрајном мраку медијског тунела који се данас ѕове БоТин медијски мрак. Ни овај најдужи, тунел коју су Швајцарци пробили прошле године кроѕ Алпе (54 км)није упоредив са медијским тунелом који су у Србији ископали БоТа Иѕвињаковић и његови медијски и остали подрепаши. И ѕато г. Вучелићу, Вама и вашим “Обилићима” и “Југовићкама”,желим сву срећу од Бога и Србије, коју још само Ви можоете са поносом да “просветлите” и да ударите свој печат под сваки Ваш текст којих се никада нећете постидети пред нама Србима, ма где тренутно били на ѕемаљској кугли.

 7. Zašto je najbolji SNS, možda je najbolje (po mom sudu) napisao i rekao Dragoslav Pavkov u tekstu “Sadržina madjioničarskog šešira”.
  S’ tim da moram reći da sam ja izmedju ostalog izvukao takav zaključak i u potpunosti tvrdim sad da je tako.

 8. Потребно је што више аналитичких текстова и коментара урађених од стране професионалаца, “ни по бабу ни по стричевима”.., о новом патриоској и политичкој опцији коју заступају “ДВЕРИ”. Они су у медијској блокади и о њима неправедно мало знамо. Сви који су за јачање Србије и заустављање суноврата, дајмо свој допринос кроз јачање притиска на “патриотске странке” да се уједине и једна другу ојачају, да створе “синергију” која охрабрује и мотивише гласаче. Највећи мотив за грађане је осећај заједништва, удруживања, снага заједничке идеје оличене у више лидера, који једни друге надграђују и допуњују, у сигурности грађана да ће њихов глас имати постизборну снагу и спроводљивост. Заједништво је могуће уз договор о општем интересу очувања Србије. То подразумева обуздавање личних амбиција лидера и подређивање општим интересима промене система вредности у Србији. Зрео је тренутак за преузимање шансе коју је народ пре 12 година дао садашњој власти, а коју је она злоупотребила. Таква ситуација намеће подршку опције “ДВЕРИ” као кохезионог фактора у за сада разједињеним патриотским снагама. То ће бити додатна опција за оне који су изгубили мотиве за излазак на изборе!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.