19. januar – Euleks:Rusi su bili žrtve transplantacije

PRIŠTINA – Portparol Euleksa Nikolas Hoton potvrdio je danas navode ruskih istražnih organa u ruskim medijima da se među žrtvama ilegalne transplatacije organa u klinici Medikus na Kosovu nalaze i državljani Rusije.
Hoton je za Radio Dukađini rekao da je tačno pisanje ruskih medija da su dvojici državljana Rusije u klinici “Medikus” na Kosovu uklonjeni bubrezi.
“Mogu da potvrdim da su u optužnici u slučaju Medikus, dve osobe iz Rusije identiFikovane kao žrtve u ovom slučaju. Njima su uklonjeni bubrezi i taj slučaj je deo istrage tužilaštva“, rekao je Hoton.
Portparol Euleksa je takođe potvrdio izjavu drugog sekretara ruske kancelarije u Prištini, Sergeja Žarkog koji je izjavio za Radio Dukađini da su upravo zvaničnici Euleksa inFormisali Moskvu o ilegalnoj transplantaciji organa izvađenih Rusima na Kosovu.
“Euleks i tužilaštvo su bili u stalnom kontaktu sa vlastima u Moskvi da bi obezbedili pravnu pomoć o ovom slučaju”, rekao je Hoton.
Moskovski list “Komersant” naveo je da su ruski istražni organi zvanično saopštili da se među žrtvama ilegalne transplatacije organa u klinici Medikus na Kosovu nalaze i državljani Rusije, kao i da je ruska istraga potvrdila umešanost vrha kosovske vlasti u nelegalnu trgovinu organima.
Prema pisanju tog lista, suđenje optuženim za ta dela je pri kraju, a rusko tužilaštvo raspolaže dokaznim materijalom iz sopstvene istrage koji prema zahtevu ruskog Ministarstva spoljnih poslova treba da bude upučeno Euleksu koji vodi istragu.
Predstavnik Istražnog odbora Rusije Vladimir Markin naveo je da su dvoje ruskih državljana zvanično priznati kao žrtve u ovom slučaju, kojima su tokom 2008. godine izvađeni bubrezi, a obećanu novčanu naknadu nikada nisu dobili.
Žrtvama, među kojima su i državljani Srbije, Turske, Moldavije, Kazahstana i Belorusije obećano je po 15.000 evra za svaki izvađeni organ, ali im je isplaćena daleko manja suma, iako je utvrđeno da su njihovi organi za transplataciju prodati na crnom tržištu po ceni od 80.000 do 100.000 evra.

Izvor: Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *