19. јануар – Еулекс:Руси су били жртве трансплантације

ПРИШTИНА – Портпарол Еулекса Николас Хотон потврдио је данас наводе руских истражних органа у руским медијима да се међу жртвама илегалне трансплатације органа у клиници Медикус на Косову налазе и држављани Русије.
Хотон је за Радио Дукађини рекао да је тачно писање руских медија да су двојици држављана Русије у клиници “Медикус” на Косову уклоњени бубрези.
“Могу да потврдим да су у оптужници у случају Медикус, две особе из Русије идентиФиковане као жртве у овом случају. Нјима су уклоњени бубрези и тај случај је део истраге тужилаштва“, рекао је Хотон.
Портпарол Еулекса је такође потврдио изјаву другог секретара руске канцеларије у Приштини, Сергеја Жарког који је изјавио за Радио Дукађини да су управо званичници Еулекса инФормисали Москву о илегалној трансплантацији органа извађених Русима на Косову.
“Еулекс и тужилаштво су били у сталном контакту са властима у Москви да би обезбедили правну помоћ о овом случају”, рекао је Хотон.
Московски лист “Комерсант” навео је да су руски истражни органи званично саопштили да се међу жртвама илегалне трансплатације органа у клиници Медикус на Косову налазе и држављани Русије, као и да је руска истрага потврдила умешаност врха косовске власти у нелегалну трговину органима.
Према писању тог листа, суђење оптуженим за та дела је при крају, а руско тужилаштво располаже доказним материјалом из сопствене истраге који према захтеву руског Министарства спољних послова треба да буде упучено Еулексу који води истрагу.
Представник Истражног одбора Русије Владимир Маркин навео је да су двоје руских држављана званично признати као жртве у овом случају, којима су током 2008. године извађени бубрези, а обећану новчану накнаду никада нису добили.
Жртвама, међу којима су и држављани Србије, Tурске, Молдавије, Казахстана и Белорусије обећано је по 15.000 евра за сваки извађени орган, али им је исплаћена далеко мања сума, иако је утврђено да су њихови органи за трансплатацију продати на црном тржишту по цени од 80.000 до 100.000 евра.

Извор: Танјуг

2 коментара

 1. Ja se NADAM da “bez-alternativni-prijatelji” TADICA & VLASTI u BGD, Amerika i EU, nece NAREDITI svom EULEXU, da se NAJVECE zrtve trgovine organa, Srbi, PRECUTE ???

  Ja se takodje nadam, da g.Tadic i sva ostala gospoda u skupstini,NECE podleci i nece
  podviti rep, ako EULEX po toj naredbi,jednostavno izjavi,da “NEMAJU DOKAZE” za bilo
  koje “druge zrtve”,i da ce “nasa” VLADA imati hrabrosti da se tome odupru!?

 2. замена теза

  Не видим никакве везе између криминала у којем су они који су добровољно продали свој орган били при том преварени за обећани новац,
  и
  монструозног организованог злочина у којем су људи ОТИМАНИ (често као припадници другог народа, или као политички противници), затим УБИЈАНИ, вађени им органи и продавни, а њиховим телима се губи сваки траг.
  Ово друго се не спомиње као предмет истраге.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *