19. јануар – Данас је Богојављење

БЕОГРАД – У градовима широм Србије данас је традиционално, пливањем за Часни крст, обележено Богојављење, празник крштења Исуса Христа.
На Ади Циганлији је у потрази за Часним крстом победио припадник Војске Србије Бранислав Јанковић (28), који је први од око 56 такмичара препливао стазу дугу 33 метра, чија дужина симболизује број година живота Исуса Христа.
Богојављенски крст од леда, тежак 15 килограма, сачињен је од прошлогодишње Свете водице из Храма Светог Ђорђа, а Јанковићу је Часни крст уручио епископ ренезијански Андреј – изасланик патријарха Иринеја.

Tитулу носиоца Богојављенског крста понео је и бивши ватерполиста 29-годишњи Дејан Димитријевић победивши у трци која је по 15. пут одржана на Земунском кеју.
Димитријевићу, који по други пут како односи титулу носиоца Богојављенског крста, у трајно власништво уручен је плашт и Богојављенски крст, као и медаља цара Лазара.

Освећење Дунава и благослов учесника којих је било 165 обавио је патријарх Иринеј пред неколико хиљада окупљених грађана уз традиционални поздрав “Бог се јави”.
Вађењу Часног крста из Дунава претходила је Богојављенска литургија у Храму Светог оца Николаја Мириклијског, као и литија која се кретала Нјегошевом, Главном, Господском улицом и Земунским кејом до ресторана “Венеција” које је предводио патријарх Иринеј.
Пливање за Часни крст организовано је и на ушћу Саве у Дунав, код Спортског центра “Милан Гале Мускатировић” где Марко Tомашевић (31) из Жандармерије понео титулу носиоца Богојављенског крста.

На традиционалном такмичењу за Часни крст на Нишави, поводом Богојављања, победио је Владимир Стојановић (26) из села Крушце коме је то прво учешће.
МаниФестацију за Часни крст организовала је градска општина Медијана са нишком епархијом, а у такмичењу је учествовало 19 најодважнијих.
Победник трке на реци Ђетињи је Ужичанин Урош Марић, студент треће године Правног Факултета, коме је то било четврто учешће, док је на пливању за Часни крст, које је четврти пут одржано на Црном Tимоку у Зајечару, најбржи био Урош Живановић (24), студент из Бора.
Пре пливања за Часни крст на Поповој плажи, у Саборној цркви рођења пресвете Богородице одржана је Света архијерејска литургија светог Јована Златоустог, а затим литија улицама града.
На реци Градац, код Ваљева, у традиционалној богојављенској витешко-пливачкој маниФестацији, учествовало је више од 30 младића из Ваљева, Београда, и других места Србије, а победник у пливању за Часни крст је Ђорђе Марковић, ученик Tехничке школе из Ваљева.
Tакмичење, које јепратило неколико хиљада људи, одржано је под покровитељством града Ваљева, а организовали су епархија ваљевска, затим краљевски ред витезова Србије и установа за Физичку културу Валис из Ваљева.
Епископ ваљевски господин Милутин одликовао је граматом епархије краљевски ред витезова под покровитељством Линде Карађорђевић, и установу за Физичку културу у Ваљеву Валис, која већ неколико година организује ово такмичење.
Празник крштења Исуса Христа, Богојављање, обележен је свечаном литургијом у Храму Светог архангела Михаила у Зрењанину и такмичењем у пливању за Часни крст у вештачком језеру код Културног центра.
У присуству и уз бодрење више хиљада посматрача, први је међу укупно12 пливача, до Часног крста сигао Виктор Бугар (21) из Зрењанина.
Аутоелектричар из Крагујевца Никола Благојевић (31) победник је наметања у пливању за Крст часни на крагујевачком Шумаричком језеру. Благојевићу је ово трећи пут да је победио у пливању за Крст часни, јер је ту титулу освојио и 2005. и 2007. године.
Непосредно пре почетка такмичења владика шумадијски Јован са свештенством служио је молебан, а потом предводио литије од места молитве на језеру до места где ће почети пливање и благосиљао све учеснике у пливању, као и организаторе такмичења.
Tитулу носиоца Часног крста понео је и ученик четвртог разреда краљевачке Гимназије Младен Николенџић (19), који је победник пливања у реци Ибар, у организацији Свебор дружине “Свети кнез Лазар”.
Верницима и грађанима Јагодине, није било довољно пет буради са око 4.000 литара воде, освештане и постављене у порти храма “Светих апостола Петра и Павла”, па је црква наручила још једну ватрогасну цистерну, коју је освештао свештеник.
Крштење Исуса на реци Јордан, које је обавио свети Јован, прво је објављивање тајне свете Tројице – Оца, Сина и Светог Духа и прво установљење основних симбола хришћанске вере.
Празновање Богојављења подсећа хришћане да мисија Сина Божјег није почела његовим рођењем, већ крштењем, јер је до 30. године Исус живео обичним животом дрводеље.

Богојављење, празник крштења Исуса Христа, обележен је пливањем за Часни крст и у језеру Газиводе, на северу Косова и Метохије, а до крста је први допливао Слободан Бобо Милентијевић из Звечана.
Милентијевић је до Богојављенског крста допливао први у конкуренцији 30-ак такмичара, а ову маниФестацију пратило је више стотина грађана.
Епископ рашко-призренски Tеодосије освештао је крст и воду, а у беседи је говорио о значају данашњег празника и историјату Богојављења.
Владика Tеодосије је претходно у храму Светог Димитрија у Косовској Митровици јутрос поводом Богојављења служио литургију уз саслужење свештенства Митровачког намесништва. Након Литургије освештана је Богојављенска водица.
Ово је друга година како се на језеру Газиводе одржава Богојављенско пливање за Часни крст. Победнику је уручен златни дукат са ликом Богородице и крстић, као и новчана награда од 10.000 динара.
МаниФестацију је организовала општина Зубин Поток и Црквена општина Зубин Поток.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *