17. januar – Hag objavio detalje o pružanju pomoći Šešelju

BEOGRAD – Na zahtev sudskog veća Sekretarijat Haškog tribunala saopštio je danas detalje i okolnosti pod kojima je lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj smešten u bolnicu 6. januara ove godine.
U objavljenom izveštaju komandira u Pritvorskoj jedinici tog suda Dejvida Kenedija navodi se da su u pružanju pomoći i prebacivanju Šešelja u bolnicu na poziv učestvovale dve ekipe hitne pomoći. Navodi se da je medicinska sestra tokom rutinske posete u 16 sati i 30 minuta tog dana bila zabrinuta zbog zdravstvenog stanja optuženog, pregledala ga i preduzela “odgovarajuće preliminarne mere”.
Sestra je, kako se navodi, odmah kontaktirala pritvorskog lekara i upravu Pritvorske jedinice, a u 16 sati i 55 minuta pozvana je hitna pomoć, kada je informisan i Sekretarijat Tribunala, dok je sestra nastavila da preduzima mere do dolaska prve ekipe hitne pomoći u 17 sati i dva minuta.
Pristigli bolničari procenili su stanje optuženog i pozvali drugu hitnu pomoć, koja je stigla posle četiri minuta.
U 18 sati i 20 minuta hitna pomoć sa optuženim je napustila zgradu Pritvorske jedinice i uputila se ka bolnici za koju je procenjeno da je najbolja za pritvorenika. U Kenedijevom izveštaju navodi se da je Sekretarijat izveštavan o toku događaja, kao i da je događajem upravljano u skladu sa pravilima u Pritvorskoj jedinici.
Takođe se navodi da je 9. januara Šešelj odbio da se informacija o njegovom zdravstvenom stanju saopšti Sudskom veću. Pritvorski lekar Gerit de Lor (Loor) je 13. januara obavestio Sekretarijat Tribunala da je Šešelj odbio dozvolu da bilo koje ekarske informacije budu saopštene veću, navodi se u priloženom pismu lekara Sekretarijatu.
Sekretarijat je saopštio i da je, kako je naloženo, kontaktiran lekar Sergej Avdejev, ali da je on odgovorio da “nije u mogućnosti da pregleda optuženog i da da medicinski izveštaj u roku od 30 dana” od povratka Šešelja u Pritvorsku jedinicu, pa je kontaktiran drugi kardiolog iz Rusije.
“Sekretarijat očekuje potvrdu da li je taj kardiolog na raspolaganju i da mu raspored obaveza omogućava da pregleda i izvesti u skladu sa rokom iz naloga”, navodi Sekretarijat.

Šešelj i dalje ne prihvata lekare iz Srbije

BEOGRAD – Šef vladine Kancelarije za saradnju sa Haškim tribunalom Dušan Ignjatović rekao je večeras da lider radikala Vojislav Šešelj, kome se sudi u Haškom tribunalu, i dalje ne prihvata učestale ponude da mu se pošalju lekari iz Srbije.
“Svi treba da se potrudimo da se prevaziđe ova situacija, nadam se da će Šešelj prihvatiti lekare iz Srbije”, kazao je Ignjatović i naveo da “nam nije u interesu da mu se bilo šta loše dogodi”.
Ignjatović je u emisiji “Između dve vatre” TV B92 rekao da su predstavnici kancelarije i Nacionalnog saveta za saradnju sa tribunalom prilikom prošlonedeljne posete tribunalu izneli zamerke predsedniku tribunala Teodoru Meronu na proceduru smeštanja lidera SRS u bolnicu u Lajdenu 6. januara, o čemu nije bila obaveštena ni ambasada Srbije u Holandiji niti Nacionalni savet.
“Komunikacija sa tribunalom o Šešeljevom zdravstvenom stanju prethodnih dana nije bila dobra, ali se nadam da je tokom naše posete to prevaziđeno”, kazao je Ignjatović i istakao da je kancelarija intervenisala u ime Šešeljeve supruge, koja je rekla da nije bila obaveštena da je njen muž odveden van pritvorskog kompleksa u Sheveningenu.
Šef pravnog tima za odbranu Šešelja Zoran Krasić ocenio je, gostujući u emisiji, da u stranci imaju osnova da i dalje tvrde da će “Hag na sve načine nastaviti da ugrožava život Šešelja”. U Haskom tribunalu ne žele da se postupak okonča onako kako bi morao, rekao je Krasić i naveo da lidera SRS žele da likvidiraju “oni koji su Šešelja smestili u tribunal, oni koji su tribunal osnovali”, kako je kazao, zapadne sile.
Kako je rečeno u emisiji, 5. marta biće održana završna reč u predmetu protiv Šešelja, presuda bi mogla biti doneta do kraja godine, a njena pravosnažnost bi mogla da nastupi do 2015.

Izvor: Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *