17. јануар – Хаг објавио детаље о пружању помоћи Шешељу

БЕОГРАД – На захтев судског већа Секретаријат Хашког трибунала саопштио је данас детаље и околности под којима је лидер Српске радикалне странке Војислав Шешељ смештен у болницу 6. јануара ове године.
У објављеном извештају командира у Притворској јединици тог суда Дејвида Кенедија наводи се да су у пружању помоћи и пребацивању Шешеља у болницу на позив учествовале две екипе хитне помоћи. Наводи се да је медицинска сестра током рутинске посете у 16 сати и 30 минута тог дана била забринута због здравственог стања оптуженог, прегледала га и предузела “одговарајуће прелиминарне мере”.
Сестра је, како се наводи, одмах контактирала притворског лекара и управу Притворске јединице, а у 16 сати и 55 минута позвана је хитна помоћ, када је информисан и Секретаријат Трибунала, док је сестра наставила да предузима мере до доласка прве екипе хитне помоћи у 17 сати и два минута.
Пристигли болничари проценили су стање оптуженог и позвали другу хитну помоћ, која је стигла после четири минута.
У 18 сати и 20 минута хитна помоћ са оптуженим је напустила зграду Притворске јединице и упутила се ка болници за коју је процењено да је најбоља за притвореника. У Кенедијевом извештају наводи се да је Секретаријат извештаван о току догађаја, као и да је догађајем управљано у складу са правилима у Притворској јединици.
Такође се наводи да је 9. јануара Шешељ одбио да се информација о његовом здравственом стању саопшти Судском већу. Притворски лекар Герит де Лор (Лоор) је 13. јануара обавестио Секретаријат Трибунала да је Шешељ одбио дозволу да било које екарске информације буду саопштене већу, наводи се у приложеном писму лекара Секретаријату.
Секретаријат је саопштио и да је, како је наложено, контактиран лекар Сергеј Авдејев, али да је он одговорио да “није у могућности да прегледа оптуженог и да да медицински извештај у року од 30 дана” од повратка Шешеља у Притворску јединицу, па је контактиран други кардиолог из Русије.
“Секретаријат очекује потврду да ли је тај кардиолог на располагању и да му распоред обавеза омогућава да прегледа и извести у складу са роком из налога”, наводи Секретаријат.

Шешељ и даље не прихвата лекаре из Србије

БЕОГРАД – Шеф владине Канцеларије за сарадњу са Хашким трибуналом Душан Игњатовић рекао је вечерас да лидер радикала Војислав Шешељ, коме се суди у Хашком трибуналу, и даље не прихвата учестале понуде да му се пошаљу лекари из Србије.
“Сви треба да се потрудимо да се превазиђе ова ситуација, надам се да ће Шешељ прихватити лекаре из Србије”, казао је Игњатовић и навео да “нам није у интересу да му се било шта лоше догоди”.
Игњатовић је у емисији “Између две ватре” ТВ Б92 рекао да су представници канцеларије и Националног савета за сарадњу са трибуналом приликом прошлонедељне посете трибуналу изнели замерке председнику трибунала Теодору Мерону на процедуру смештања лидера СРС у болницу у Лајдену 6. јануара, о чему није била обавештена ни амбасада Србије у Холандији нити Национални савет.
“Комуникација са трибуналом о Шешељевом здравственом стању претходних дана није била добра, али се надам да је током наше посете то превазиђено”, казао је Игњатовић и истакао да је канцеларија интервенисала у име Шешељеве супруге, која је рекла да није била обавештена да је њен муж одведен ван притворског комплекса у Схевенингену.
Шеф правног тима за одбрану Шешеља Зоран Красић оценио је, гостујући у емисији, да у странци имају основа да и даље тврде да ће “Хаг на све начине наставити да угрожава живот Шешеља”. У Хаском трибуналу не желе да се поступак оконча онако како би морао, рекао је Красић и навео да лидера СРС желе да ликвидирају “они који су Шешеља сместили у трибунал, они који су трибунал основали”, како је казао, западне силе.
Како је речено у емисији, 5. марта биће одржана завршна реч у предмету против Шешеља, пресуда би могла бити донета до краја године, а њена правоснажност би могла да наступи до 2015.

Извор: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *