Majka Angela i očuh Boris

Piše Nikola Vrzić

Ako su i vlasti u Beogradu, poput onih u Prištini, prihvatile vrhovnu vlast NATO-a, znači li to da su poslednjem slobodnom parčetu zemlje na Zapadnom Balkanu, između Ibra na jugu i Jarinja i Brnjaka na severu, dani odbrojani? I da je raskorak između zahteva Angele Merkel, koja traži ukidanje srpskih institucija na Kosovu, i srpskog budžeta za 2012. godinu, koji nalaže nastavak njihovog finansiranja, samo mali problem koji bi uskoro mogao da bude prevaziđen…

 

Dugačka je ruka Erharda Drevsa, komandanta KFOR-a. Prešla je sa Kosova u Srbiju, preletela preko Pančićevog vrha, i na Kopaoniku u utorak popodne stavila lisice na ruke Zvonka i Žarka Veselinovića. Srpska policija i Bezbednosno-informativna agencija bili su tu, samo, izvođači radova, da ih utrpaju u maricu i dovedu u Kraljevo u pritvor. A sve u pokušaju da se Angeli Merkel pokaže da se u Srbiji njene zapovesti – podstreci na putu evropskih integracija – slušaju, i da će na isti način i sve preostale zapovesti biti poslušane. Samo ako se onima, koji je tako pažljivo slušaju, podari dovoljno vremena, makar još jedan mandatić, još samo malo vlasti nad ovom nesrećnom zemljom…

DREVSOVA ZAPOVEST BEOGRADU
Zvonko i Žarko Veselinović uhapšeni su u utorak popodne zbog sumnje da su krijumčarili oružje (Zvonko), odnosno da su podstrekivali na zloupotrebu službenog položaja (Žarko). Kako da ne. Previše je neugodnih podudarnosti koje nam ne dozvoljavaju da poverujemo u ovakvo objašnjenje policije na čijem je čelu Ivica Dačić.
Braću Veselinović je, naime, pre samo osam dana komandant KFOR-a, Nemac Erhard Drevs, optužio da stoje iza napada Srba na vojnike KFOR-a kod Jarinja i Jagnjenice (onih u kojima su Srbi svojim telima nasrnuli na metke nemačkih, američkih i austrijskih vojnika): „Nasilni napad na Jarinju je organizovao i lično vodio Zvonko Veselinović. Imamo snimak toga, a na Jagnjenici je vodio i organizovao njegov brat, i imamo snimak i toga“. Ali Drevs nije ponudio nijedan jedini dokaz za svoje tvrdnje, nije javnosti prikazao snimke koje tvrdi da poseduje. Štaviše, KFOR je zvanično srpskom Ministarstvu odbrane odgovorio da takvog snimka nema; Ministarstvo je taj dokument, odgovor Drevsovog KFOR-a, i objavilo.
Drevsovim nedokazanim optužbama na račun braće Veselinović, pri tom, prethodila je višemesečna medijska kampanja, očigledno orkestrirana jer je paralelno sprovođena u Prištini, u zapadnim medijima („Njujork tajms“) i beogradskim u inostranom vlasništvu („Blic“, „B92“…) Kampanja u kojoj je Zvonko Veselinović označen kao „Arkan iz Kosovske Mitrovice“, čovek koji je zapalio Jarinje, švercer nafte, plaćenik vlade Hašima Tačija, dok ga je od optužbi da je ubio Kenedija spasilo samo to što 1963. godine nije bio rođen. U slepilu svog beščašća, ovdašnji su mediji daleko veći značaj dali Veselinovićevoj nafti nego Tačijevim organima…
Sve ove optužbe, opet, nisu bile potkrepljene ijednim dokazom. A kako se sve poklopilo sa uzdizanjem i opstajanjem srpskih barikada Tačijevoj državi, čiji je važan oslonac (bio) upravo Zvonko Veselinović, nije li sasvim logično pretpostaviti da hajka protiv ovog čoveka nije organizovana zbog toga što on navodno jeste, već da bi se oslabio srpski otpor nezavisnom Kosovu? Uostalom, zašto se, ako sve ovo nema veze sa barikadama, mediji na Veselinovića nisu obrušili i pre nego što su barikade podignute, a onda i opstale pred udarima KFOR-a? Zašto srpska policija Veselinovića nije uhapsila i pre nego što ga je Drevs optužio? U krajnjoj liniji, da sve nije, samo, predstava za Angelu Merkel, zašto ga jednostavno nisu pozvali na informativni razgovor? Jer, čovek se i javno obavezao da će se na svaki poziv srpske policije odazvati: „Ja ću doći gde god da treba, pojaviću se i odgovaraću za nešto, ako sam kriv“, obećao je Zvonko Veselinović još u septembru.
Zapravo, jedine dve tvrdnje o Zvonku Veselinoviću koje je bilo moguće proveriti – tvrdnje medija da je ranjen u Kosovskoj Mitrovici i Drevsova tvrdnja da je pogođen gumenim metkom u vrat, o čemu tobože postoji i snimak – pokazale su se kao lažne.

[restrictedarea]

E zbog svega ovoga je hapšenje Zvonka Veselinovića, hapšenje Srbije. Zato što je srpska vlast, pošto je KFOR-u već dala odobrenje za rušenje barikada, pa i sama porušila neke, a usput i sprečila dolazak u pomoć Srbima na barikadama, sada i sama počela da ih hapsi. Po nalogu komandanta KFOR-a.
I time je i ostatak Srbije, baš kao i njen deo kojim se vlada iz okupirane Prištine, prihvatio vrhovnu vlast NATO-a. U skladu sa Ahtisarijevim planom nadgledane nezavisnosti Kosova i njegovog aneksa 11, koji NATO-u daje baš takvu, „vrhovnu nadležnost na terenu“… Inače, upravo na osnovu ovog plana (koji je Srbija odbacila 2007) NATO i traži uklanjanje srpskih barikada, pozivajući se na „pravo na potpunu i neometanu slobodu kretanja“, koju sebi može da obezbedi „bilo kojim sredstvom“. A dodajmo i da je letošnji Sporazum koji je sa KFOR-om postigao Borko Stefanović – dogovor da KFOR zauzme prelaze Jarinje i Brnjak – takođe predstavljao sprovođenje odbačenog plana Martija Ahtisarija, koji je NATO snagama dao pravo na „vršenje dužnosti nadgledanja granice po potrebi“…
Tako da na hapšenje Zvonka Veselinovića ne treba gledati kao na „sprovođenje vladavine zakona i prava“, kako to reče glavni srpski pregovarač Borko Stefanović. Jer bi Veselinović, kad se već u njega toliko sumnja, bio priveden još mnogo ranije; a da se u ovoj zemlji zaista sprovode zakon i pravo, u pritvoru bi možda naleteo i na samog Stefanovića, zatvorenog zbog odavanja državne tajne (Akcionog plana Vlade Srbije Amerikancima). Već je ovo pokušaj Beograda Borisa Tadića da se umili nemačkoj kancelarki Angeli Merkel, u iščekivanju njene odluke o srpskoj kandidaturi.

TADIĆEVA PONUDA KOSOVA
A kancelarka je ove nedelje u Prištini pokazala zašto je tamo dočekana kao „majka“ („Frankfurter algemajne cajtung“); zato što je, istom prilikom, Tadiću dala priliku da pokaže da je Srbiji očuh. Ponovila mu je, naime, šta od njega traži da bi mu dala status kandidata za člana EU i time mu pružila zrnce nade pred nadolazeće izbore i nadolazeće prevrate u njegovoj Demokratskoj stranki. „U direktnim smo kontaktima sa Beogradom i Srbiji smo jasno rekli da treba da uspostavi razumnu robnu razmenu sa Kosovom, što trenutno nije slučaj, da se uspostavi kontrola prelaza i ukinu paralelne strukture“, kazala je posle susreta sa Hašimom Tačijem, na prištinskom aerodromu „Adem Jašari“. Time, naravno, nije rekla ništa novo; samo je ponovila ono što je i Tadiću u lice, pred novinarima na konferenciji za novinare, rekla u avgustu ove godine, a što je uneto i u zaključke Evropskog saveta, u sklopu zahteva Srbiji da omogući EULEKS-u da neometano izvrši svoj mandat i pomogne nezavisnom Kosovu da zaokruži svoju državnu nezavisnost.
Tadić joj je odgovorio, pa, kontradiktorno. Da ne upotrebimo neku težu reč, koju bismo inače, bez veće muke, pronašli u vokabularu predsednikove izvorne profesije. Elem, s jedne strane, Tadić je urbi et orbi gromko poručio da „nema tog pritiska koji će me naterati da odustanem od Rezolucije 1244“ – one koja, jel’, garantuje suverenitet Srbije nad Kosovom. A zatim je, maltene u istom dahu, saopštio da je sasvim spreman da od tog suvereniteta odustane, založivši se za stavljanje Rezolucije 1244 van snage, odnosno za donošenje novog dokumenta koji bi „regulisao  pitanja koja danas svi pokušavaju da reše, pre svega na severu Kosova, i daje bezbednosne garancije za Srbe u južnim opštinama i može da obezbedi garancije za naše manastire, istorijsko nasleđe i imovinu“. O nastavku suvereniteta Srbije nad Kosovom, primećujemo, ni reč. Uzgred, tačno tako su američke diplomate, posle razgovora s Tadićevim saradnicima, još početkom 2010. godine opisale predsednikove (neustavne, nečasne) namere. Depeša 10BELGRADE25: „Izvesno razumevanje za veću srpsku ulogu na severu i nad pet manastira na jugu, u kojem slučaju će Beograd ‘prihvatiti’, premda ne i priznati Kosovo (…) Ova opcija najverovatnije oslikava ideju za koju je Beograd najviše zainteresovan“.
Da je zaista tako, najzad, potvrdio je i sam Tadić, intervjuom skopskom „Dnevniku“, u kojem je, kao modele za moguće rešenje kosovskog problema, naveo primere Severne Irske, Istočne i Zapadne Nemačke iz vremena Hladnog rata, i Južnog Tirola u Italiji. Problem kod primenljivosti svakog od ovih modela, naravno, sastoji se upravo u tome što označava pristajanje na tuđi suverenitet i samim tim odricanje od sopstvenog…
A ni to neće da bude kraj. U više navrata tvrdili smo, pozivajući se na Vikiliksove depeše, da je našim liderima jasno rečeno da na kraju evropskog puta Srbije stoji i formalno priznanje nezavisnog Kosova; naše je tvrdnje, konačno, potvrdio i šef srpske diplomatije Vuk Jeremić. Priznao je ove srede da su mu „četiri ministra spoljnih poslova EU rekli da Srbija ne može ući u Uniju bez formalnog priznanja nezavisnosti Kosova (…) Do sada niko u uticajnim centrima moći nije razmislio o bilo kojoj drugoj mogućnosti za Kosovo, osim da Srbija prihvati Ahtisarijev plan i na kraju prizna nezavisnost Kosova u punom formalnom smislu te reči“.
U međuvremenu je šizofrena (eto, izgovorismo onu reč) srpska vladajuća politika izrodila još jedan proizvod koji produbljuje raskorak između srpskih EU aspiracija i borbe za očuvanje Kosova. Predlog budžeta za 2012. godinu, kojim je predviđeno i – kao i dosad – finansiranje institucija države Srbije na Kosovu i Metohiji. Svih onih čije ukidanje Angela Merkel tako uporno traži.
I taman pomislismo (uz izvesno iznenađenje) da je kucnuo čas da zbog kosovskog dela budžeta pohvalimo aktuelnu vlast, kad, pojavio se ministar odbrane Dragan Šutanovac i upozorio da, ipak, ne žurimo s pohvalama. Poručio je Angeli Merkel da ne brine, jer će sve da bude odrađeno kako je i tražila. Samo da im da još malo vremena na vlasti: „Srbija se nalazi na evropskom putu, a činjenica je da u tome postoji politička prepreka, o kojoj je Merkelova govorila. To je ukidanje paralelnih struktura i tom pitanju mora da se pristupi analitično. Ne može se jednim rezom to učiniti“. Pa je zdravstvo i školstvo naveo kao oblasti u kojima nije moguće očekivati ukidanje srpskih institucija. Akcenat je, naravno, na onome što ministar nije spomenuo kao nemoguće za ukidanje, a to su srpski organi vlasti u četiri opštine severnog Kosova. Neka se pripreme za ukidanje. Prilika za to je, već, naredno proleće, kada bi na čitavoj teritoriji Srbije trebalo da se sprovedu opštinski izbori…

[/restrictedarea]

3 komentara

  1. svi oni lazu protiv Srba i Srbije vec 20 godina. Sta jos treba da nam urade da bi smo shvatili?

  2. STRANI PLAĆENICI I NESRBI IZDALI SRBIJU I SRBIJI ISČUPALI SRCE KOSOVO PA NA PLADNJU POKLONILI SVOJIM VLADARIMA NOVOG SVETSKOG PORETKA ( OTVORENOG FAŠIZMA ) JEDINO RUSI BRANE NAŠ NAROD KOLIKO MOGU
    Normalno da će izdajnička vlast u Srbiji sve pokloniti svojim mentorima i nardbodavaocima za koje rade i Vojvodinu , i Rašku i što god se od njih bude tražilo.Srbija je hrvatska kolonija u svakom pogledu od izvoza hrvatskog smeća od robe koje se nigdje ne može prodati , do upravljanja srbijom pomoću svojih ljudi u samom vrhu Srbije .Srbijom vladaju strane sluge žuti,Srpski narod treba da se srami celog sveta što mu sve ne rade i kako ga sramote žuti plaćenici Hrvatske koji vladaju Srbijom a narod šuti li šuti . Očito da treba jedan veliki srpski ustanak dok još ima tko da ustane . U protivnom Pruda je pokorno vraćen hrvatskoj uz naklon Tadića do zemlje i izvinjenje poglavnici Kosor .A Srbi će se i nadalje izručivati Hrvatskoj od strane vazala iz Srbije . Nadalje žuti nesrbi , Tadić , Čanak, babetine , Biserko , Kandićka , Pešićka , Šutanovac i ostali strani plaćenici raskomadati će Srbiju na opštine a ne samo regione .Poklonit će Vojvodstvo Srpsko , Rašku oblast ,prodati Republiku Srpsku kao što su i Krajinu . Prodali su Miloševića , istina imao je mana ali poslije njega sve više nezaposlenih i gladnih . Srbiju se gazi tko god hoće , Srbija se ne brani ona je u blatu na kolenima . Snaga je na izdisaju ako se pod hitno ne desi opštesrpski ustanak i ne potrpa ova žuta bagra na doživotne robije Srbija će nestati s karte sveta . Nova vlast ili sadašnja opozicija mora Srbiju i Srpsku pod hitno čvrsto vezati za Rusiju i tražiti njihovu zaštitu . Inače će Nemačko -Vatikansko -Amerčko -NATO-vska osovina uništiti u potpunosti Srbiju koja je u prvom i drugom svetskom ratu bila na strani pobednika , za razliku od Hrvatske koja sada nama upravlja u oba rata bila je na strani fašizma i gubitnika ali uz pomoć Vatikana…………………i nemoguće je moguće.Od velike brige Tadića , Čanka , Čede praška , Kandićke i ostalih nesrba i izdajnika nas Srba ima sve manje u regionu . Zbog totalne nebrige vlade Srbije o Srbima u Hrvatskoj dolazi do nestajanja našeg naroda iz ove zemlje prvog suseda u kojoj smo živeli vekovima a u Srpskoj Dalmaciji , Lici , Baniji , Kordunu i pre Hrvata .Točno mladi Srbi se redom u Hrvatskoj izjašnjavaju Hrvatima i ne samo to nego i katolicima , oni koji se još malo bore kažu da ne vjeruju u Boga samo da bi zaštitili sebe i da nebi morali stati na katoličku stranu . Pritisak je strašan od državnih institucija , vrtića , škola , policije preko prijatelja i prijateljica svi vrše pritisak i mladi čovjek jednostavno pukne ili popusti i počinje se sramiti svojih roditelja svojeg imena i prezimena . Pa brže bolje u katoličku crkvu na pokrštavanje a poslije toga od istih tih bivših Srba najveće pljuvanje po svojima kako bi se dodvorili prijateljima tužno i jadno a SRBIJA ŠUTI .Srbi u Hrvatskoj i Krajini žive bez vode , ceste i struje u 21 veku. U bivšoj Republici Srpskoj Krajini u kojoj je rođen svjetski naučnik Srbin sin pravoslavnog paroha, Nikola Tesla koji je struju podario čitavom svetu a zlikovci je zabraniše za njegov narod u Hrvatskoj u 21 veku .Srbi su u Hrvatskoj bili konstitutivni narod i imali su pravo na razdruživanje i proglašenje svoje države baš kao i Hrvati , sve ostalo su laži.Hrvatska je pobjedila u ratu uz pomoć Nemačke ali najviše služeći se Gebelsovom propagandom. A to je ako više puta ponavljate laž ona u svjetu postaje istina i to im je odlično uspelo. Napravili su najgori zločin posle II svetskog rata i genocid nad Srpskim narodom , što su radili pod Pavelićem i u II svetskom ratu. Uništili su Republiku Srpsku Krajinu koja je bila proglašena voljom njezinog naroda koji je bio konstitutivni narod znači imao je pravo da se osamostali baš kao i hrvatski narod. Kod nas u srpskoj politici se o tome uredno šuti i prešućuje misleći se dodvoriti Hrvatskoj i svetu ne mi tako samo padamo još niže i od stvarne žrtve ( protjerivanje 280 000 Srba i oko 150 ooo Jugoslovena od njih oko 80 % Srbi i genocid nad onima koji su ostali zabilježio kamerama UNPROFOR ) mi šutnjom postajemo agresori.Da ne govorimo da je Baranja samo dio Vojvodine koju je Josip Tito Broz oteo od Srbije za svoje Hrvate kao i Međumurje što je oteo Mađarima a Istru i Dalmaciju Italijanima .Deo Srpskog Banata poklonio Rumunjima. Sve nade polažem u Savu Štrpca i njegovo zalaganje za Krajinu. Srpski narod nikada se ne smije pomiriti s činjenicom da Krajina ne postoji. Postojala je na oko 35 % teritorije današnje Hrvatske sve su to bili srpski etnički prostori i mi se za njih moramo boriti makar čekali 900 godina kao Hrvati svoju državu ali kad tad izboriti se moramo i na naš teritorij vratiti naše stanovništvo . Danas Hrvati vode narod od oko 4 miliona stanovnika i rađaju 46.000 beba s tendencijom prema 50.000 .Hrvata se sada rađa samo 7.000 godišnje manje nego što ih umire a Srba oko 35.000 pa dobro razmislite o posljedicama .Dok naš narod s manjinama koji je skoro duplo veći daje tek oko 68.000 od toga 56.400 beba Srba s daljnjom tendencijom pada . Tako da ako ovako nastavimo izjednačit ćemo se s brojem rođenih Hrvata . A to će biti kraj priče o najvećem narodu bivše Jugoslavije . Mesto Srba koji se ne žele rađati preuzet će vitalniji narodi Hrvati ili Albanci .Našem narodu treba velika biološka obnova i jedino tako možemo mirnim putem vratiti sve Srpske krajeve Srpskom narodu. Ali taj narod mora biološki ojačati na oko 10.000.000 srba i tada će procvijetati sada uništena Republika Srpska Krajina, Republika Srpska, Srpska Crna Gora, Kosovo , i stara Južna Srbija ( Makedonija ) Nastavimo li mi Srbi sa nerađanjem neće nam trebati niti Beogradski pašaluk , nego ćemo da živimo u Velikoj Albaniji sa glavnim gradom Beogradom. Europska unija i Amerika su centar sotonizma na sve načine želi uništiti srpski narod nesmemo to dozvoliti.Ući u savez sa Rusijom jedini je garant da će srpski narod preživeti. Najbolji Srbin kojeg sada imamo je Dodik drugo su sve nesrbi, petokolonaši i vazali zapada . Srpski se narod treba pokazati zrelim , ljubavlju i potomstvom osigurati našu Republiku Srpsku , Srbiju, Vojvodinu , Srpsku Crnu Goru i staru Srbiju ( Makedonija ) kao trajnu državu Srpskog naroda.Srpski narod mora naučiti lekciju od šiftara “ čije su ovce onoga je i livada “ niskim natalitetom jedincima i sa dvoje dece gubimo teritoriju za teritorijom i to će se nastaviti. U Hrvatskoj delom zbog proterivanja ali puno većim delom zbog izumiranja izgubljen je srpski teritorij i ljudstvo. Nekada su Srbi bili 30 % hrvatske. To piše u hrvatskim novinama Gospodarski list a danas ? Samo hrpa nemoćnih bakica i dekica bez potomstva. Kosovo smo isto tako izgubili kao i Makedoniju. U Crnoj Gori Srbi prizovite se pameti i svaki par minimalno petero dece i nedajte se. Republika Srpska će kao i Kosovo i Hrvatska biti izgubljena baš zbog velike površine a premalog broja Srba. BH federacija na istoj površini godišnje ima oko 25.000 beba a Srpska od 10.000 do 11.000 i sve je jasno da bi zadržali taj teritorij moramo imati minimalno beba kao i druga polovica države. U Vojvodini isto tako Srbi treba da puno više rađaju jer samo ako brojčano ojačaju Srbija može spriječiti secesiju Srpskog Vojvodstva.Ukratko Srbija mora ekonomski ojačati a najveći dio novca izdvajati za poboljšanje nataliteta , osnovati Srpski fond koji će voditi Srpska pravoslavna crkva , tražiti da u njega uplaćuje i naša dijaspora širom sveta .Pokrenuti veliku obnovu u Srbiji se godišnje treba rađati 100 000 beba u Srpskoj minimalno 20 000 . U Hrvatskoj treba tražiti povratak na plan Z-4 od međunarodne zajednice jer inače se Srbi nikad neće moći vratiti u svoje kuće i stanove .Preko crkve treba pomagati Srbe u Krajini naročito Podunavlje , Vukovar , Ilok, Beli Manastir i Osek .A u Dalmaciji na prostoru između Zadra i Šibenika pa prema granici s Bosnom . Kao i Albanci grupirati se i odrediti centar recimo Srbi iz Dalmacije ,Senja ,Zadra , Splita itd . pomalo grupirati u Šibenik .U BH federaciji uložiti sve napore i ojačati Drvar , Grahovo , Glamoč i veliki trud uložiti da bude Srpska većina u Bosanskom Petrovcu i Kupresu.S našom bračom Srbima koji su primili Islam u Bosni trebamo dogovoriti osnivanje samostalnog kantona od opština Drvar, Grahovo, Glamoč, Bosanski Petrovac i Kupres sa sedištem u Drvaru.Unsko-Sanski kanton okrenuti ka Republici Srpskoj i Srbima zvati ih braćom Islamske vere što nam i jesu.Nuditi muslimanima da se vrate u pradedovsku veru kao što je to uradio Emir ( Nemanja ) Kusturica.Isto tako ojačati Brčko sa više mladih višečlanih porodica i ne dozvoliti presecanje Srpske na dva dela . Hercegovina izumire a gradimo veliki Bogomolje to je lepo ali treba nam narod , znači još jedan bitan kraj koji treba ojačati . U Srbiji treba ojačati Suboticu , Sentu , Kanjižu itd . i Rašku oblast u užoj Srbiji .Izbjeglice treba naseljavati tamo gdje nam nedostaje stanovništva a ne u mjestima u kojima su Srbi i tako preko 85 % .Znači ako si rodoljub, Srbin, Srpkinja prihvatite se ljubavi i natalitetom pobjedimo neprijatelje Srbije i Srpskog naroda .

  3. BRAVO PETRE PUN POGODAK IMAŠ,PO DVE REĆI POZNAJEM SA KOJE SI
    SRPSKE STRANE A TOSU: PLADANJ I OSEK ZA OSEK IME JE VEZANO SRPSTVO IZ SRPSKOG VOJVODSTVA U ONA VREMENA PRE KOMUNIZMA.NOVA
    VLAST UVODI HRVATŠTINU I POLAKO POSTAJE OSJEK.POKUŠALI SU SA BELIM MANASTIROM ZA SAD NISU USPELI,TAKOĐE I SELO BELO BRDO JOŠ
    SE TAKO ZOVE NA BANIJI I KORDUNU SVE SU PREKRSTILI.SLAŽEM SE DA
    MENJAMO RETORIKU I DA PRIHVATIMO VERSKE RAZLIKE KOJE SU NASTALE
    NE NAŠOM VOLJOM VEĆ PRVO SILOM I MODOM KAO ŠTO JE BILO MODERNO
    BITI ATEISTA NEZNAM DALI SU BILI SVI KOMUNISTI,MOŽDA NA PAPIRU.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *