Slučaj Franka Simatovića: Država ne stoji iza svojih državljana

Piše Uglješa Mrdić

Ako uzmemo u obzir mišljenje stručne javnosti i poštovanja međunarodnog prava i Zakona o saradnji sa Haškim tribunalom, Vlada Srbije je imala obavezu po zakonu da izda garancije nekadašnjem zameniku načelnika RDB-a Franku Simatoviću i omogući mu da umesto u pritvoru u Ševeningenu praznike provede kod kuće u Beogradu

 

„Moćnici“ u Kabinetu predsednika Srbije Borisa Tadića osim što kontrolišu sektor bezbednosti na svoj način preko Saveta za nacionalnu bezbednost sprovode odluke protivno Ustavu i zakonima.
Najbolja potvrda toga je što je Vlada Srbije odbila da obnovi garanciju za haškog optuženika nekadašnjeg zamenika načelnika Resora državne bezbednosti MUP-a Srbije Franka Simatovića Frenkija, iako mu je Haški tribunal odobrio privremeni otpust iz pritvora tokom zimske pauze.
Prema rečima Simatovićeve odbrane, verovatno je problem u Bezbednosno-informativnoj agenciji (BIA).

PROBLEM U BIA?

[restrictedarea]

Iako zvanični Beograd ističe kako ima odličnu saradnju sa Haškim tribunalom, te da čini sve što je u njegovoj moći da pomogne svojim državljanima koji su optuženi pred ovim sudom, Vlada Srbije je odbila da izda garancije za privremeno puštanje na slobodu i nekadašnjem načelniku RDB-a Jovici Stanišiću i njegovom pomoćniku i osnivaču JSO Frenkiju Simatoviću.
Iako je Haški tribunal odobrio optuženiku Franku Simatoviću boravak na slobodi tokom zimske pauze, Vlada Srbije je odbila da Simatoviću obnovi garanciju za privremeno puštanje iz pritvora.
„Pretpostavljamo da je problem u BIA, jer nemamo problem sa Nacionalnim savetom za saradnju sa tribunalom, a nezvanično smo saznali da ni policija nema problema da Simatoviću obezbedi pratnju i obezbeđenje tokom boravka na slobodi“, rekao nam je Simatovićev advokat Mihajlo Bakrač.
On je naveo da Simatovićevi advokati ne znaju zašto država nije obnovila garanciju, ali da su nezvanično saznali da je Vlada Srbije prošlog četvrtka raspravljala o tome i da su neki ministri bili za to da se izda garancija, ali je većina članova Vlade bila protiv. „Simatović je duboko povređen i razočaran, jer njegova država ne stoji iza njega“, dodao je Bakrač.
On je podsetio da je država po Zakonu o saradnji sa Haškim tribunalom dužna da pruži garancije optuženicima kojima sud odobri privremeno puštanje na slobodu i da je to činila više puta i u slučaju Simatovića, ali da nije odgovorila na poslednji zahtev odbrane upućen Vladi 15. novembra.
„Ovakva odluka apsolutno može imati i uticaja na presudu, jer se šalje poruka da optuženi nije dobrodošao u svojoj državi“, rekao je Bakrač.

NELEGALNO HAPŠENJE U „SABLJI“
Jedan od Simatovićevih branilaca, advokat Vladimir Petrović, rekao je da postoji mogućnost da Pretresno veće Tribunala naredi državi Srbiji da Simatoviću obezbedi pratnju i sprovede zakon, najavivši da će odbrana to i tražiti od Tribunala.
„Ne ulazeći u razloge zbog kojih je optužen, to je potpuno drugo pitanje, Simatović kao državljanin Srbije ima pravo na zaštitu svoje države uvek i u svim okolnostima, i država nema pravo da se ogluši o taj zahtev, a time su prekršena i njegova ustavna prava“, naglasio nam je Petrović.
Advokati su naveli da Simatović po zakonu ispunjava oba uslova za dobijanje garancije, državljanin je Srbije i predao se dobrovoljno, što je potvrdio i Haški tribunal.
Jovica Stanišić i Franko Simatović uhapšeni su 2003. godine u akciji „Sablja“, a Haški tribunal je protiv njih podigao optužnicu 3. maja te godine dok su bili u pritvoru.
Simatović je iz pritvora u Beogradu prebačen u pritvor u Hagu, a kasnije mu je u Srbiji isplaćena odšteta zbog neosnovanog hapšenja u akciji „Sablja“, koju su sprovodili DOS-ovi krojači sudbine građana Srbije.
Šef vladine Kancelarije za medije Milivoje Mihajlović rekao je da Vlada Srbije na prošlonedeljnoj sednici nije raspravljala o zahtevu Franka Simatovića da tokom božićnih praznika bude pušten na privremenu slobodu iz pritvorske jedinice u Ševeningenu.
Mihajlović je napomenuo da se radi o pitanju odnosa Srbije i Haškog tribunala, te da se o takvim pitanjima obično raspravlja na zatvorenom delu sednice.
Svoje mišljenje izneo je i nekadašnji načelnik vojne kontraobaveštajne službe general Aleksandar Dimitrijević, koji je jasno rekao da „uskraćivanje garancija haškom optuženiku Franku Simatoviću nije proisteklo iz administrativnog previda, već je plod nečije samovolje“.

PLOD NEČIJE SAMOVOLJE
„Taj slučaj ne vidim samo kao presedan, već i kao skandal. Imamo Zakon o saradnji sa Tribunalom koji obavezuje državu da pruži garancije licu koje se dobrovoljno predalo Hagu, a slučaj Simatovića pokazuje da se zakoni primenjuju ili ne primenjuju na mig koji dolazi iz nekog kabineta. Ne verujem da je reč o greški. To mi više lični na ličnu osvetu nekog pojedinca koji je dovoljno moćan da tako nešto odluči i da tu odluku nametne državnim organima. Reč je o situaciji kad neko sebi uzima za pravo da izda ili ne izda državne garancije“, istakao je Dimitrijević, koji je dodao da ne treba ipak problem svoditi na ime, nego na princip po kojem je svaka država dužna da pruži zaštitu svakom svom državljaninu, u skladu sa sopstvenim zakonima.
Ako uzmemo u obzir sve pomenute izjave, kao i saznanja „Pečata“, sasvim je jasno da pojedini ljudi u Kabinetu predsednika Republike i DS-a Borisa Tadića sprovode zakone po svojoj volji. Upućeni su nam rekli da je jedna od najodgovornijih osoba za to što Simatović nije dobio garancije države – Miodrag Miki Rakić, šef Kabineta predsednika Republike, sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i šef Biroa za koordinaciju službi bezbednosti. O Rakićevim ovlašćenjima i njegovoj ulozi u sektoru bezbednosti „Pečat“ je pisao u prošlom, 197. broju, u tekstu pod naslovom „Reformom protiv bezbednosti“.
Inače, advokati Franka Simatovića obavestili su javnost da je država iz nepoznatih razloga uskratila njihovom branjeniku garancije za privremeni boravak na slobodi, koje mu je davala desetak puta do sada od 2004. do ove godine.
Ako uzmemo u obzir mišljenje stručne javnosti i poštovanja međunarodnog prava i Zakona o saradnji sa Haškim tribunalom, Vlada Srbije je imala obavezu po zakonu da izda garancije Franku Simatoviću i omogući mu da umesto u pritvoru u Ševeningenu praznike provede kod kuće u Beogradu.
Pretresno veće Haškog suda odobrilo je Simatoviću dolazak u Srbiju, u periodu od 16. decembra do 5. januara 2012. godine, tokom zimske pauze u radu Tribunala. Tribunal je pozvao Vladu Srbije da obnovi garancije za privremeno puštanje Simatovića, ali ona to nije uradila.
Prema Zakonu o saradnji sa Tribunalom, Vlada je dužna da obezbedi garancije za Simatovića. Jedini uslovi za to su da je državljanin Srbije, što jeste, i da se dobrovoljno predao, što takođe ispunjava.
„Sam Haški tribunal je u svojim izveštajima ocenio da Simatović na slobodi neće predstavljati opasnost. Tim činom država je prekršila zakon i ovo je presedan u praksi Tribunala. Nikada se još nije desilo da neka država ovako reaguje“, naglašava Bakrač.
On je izrazio uverenje da je čitavu stvar zaustavila BIA.
Simatovićevi advokati uputili su dopise predsedniku Vlade Srbije Mirku Cvetkoviću i predsedniku skupštinskog Odbora za odbranu i bezbednost Dušanu Bajatoviću.
U dopisu Odboru za odbranu i bezbednost između ostalog je navedeno:
„Sa žaljenjem Vas obaveštavamo da je Vlada Republike Srbije prekršila Zakon o saradnji sa Međunarodnim krivičnim tribunalom (član 36. Zakona) i bez obrazloženja uskratila garancije našem branjeniku. Duboko smo uvereni da je u ovom slučaju grubo prekršen Zakon, da su povređena prava našeg branjenika kao građanina Republike Srbije, te da postoji mogućnost da je ugrožena i bezbednost članova Simatovićeve porodice koji žive u Republici Srbiji“.

DRŽAVA DUŽNA DA DA GARANCIJE
Predsednik Odbora za odbranu i bezbednost Dušan Bajatović naglasio je da ne vidi nijedan razlog zašto Simatoviću nije odobren dolazak u Srbiju.
„On se dobrovoljno predao i po Zakonu država jeste dužna da mu da garancije. Ne znam zašto to nije urađeno, niti vidim razlog da mu se to ne odobri, kada ni sam Tribunal nije pravio pitanje oko njegovog puštanja. Takođe, on je i ranije puštan i nikada nije pravio probleme“, naveo je Bajatović.
„Pečat“ je uputio dopis Kabinetu direktora BIA Saši Vukadinoviću povodom ovog slučaja.
Na pitanja „Pečata“ da li je BIA radila procenu ili na bilo koji način učestvovala u aktivnostima vezanim za to da li Vlada Srbije treba da obnovi garanciju za privremeno puštanje na slobodu Simatovića i da li je BIA uopšte pravila neki problem u ovom slučaju, kako su naveli pomenuti advokati, dobili smo zvaničan odgovor:
„BIA nema komentara“.
„Taj slučaj nismo do sada komentarisali, niti ćemo to u ovom momentu uraditi. Nemam šta da kažem“, rekao je šef Kabineta direktora BIA Jovan Stojić.
Nekadašnja predsednica Vrhovnog suda Srbije Vida Petrović Škero naglasila je da nije u redu što Simatović nije dobio garancije i da je jedini razlog da ne daju garancije jeste ukoliko su procenili da sami ne mogu da garantuju za njegovu bezbednost, ali u tom slučaju moraju to i da obrazlože.
A u Kabinetu premijera Mirka Cvetkovića nije bilo komentara povodom garancija za puštanje Simatovića za praznike.
Na kraju možemo zaključiti da u vlasti imamo ljude koji misle da su jači, bitniji i moćniji ne samo od policije, Ministarstva pravde i Saveta za saradnju sa Haškim tribunalom, već su se stavili u položaj iznad domaćih i međunarodnih zakona.

[/restrictedarea]

6 komentara

  1. POSTOVANI, FRENKI JE JUNAK SRBIJE, I PRAVI PROFESIONALAC. STRADAO JE ZATO STO JE RADIO PROFESIONALNO, KAO HRVAT , JE SLUZBOVAO BEZ OBZIRA NA NABIJU. NIJE MU LAKO BILO, JER JE UJCEVINA U CRNOJ GORI.
    STRADAO JE I NASTRADACE OD SAVREMNIH KREATORA SVIJETA O KOJIMANECU.
    FRENKI NEKA TI JE SLAVA.
    MARKO DJURICKOVIC IZ ULCINJA, CRNA GORA

    • Zdenko Vujnovic

      Sramota je da mu ne daju garancije.
      Lepo si to napisao Marko.

    • Vjerovatno kao građanin Srbije ima pravo na punu pravnu i bilo kakvu vrstu pomoći a zašto je nema duga je priča.
      I vjerovatno zna mnogo o trenutnim kvislinzima na vlasti i zato neće još dugo vidjeti Srbiju.
      Stoji i to da je profesionalac ali mu nikada neću oprostiti smrt mojih sunarodnika na Bihaću,poslije i na Grabežu. Taj isti “Frenki” je učestvovao u prodaji oružja, hrane, goriva, municije korpusu Rasima Delića. Turci su nas tukli srpskom robom kupljenom od istog tog frenkija i ljegovih pajtosa arkana, kojekakve garde itd itd.
      Paradoks je da smo i u tako složenoj operativnoj situaciji defakto uzeli grad.

      Toliko o “Frenkiju” i nemoj puno da ga hvališ sve dok ne poredaš sve kockice u mozaiku!

  2. Bitno je da stoji iza Lausevica[amnestija],koji je ubio dva coveka.

  3. Bas me cudi da se povodom ovog slucaja nije oglasio Poverenik za zastitu prava gradjana Sasa Jankovic .Ako gradjanin ina prava ali i OBAVEZE prema svojoj Drzavi , onda i Drzava ima OBAVEZU da stiti interese svojih gradjana .To NESME biti povezano ni sa jednom politikom , pojedincem , voljom ili simpatijom .
    Cudi me da se nisu iglasile i tzv. NEVLADINE Organizacije koje se i danju i nocu brinu o pravima svega i svacega .Ja sam ubedjen u njihovu opredeljenost za vladavinu prava i pravde te sam zato siguran da za slucaj ugrozavanja osnovnih ljudskuh i gradjanskih prava srpskog drzavljanina Simatovica , sigurno jop nisu obavesteni .A i Praznici su jos u toku .

  4. Za podaničku vladu, ili ti pro vladu tamo nečiju, to nije ništa novo i iznanadjujuće sobzriorm da je Srbija praktično kolonija Zapada. Iznenadjenje bi bilo obratno, prvo da ih nisu isporučili, a ako već jesu, onda smo morali da im pružimo svu potrebnu pomoć, zaštitu i garancije makar pola od one zaštite koju imaju Nato uterivači “demokratije” po svetu, pa izmedju ostalog i kod nas. Nažalost u Srbiji je sve pro nečije sa zapada, a svi znamo čije. I pro vlada i pro stranke i pro vladine organizacije i pro raznorazni fondovi za ispiranje mozgova ili ti oblikovanje javnog mnjenja itd. E, kad su sve mutivode u ovoj zemlji poznate, onda Srbi prionimo na posao da očistimo izvore naših korena, vratimo Srbiji dostojanstvo i omogućimo čistoj vodi da izmedju velikog broja alternativa nadje svoj pravi tok… Najbolje vreme za to je proleće…

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *